Eurostat'tan Yunanistan için olumlu veri

Eurostat'tan Yunanistan için olumlu veri
Eurostat verilerine göre, Yunanistan bütçesi beklentileri aşarak 2015 yılında GSYH'ya oranla yüzde 0,7 oranında faiz dışı fazla verdi

ATİNA (AA) - Yunanistan ve kreditörleri arasında gözden geçirme müzakereleri devam ederken, Avrupa İstatistik Ofisi'nden (Eurostat) ülke ekonomisi adına olumlu bir veri geldi.

Eurostat'ın açıkladığı veriye göre, Yunanistan bütçesi beklentileri aşarak 2015 yılında GSYH'ya oranla yüzde 0,7 oranında faiz dışı fazla verdi.

Avrupalı kreditörler, Yunanistan'ın yüzde 0,25 oranında faiz dışı açık vermesini tahmin ederken, Uluslararası Para Fonu (IMF) açığın yüzde 0,6 oranında gerçekleşeceği tahmininde bulunmuştu.

Yunanistan resmi makamlarınca yapılan açıklamada bu sonuca ulaşılmasının ülkenin bankalar üzerindeki kapital kontrollerine ve sığınmacı krizine rağmen gerçekleştiği vurgulanırken, bu durumun yoğun ve planlı çalışma ve devlet masraflarının akılcı kullanımının bir sonucu olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, verinin AB tahminlerinin 1,6 milyar avro, IMF tahminlerinin ise 2,3 milyar avro üzerinde geldiği ifade edilirken, ülkeden IMF tahminlerinin güvenilirliğinin sorgulanması gerektiği kaydedildi.

Başkent Atina'da ülkenin ekonomi yönetimi ve kreditörlerin misyon şefleri arasında ay sonunda uzlaşmaya varılması beklenen görüşmelerde en önemli görüş ayrılığı Yunan bütçesinin 2018'de vermesi hedeflenen faiz dışı fazla oranı olduğu belirtiliyor.

Eurostat verilerine göre ülkede GSYH 176 milyar 23 milyon avro olarak gerçekleşirken, bütçe 12 milyar 757 milyon avro açık verdi. Ülkenin borcunun GSYH'ya oranı yüzde 176'ya gerileyerek, 311 milyar 452 milyon avro oldu.

Borç batağındaki Yunanistan ile kreditör kuruluşlar olan Avrupa Komisyonu (EC), Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ve IMF arasındaki 86 milyar avroluk kurtarma paketinin kredi dilimlerini serbest bırakacak gerekli reformlara ilişkin gözden geçirme süreci tarafların aralarındaki anlaşmazlıklar nedeniyle aylardır devam ediyor.

Görüşmelere, yarın Amsterdam'da düzenlenecek Eurogroup toplantısı nedeniyle ara verilirken, KDV oranı gibi birkaç konuda anlaşmaya varılmasına rağmen önemli birçok noktada taraflar arasında halen görüş ayrılığı bulunuyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.