Eşinize dostunuza değil doktorunuza kulak verin

Eşinize dostunuza değil doktorunuza kulak verin
LDL kolesterolünü düşürmek adına kullanılan ilaçlar hakkında süren tartışmalara bilim dünyasında yer olmadığı belirtildi.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuna Katırcıbaşı, bu çeşit ilaçların müsait kişilere, müsait dozlarda verilmesinin sağladığı yarar hakkında sayılmayacak kadar fazla aşırı misal olduğunu hatırlatarak ’Bilim camiasında bu çeşit tartışmalara yer yok’ dedi.

Kolesterol ilaçlarının doğru dozlarda müsait insanlara verilmesi halinde, hastalara yarar sağladığını belirten Dr. Katırcıbaşı, "Hem memleketimizde hem de uluslararası İlim camiasında yapılan çalışmalar statin ön adıyla başlayan ilaçların fena huylu kolesterole yarar sağladığını göstermektedir. Ülkemizde ve uluslararası İlim camiasında, ilaçların müsait insana müsait dozda verilmesinin yarar sağladığını kanıtlayan yüzlerce iş ve bu çalışmalara konu olmuş on binlerce hasta vardır. Tartışmaları ortaya atanlar sözüm ona araştırmacılar, herbalistler ve hatta aktarlardır. Bu çeşit fırsatçılara kulak verilmemelidir" dedi.

Bu tip ilaçların kullanımı ile alaka kimi detaylara dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuna Katırcıbaşı, hangi hastaların ilaç kullanımında çekinmemeleri gerektiğini de açıkladı. Katırcıbaşı, bu hastaları "Kalp hastaları, kalp krizi geçirmiş olanlar, bypass, balon yahut stent işlemi oluşmuş hastalar, şeker hastaları ve nüzul geçirmiş hastalar" şekilde açıkladı ve ’Bu hastalar doktorların önerisine uymalı ve bu kolesterol ilacını kullanmakta tereddüt etmemelidirler’ diye konuştu.

Bu risk faktörlerini taşımayan insanlar için ilaç kullanımının kişiselleştirilmiş risk skalasına göre, profesyonel hekimlerce değerlendirilmesi gerektiğini belirten Katırcıbaşı şunları söyledi: "Son olarak, ilaç kullanımı ve tedaviler kişiseldir, yani komşunuza, akrabanıza kullanılan tedavi metodları sizde yarar göstermeyebilir, hatta art dönülmez neticeler çıkarabilir. Bu sebepten, eş-dostunuzun değil doktorunuzun tavsiyelerine kulak verin. Çünkü sağlıkla ilgili bir sorun yaşadığınızda ilk başvuracağınız şahıs odur."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.