Etliekmek denildi mi akla biz geliriz!

Etliekmek denildi mi akla biz geliriz!
Konya-İstanbul mesafesi kadar etliekmek yeniyor

Mevlana diyarı Konya'da günde üretilen etliekmeğin uzunluğu Konya-İstanbul arasındaki mesafeyi geçiyor. Şehirde faaliyet gösteren 1500 lokanta ve fırının bir günde ürettiği etliekmek uzunluğunun 675 kilometreyi aştığı belirtildi.

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lezzeti ve kendine has özellikleriyle Konya etliekmeğinin yöre halkının yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı olduğunu söyledi.

Kent halkının vazgeçilmez yiyeceklerinin başında etliekmeğin geldiğini belirten Karamercan, Konya'ya has bu ürünün patentini 5 yıl önce aldıklarını, genel coğrafi işaretinin de Ankara'da onaylandığını ifade etti.

Suyu, eti, hamuru ve pişirildiği taş fırının özelliğinden dolayı Konya etliekmeğinin Mevlana Hazretlerini ziyarete gelenlerin de ilgi odağı olduğunu vurgulayan Karamercan, şunları kaydetti:

"Bizim araştırmalarımıza göre Konya'da irili ufaklı 1500 tane etliekmek yapan lokanta ve fırınlarımız var. Günde her bir lokantamızda ortalama 500 etli ekmek yapılıyor. Lokandaki tüketim dışında insanlar evlerinden getirdikleri malzemelerle etliekmek ve onun türevleri olan Konya böreği, bıçak arası gibi çeşitlerden de yaptırıyor. Etliekmeğin boyu 90 santimetre ile 1 metre arasında değişiyor. Eni 20 santimetre. Tümünde hesapladığımızda günde üretilen etliekmek uzunluğu 675 bin metreyi yani 675 kilometreyi buluyor."

- Hedef Edirne'yi geçmek

Karamercan, etliekmeğin, kentin en önemli ekonomik değerleri arasında yer aldığına işaret ederek, "Dört sene önce etliekmekle ilgili yaptığımız araştırmada Konya-Ankara uzunluğu kadar üretim olduğunu söylemiştik. Şu anda İstanbul'u bulduk. Herhalde yakında Edirne'yi geçeceğiz" diye konuştu.

- Etliekmeğin kriterleri: uzunluk 90, genişlik 20 santim

Konya etliekmeğinin patent bilgilerinde; 180 gram hamur, 100 gram et ve 100 gram kıyılmış sebzeden oluştuğu bilgisi yer alıyor. Et, düve etinin kaburga ve boşluk kısımlarından alınıyor. Bu et, etliekmeğe özel bir lezzet veriyor. Lokantalara bu etler özel olarak geliyor. Sebzenin içinde ise yeşil biber, soğan ve maydanozun yer alması şart. Bu sebze karışımı et ile yoğruluyor ve azami 90 santimetre uzunluğunda, 20 santimetre genişliğinde Konya etliekmeği elde ediliyor. Tüm bu özelliklerin ustalıkla bir araya getirilmesi sonucunda tescilli Konya etli ekmeğinin eşsiz lezzetine ulaşılabiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.