Ermenek'teki maden kazası davası

Ermenek'teki maden kazası davası
Ermenek ilçesindeki kömür ocağında 18 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasına ilişkin davanın müşteki avukatlarından Mehmet Kasap, çok ciddi şekilde ihmali olan kişiler olduğunu belirtti.

Ermenek ilçesindeki kömür ocağında 18 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasına ilişkin davanın müşteki avukatlarından Mehmet Kasap, çok ciddi şekilde ihmali olan kişiler olduğunu belirterek, "Teknik nezaretçiler, birtakım defterlerde değişiklik yapan, sondaj makinasının alınmasıyla ilgili çok ağır kusuru olan kişiler. Bunlarla ilgili olarak yeni tutuklama taleplerimiz olacak" dedi.

Kasap, Adliye bahçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün sanıkların sorgusuna geçileceğini, daha sonra vakit ve imkanlar elverdiği müddetçe müştekilerin ifadelerinin alınacağını belirtti.

HABERİN TÜM FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

Bu kazanın "göz göre göre gelen bir kaza" olduğunu, iddianamenin her sayfasında bunun hissedildiğini iddia eden Kasap, şunları söyledi:

"Her bir sayfada ne kadar ağır bir ihmalin olduğunu, ihmalin de ötesinde adeta insanların katledilmesiyle karşı karşıya olduğumuzu açıkça görüyoruz. Bizim bugün yeni taleplerimiz olacak. Tutuklu olmayan kişiler var. İddianame bir defa daha okunduğunda mahkeme heyetinde de bir kanaat oluşmuştur. Çok ciddi şekilde ihmali olan kişiler var. Teknik nezaretçiler, birtakım defterlerde değişiklik yapan, sondaj makinasının alınmasıyla ilgili çok ağır kusuru olan kişiler. Bunlarla ilgili olarak yeni tutuklama taleplerimiz olacak. Mahkeme iddianameyi baştan sona değerlendirip, okuduktan sonra tutuklama yönünde bir karar vereceğini tahmin ediyoruz."

- "Kamu görevlileri ve devlet yetkililerinin de ciddi sorumlulukları var"

Kasap, bu tür iş kazalarında kamu görevlilerinin ve devlet yetkililerinin de ciddi sorumlulukları olduğunu ileri sürerek, "Bu sorumluluklar yönünden de soruşturma izni istenmişti. Biz burada herhangi bir iznin alınmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu iznin beklenmemesini, herhangi bir tedbir alınmadan maden ocağına tekrar çalışma izni veren kamu görevlileri, bakanlık yetkilileri hakkında da derhal bir kovuşturmaya başlanması gerektiğini ifade edeceğiz. O konuda da bir netice alacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

Çağdaş Hukukçular Derneğinin davetlisi olarak davayı takip için Ermenek'e gelen eski CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de bugün burada sadece adalet isteğinin yerine getirilmeyeceğini söyledi.

Bu tip maden kazalarının, iş kazalarının veya cinayetlerinin olmaması için hem hükümetin hem de kamu görevlilerinin görevlerine bir çerçeve çizileceğini vurgulayan Aygün, "Eğer mahkemeler en hafifinden görevini ihmal eden şirket yöneticileri ve kamu görevlileriyle ilgili caydırıcı hükümleri vermezlerse, çok işçiler hayatını kaybeder. Mahkemenin bugün bu perspektiften bakması, sadece 18 can için değil, bundan sonra hiç kimsenin yaşamanı kaybetmemesi için caydırıcı kararlar vermesi için buradayız" dedi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.