Eski Japonya Başbakanı Aso Seul'de

Eski Japonya Başbakanı Aso Seul'de
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ile eski Japonya Başbakanı Aso Taro, ikili ilişkilerin geliştirilmesinde daha fazla iletişimin gerekliliği konusunda fikir birliğine vardı.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ile eski Japonya Başbakanı Aso Taro, ikili ilişkilerin geliştirilmesinde daha fazla iletişimin gerekliliği konusunda fikir birliğine vardı.

Doğu Asya'da kıyı komşusu iki ülke Japonya ve Güney Kore, son dönemde siyasi sorunların olumsuz etkilediği ikili ilişkilerin çözüme kavuşturulmasının yolunu arıyor.

Eski Japon Başbakan ve iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) Genel Başkan Yardımcısı Aso Taro, hükümet yetkilileriyle bir araya gelmek üzere Güney Kore'ye gitti.

Aso, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon ile bir araya geldi. 85 dakikalık görüşmede Yoon ve Aso, ikili ilişkilerinin geliştirilmesinde daha fazla iletişime ihtiyaç duyulduğu konusunda anlaştı.

Görüşmede Aso, Yoon'a, Japonya ve Güney Kore'nin diyalog ve iletişimi sürdürmesi gerektiğini belirterek, ikili ilişkilerin restore edilmesi ve geliştirilmesi için çalışacağını söyledi.

Yoon ise iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için sivil irtibat fırsatlarının teşvik edilmesi ve bu fırsatlara katkı sunulmasını talep etti.

- Liderlerin isteği

Aso, bir araya geldiği Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin ile de ikili ve bölgesel gelişmeleri ele aldı.

Doğu Asya'daki gelişmelere yönelik görüş alışverişinde bulunan ikilinin, iki ülke arasında siyasi çıkmazlara yol açan sorunları da ele aldığı kaydedildi.

Görüşme sonrası konuşan Bakan Park, ilişkileri geliştirmek üzere Japonya ve Güney Kore liderlerinin güçlü isteği bulunduğunu söyledi.

Park, görüşmede, Aso'ya iki ülkenin kuracağı daha iyi ilişkilerin hem Japonya hem de Güney Kore'ye fayda getireceğini söylediğini aktardı.

Aso, ziyaretinde, hafta sonu Seul'un Itaewon bölgesinde meydana gelen izdihamda hayatını kaybedenlerin anısına düzenlenen törende çiçek sundu.

Aso'nun ziyareti, Japon Başbakan Kişida Fumio'nun, Endonezya'da düzenlenecek G-20 Liderler Zirvesi marjında Yoon ile bir araya gelmesi öncesinde hazırlık olarak değerlendirildi.

Japonya'nın Kore Yarımadası'nı kolonileştirdiği 1910-1945'te, "zorla çalıştırılan Koreli işçiler" ile "istismar edilen Koreli kadınlar", iki ülke arasındaki hassas sorunlar olarak biliniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.