Eşi trafikte rahatsız edilip takip edilince...

Eşi trafikte rahatsız edilip takip edilince...
Ankara'da bir tur ve seyahat firmasının sahibi; eşinin kullandığı araç bir erkek sürücü tarafından seyir halinde iken tehlikeli bir biçimde sıkıştırılınca trafikte kadınlara yönelik tacize karşı "Yolu Paylaşıyoruz - Keçi Olma" kampanyası başlattı.

Firmanın sürücülerine kadına tacize karşı psikologların da katkısıyla verilen eğitim ile başlatılan projenin, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılarak Türkiye çapında yayganlaştırılması amaçlanıyor.

Merkezi Ankara'da bulunan Kaya Tur firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Kaya'nın eşi, trafikte bir erkek sürücü tarafından aracı sıkıştırılmak suretiyle rahatsız edildi. Sürücü, Kaya'nın eşini firmanın önüne kadar takip etti.

Eşinin aracını sıkıştıran kişi ile tartışan ve kavga etmemek için kendini zor tutan Rasim Kaya, trafikte kadın tacizine karşı bir kampanya başlatma kararı aldı. "Yolu Paylaşıyoruz - Keçi Olma" sloganı ile 30 Kasım'dan itibaren hayata geçirilen proje ile önce Kaya Tur bünyesinde çalışan sürücüler ile bazı personel eğitime alındı.

KADININ KENDİSİYLE AYNI KONUMDA OLMASINA TAHAMMÜL EDEMİYORLAR

Projede, trafikte kadın tacizine karşı başlatılan eğitim programıyla ilgili şu bilgiler verildi:

"Otomobil kullanan kadınları sıkıştırıp, kaza yaptıran insanlar! Hukukçulara göre 'taammüden cinayete teşebbüs' suçu işliyorlar. Ülkemizde kadın sürücülerin sayısı arttıkça, trafik kazalarıyla ilgili ilginç tablolar ortaya çıkmaktadır. Örneğin, dikkatli araba kullanan kadınların çoğunluğu, kendi hataları yüzünden değil de, uzmanlarımızın psikopat diye adlandırdığı bu erkek sürücüler nedeni ile kaza yapıyorlar. Erkek sürücülerin yüzünden meydana gelen kazalarda kadınlar ve çocukları ölüyor, yaralanıyor, araçlar ağır hasar görüyor. Bütün bunlar erkek sürücülerin, evde oturmasını istediği kadının, direksiyon başında, onunla aynı konumda olmasına tahammül edemeyip, adeta çıldırıp ve kadın sürücülere, inanılmaz trafik tacizleri uygulamalarına suikast ya da ölüm tuzakları da denebilir.

YÜZDE YÜZÜ TACİZE UĞRAMIŞ

Erkek sürücüler kadın sürücülere yavaş gittikleri için trafik lambalarına uydukları için sinirleniyorlar, onlara, aniden önlerinde durma, klakson ve sellektör yapma, direksiyonu üzerlerine kırmakla gibi, hadlerini bildiriyorlar. Trafikte kadına yönelik taciz ve saldırganlık üzerine yapılan araştırmalar gösteriyor ki; 'Kadın sürücü olarak kent içerisinde veya şehirlerarası yollarda gece ve gündüz trafikte arkadan gelen veya yanda bulunan erkek sürücülerden sözle, elle, sinyal ile korna çalarak tacize uğruyor musunuz?' sorusuna katılan 732 kadın sürücünün yüzde 35'inin en az beş defa tacize uğradıklarını yüzde 65'nin de daha çok tacize uğradıklarını beyan ettiklerini bildirdi.


CİNSEL BASTIRILMIŞLIĞIN DIŞA VURUMU
Tacize uğramada az ile çok arasında fark yoktur. Tacize uğrayan kadınların bir kısmı paniğe kapılarak can ve mala yönelik kaza yapmakta, bir kısmı kısa veya uzun süreli araç kullanamamakta ve bir kısmı da yaşadıkları olumsuzluklara rağmen araç kullanmaya devam etmektedir. Kadın sürücüleri taciz eden erkekler, ailede şiddete ve cinsel baskıya maruz kalan kişiler olarak tanımlanıyor. Çocuk, annesinin babasından dayak yediğini görerek büyüyorsa, o çocuk ileride kadına saygı duymayacaktır. Onlar kadını böyle hatırlıyor, böyle biliyorlar. Kadın sürücüleri direksiyonda görünce bir de araba kullanıyor diye düşünürken, şiddetin, cinsel bastırılmışlığın dışa vurumu sergileniyor. Sonuç olarak; ülkemizde kadın olmak hele de trafikte kadın olmak çok zordur.

PSİKOLOGLAR EĞİTECEK

Projenin uygulaması da şöyle anlatıldı:
"Türkiye'de bir ilki hedefleyerek hazırladığımız Yolu Paylaşıyoruz projemizle trafikte kadın olmanın zorluklarını Kaya Tur olarak tüm Türkiye'ye göstereceğiz. İlk olarak projenin başlangıcında Kaya Tur olarak kendi bünyemizdeki sürücülerimizi eğitime alacağız. Sürücülere psikolojik danışman, yaşam koçları ve kurum içi eğitimlerle trafikte kadın psikolojisini anlatarak bu konuda bilinçlenmelerini sağlayacağız. Konunun uzmanlarının projeye katkı sağlamasını sağlayacağız.
Projemiz için hazırladığımız proje tanıtım broşürlerini sizlerin araçlarına asarak hem sizin de bu projeye katkınızı sağlayacak hem de konu hakkında her kesimin farkındalığını kazanacağız.
Yapacağımız eğitimler ve düzenleyeceğimiz toplantıları kamuoyunda da güncel hale getireceğiz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.