"Esed rejimi Cenevre görüşmelerini sabote etti"

"Esed rejimi Cenevre görüşmelerini sabote etti"
Suriye'deki önde gelen muhalif gruplardan Ahraru'ş Şam'ın sözcüsü Muhacir:- "Rejim, 'Esed'in kalması kırmızı çizgimiz' diyerek, Cenevre'yi sabote etmeye çalıştı. Dünya hala Esed'i Suriye'nin devlet başkanı olarak adlandırarak, rejimin ayak diremesine müsa

ANKARA (AA) - Suriye'deki en güçlü muhalif gruplar, Esed rejiminin Cenevre'deki siyasi görüşmelerde ayak direyerek, süreci sabote ettiğini söylüyor. Muhalifler, geçiş hükümetinde Beşşar Esed rejiminde eli kana bulanmış kimsenin yer almasını istemiyor.

İsviçre'nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Suriye rejimi ile muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komisyonu (MYK) arasında 14 Mart'ta başlayan dolaylı görüşmelere bugün ara verildi. Sahadaki güçlü gruplar, 10 günlük süreci AA'ya değerlendirdi.

Ahraru'ş Şam Sözcüsü Ebu Yusuf el Muhacir, "Rejim, 'Esed'in kalması kırmızı çizgimiz' diyerek, Cenevre'yi sabote etmeye çalıştı. Dünya hala Esed'i Suriye'nin devlet başkanı olarak adlandırarak, rejimin ayak diremesine müsaade ediyor." dedi.

- "Rusya her an yeniden vurabilir"

Rusya'nın Suriye'deki güçlerini azaltma kararına da değinen Muhacir, "Rusya'nın 'ateşkes anlaşmasına uymayan grupları vururuz' tehdidi hala sahada olduklarını, her an yeniden vurabileceklerini gösteriyor." ifadesini kullandı.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Operasyon Dairesi Başkanı Sergey Rudskoy önceki gün ateşkes anlaşmasına uymayan gruplara karşı hava saldırılarına başlayabileceklerini açıklamıştı.

- "Geçiş hükümetinde eli kanlı kimse olmasın"

Şam Cephesi Sözcüsü Muhammed Ahmed de "Cenevre'de ayak direyen sadece rejim değil. Uluslararası toplum ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura rejimi teşvik ediyor. Esed'e yakın muhalefetin Cenevre'ye katılmasını istiyorlar. BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararında muhaliflerin kim olduğu belirlenmişti aslında." dedi.

Ahmed, MYK'nın Cenevre'deki performansının iyi olduğunu ancak karşılarında sürekli engeller çıkararak, sürecin uzamasına neden olan bir muhatap bulunduğunu söyledi.

Rusya'nın güçlerini azaltma kararının sahada bir değişiklik yaratmadığını belirten Ahmed, "Rejim saldırılara devam ediyor. Ancak Biz Özgür Suriye Ordusu olarak ateşkese uyuyoruz." diye konuştu.

Ahmed, BMGK'nın 18 Aralık 2015 tarihli kararında Haziran 2016'da kurulması öngörülen geçiş hükümetine ilişkin, "Esed ve eli kana bulanan hiçbir yöneticinin geçiş hükümetinde olmasını istemiyoruz. Onlarsız yeni anayasa ve seçimlere gidilmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.

BMGK kararı, ocak ayından itibaren 6 aylık geçiş sürecinin sonunda, yani Haziran 2016'da rejim ve muhalefetin karşılıklı rızasıyla tam yetkili geçiş hükümeti kurulmasını öngörüyor. Ardından yeni hükümet, anayasa reformunu hazırlayacak, Haziran 2017'de de ülkede genel seçimler düzenlenecek.

Cenevre'de BM öncülüğünde Suriyeli muhalifler ile rejim arasında yürütülen görüşmelerin nisan ayı başında yeniden başlaması bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.