Eski okul binası kadınların "ekmek teknesi" oldu

Eski okul binası kadınların "ekmek teknesi" oldu
Gönen'in kırsal mahallesi Çobanhamidiye'de belediye tarafından onarılarak Halk Eğitimi Merkezinin düzenlediği kurs için tahsis edilen eski okul binasında eğitim alan 30 kadın, öğrendikleriyle firmalar için çocuk iç çamaşırı üretiyor - Kadınların ürettiği

BALIKESİR (AA) - RIDVAN TANDOĞAN - Balıkesir'in Gönen ilçesinde, onarılan eski bir okul binasında açılan kursu bitiren 30 kadın, aynı yerde belediyenin satın aldığı makinelerle bazı firmalar için çocuk iç çamaşırı üreterek gelir elde ediyor.

Gönen Belediyesi tarafından yaklaşık 300 kişinin yaşadığı kırsal mahalle Çobanhamidiye'de onarımı tamamlanan eski okul binası, geçen sene Halk Eğitimi Merkezinin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün desteğiyle açtığı kurs için tahsis edildi.

Meslek öğretmeni Ayşe İdi'den kurs alan 30 kadın, eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından aynı yerde belediyenin satın aldığı dikiş makinelerinde çocuk iç giyim eşyası üretimine başladı. Sigortaları yaptırılan ve para kazanan kadınların ürettiği çamaşırlar, mahallede faaliyet gösteren tarımsal kalkınma kooperatifinin desteğiyle bazı tekstil firmalarına satılıyor.

İdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dikiş kursunda eğitim verdikleri kadınlar için bir proje hazırlandığını söyledi.

Proje ile ev kadınlarının hayatının değiştiğini vurgulayan İdi, "Projemiz, verdiğimiz diğer mesleki çalışmaların yanı sıra annelerin meslek edinip çalışma hayatına geçmesini sağladı. Girişimler sonucu Türkiye genelinde mağazaları bulunan bir firma için de üretim yapmaya başladılar. Sigortalı çalışarak aylık yaklaşık bin 300 lira kazanıyorlar." dedi.

Kadınlardan 4 çocuk annesi ve 4 torun sahibi Gülten Şen (47) de ailelerinin ekonomisine katkıda bulunduklarını anlattı.

Meslek sahibi olunca sosyal yaşantılarının da değiştiğini ifade eden Şen, "İleride daha güzel işler yapmak istiyoruz. İnsanın kendi parasını kazanması kadar güzel bir şey yok. İlk defa bu duyguyu yaşıyorum. İlk defa bir işte çalışıyoruz. Biz köy kadınlarının üretkenliği ve çalışkanlığını da ispatlamış olduk." diye konuştu.

- "Kimse bunu hayal bile edemezdi"

Küçük bir atölyede çalışmaya başlayıp bu aşamaya geldiklerini belirten 3 çocuk annesi Zerrin Sarık (35), daha önce ev işleriyle uğraşırken şimdi ekonomiye katkı sağladıklarını kaydetti.

Büyük markalar için üretim yaptıklarını ifade eden Sarık, duygularını "Mutluyuz. Kendi paramızı kazanıyoruz. Eşimize ve çocuklarımıza destek oluyoruz. Kimse bunu hayal bile edemezdi. Hepimizin kendine güveni geldi." şeklinde dile getirdi.

Çiğdem Sarık (27) ise 3 çocuk annesi olduğu bilgisini vererek, çocuklarının atölyenin kreşinde zaman geçirdiğini aktardı.

İşten arta kalan zamanlarında çocuklarının yanında olduklarını, hayvanlarına bakabildiklerini ve ev işleriyle ilgilenebildiklerini anlatan Sarık, "Bu yaptığımız iş, normal hayatımıza hiç olumsuz etkide bulunmadı. Bize bu imkanı verenlere çok teşekkür ediyorum. Hepsinden Allah razı olsun." dedi.

- Kooperatiften pazarlama desteği

Çobanhamidiye Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yüksel Sarık, mahalleli kadınların, isteği, emeği ve hamaratlığıyla bu başarıyı elde ettiklerini ifade etti.

Kadınların, projeye sahip çıktığını belirten Sarık, şunları kaydetti:

"30 kadın, şimdi büyük güçlü firmalara üretim yapar hale geldi. 'Köyde çalışmayan kadın kalmasın' felsefesiyle yola çıktık. Bana göre kalkınma köyden başlar. Burada emeği geçen herkesle bir kadının hayatına bile dokunabilmişsek, bundan dolayı çok gururluyum. Bundan sonraki hedefimiz, daha çok kadın girişimci ile ürettiklerimizi kooperatifimiz öncülüğünde daha profesyonel şekilde pazarlamak ve çevre köylerde yaşayan kadınlarımıza da iş imkanı sağlayabilmek."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.