Etten lezzetli, altından kıymetli: Konya Ovası’nda hazine arar gibi aranıyor

Etten lezzetli, altından kıymetli: Konya Ovası’nda hazine arar gibi aranıyor
 Muhabir
​​​​​​​Mart ayının sonunda doğada kendiliğinden çıkmaya başlayan ve Mayıs ayının sonuna kadar bulunabilen domalan mantarı hem lezzeti, hem de fiyatıyla cezbediyor. Konyalılar ovanın muhtelif yerlerinde bu lezzeti hazine arar gibi arıyor

Konya Ovası’nda domalan mantarı dönemi başladı. Özellikle güz dönemi yağmurlarının yoğun bir şekilde düştüğü yıllarda ilkbahar mevsiminde toprağın canlanması ile birlikte otu bulunan, Mart ayının sonunda ise toprak altında belirmeye başlayan domalan mantarı, sadece 2 aylık zaman diliminde bulunduğu için çok büyük bir kıymete sahip oluyor.

etten-lezzetli-altindan-kiymetli-domalan-mantari.jpg

Konya Ovası’nın doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine muhtelif bir çok bölgesinde, mera alanlarında, kendiliğinden çıkan domalan mantarının etten daha güzel olan lezzeti, yüksek protein değeri ve ticari anlamda da altınla yarışacak düzeydeki ederi domalan mantarının kıymetini katmerliyor.

Konyalılar da bu eşsiz ve kıymetli lezzete ulaşabilmek için Konya Ovası’nın hemen her bölgesinde sabahtan akşama kadar mesai yapıyor. Bazı vatandaşlar topladıkları domalan mantarını kendi evinde tüketirken, bazıları da topladıkları kilolarca domalan mantarını yüksek fiyatlara satıp para kazanıyor.

TOPTAN 500, PERAKENDE 750 LİRA!

etten-lezzetli-altindan-kiymetli-domalan-mantari2-001.jpg

Güz dönemi yağışlarının yoğun olduğu yıllarda ilkbahar mevsiminde toprağın altında oluşmaya başlayan domalan mantarının lezzet müdavimleri ovaya akın ediyor. Konya Ovası’nda başta çiftçiler olmak üzere domalan mantarını bulmasını bilenler hazine arar gibi ova genelindeki boş arazilerde ve meralarda ellerine aldıkları asa, bıçak, sopa ve benzeri toprağı kazmaya yarayacak aletlerle arazide saatlerce dolaşıyor. Bazı vatandaşlar sadece kendileri için toplarken, özellikle kırsal kesimlerde ikamet eden vatandaşlar domalan mantarının ticaretini yapıyor. Nasıl bulunduğunu iyi bilen bir kişi günde ortalama 10 kilogram domalan mantarı toplayabiliyor. Toplanan domalan mantarı, kamyonlarla kırsal kesimlerde dolaşan tüccarlara kilogramı 500 liraya, perakende satışlarda ise 750 liraya satılıyor.

GÜNLÜK KİŞİ BAŞI KAZAN 5000 TL’Yİ GEÇİYOR

Toprağın altında kaldığı ve hiç görünmediği için zor bulunan, ilmini bilmeyenin ise saatlerce arasa dahi bir tane bile bulamadığı domalan mantarının avcıları ise ovayı radar gibi tarıyor, hazine arar gibi arayıp buldukları domalan mantarını büyük bir özenle topraktan çıkarıp çantalarına veya kasalara dolduruyor. Domalan mantarını arayıp bulmasını iyi bilen bir kişinin günlük kazancı 5 bin TL’yi geçiyor.

KADINLAR DOMALAN MANTARINI VERİYOR ALTINI ALIYOR

etten-lezzetli-altindan-kiymetli-domalan-mantari1.jpg

Yıllardır Konya Ovası’nda bulunan, yılın sadece ilkbahar döneminde yaklaşık 2 aylık zaman diliminde kendiliğinden yetişen domalan mantarını özellikle kırsal kesimlerde yaşayan kadınlar çok iyi buluyor. Ellerindeki aparatlarla boş arazilere sabahın erken saatlerinde çıkan ve gün akşama dönene kadar arazideki mesailerini sürdüren kadınlar, buldukları domalan mantarını satıp, karşılığında hem ev ekonomisine büyük bir katkı sağlamış oluyor; hem de kazançlarını biriktirip altına yatırım yapıyor. Bazı kadınlar ise evinin beyaz eşya ve mobilyalarını domalan mantarından elde ettikleri kazançla değiştiriyor. Bir sezonda topladığı domalan mantarının parasını biriktirip araba veya traktör alanların dahi olduğu biliniyor.

DOMALAN MANTARI NASIL BULUNUR?

Hem lezzetiyle hem de değeriyle büyük öneme sahip olan domalan mantarının nasıl bulunacağı ise merak ediliyor. İlmini bilenlerin çok zorlanmadan bulduğu domalan mantarını bulmak aslında hiç de kolay değil. Çünkü toprağın altında yetişiyor, çok büyük boyutlara ulaşsa bile nerede olduğuna dair çok dikkat çekecek bir ipucu vermiyor.

Şekil ve büyüklük olarak patatesi andıran, tamamen doğal olan, tabiatta kendiliğinden yetişen, büsbütün organik olduğu için kıymetlenen, protein değeri ve lezzeti ile eti bile geride bırakan, fiyatıyla altının önüne geçen ve ilaç sektöründe de kullanıldığı bilinen domalan mantarı, ciddi bir gelir kaynağı oluşturuyor.

Domalan mantarının bulunduğu bölgede, ince ve yeşil yapraklı olan ve ‘domalan otu’ olarak da bilinen ot türü bulunuyor. Bu otun olduğu arazilerde toprağın altında yetişen domalan mantarı çıplak gözle bakıldığında varlığıyla ilgili dikkat çekecek pek de bir ipucu vermiyor.

etten-lezzetli-altindan-kiymetli-domalan-mantari3.jpg

Toprağın altında kalan domalan mantarı büyüdükçe toprakta küçük şişkinlikler ve ince bir çizik şeklinde yarıklar oluşturuyor. Bu yarıkların olduğu bölgeyi dikkatli bir şekilde etraflıca kazdığınızda, yaklaşık 5-15 santimetre derinlikte domalan mantarını bulabilmeniz mümkün.

Yine ilmini bilenlerin domalan mantarını bulmak için farklı metotları bulunuyor. Kimileri asası ile toprağa vurup, topraktan gelen sesi dinliyor, kimileri sivri bir bıçak yardımı ile toprağa yumuşak dokunuşlar yaparak bıçağın toprağa daha kolay geçtiği yerleri kazıyor. Bir de domalanın ocağının olduğu bölgeler bulunuyor. İyi bilenler birkaç metrekarelik bir alan içerisindeki domalan ocağına rast geldiklerinde sadece birkaç saat içerisinde kilolarca domalan mantarını bulabiliyor.

Güncel Gelişmelerden Anında Haberdar Olmak İçin Aşağıdaki Linki Tıklayarak Whatsapp Grubumuza Dahil Olabilirsiniz Https://chat.whatsapp.com/emhe2a1a0eschu9ysiriyr

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum