Evde Ramazan pidesi yapılır mı? Ramazan pidesi tarifi

Evde Ramazan pidesi yapılır mı? Ramazan pidesi tarifi
Ramazan ayının başlaması ile beraber akla ilk gelen sofraların vazgeçilmez lezzeti Ramazan pidesi oluyor. Koronavirüs salgını nedeniyle pide satışlarına da bir düzenleme getirilirken, evde kendi pidenizi yapabilirsiniz.

İftar sofralarının olmazsa olmazı Ramazan pidelerini evde yapmanız çok kolay. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de alınan tedbirler kapsamında pide satışlarında da düzenlemeler yapıldı. Siz de evden çıkmadan, toplu yerlerde pide almak için bekleyerek sağlınızı tehlikeye düşürmeden evde kendi pidenizi güvenle yapabilirsiniz. Pidenizi isteğe göre dört farklı şekilde hazırlayabilirsiniz. Yumurtasız, yumurtalı, tırnaklı veya tırnaksız pide yapmak tamamen size kalmış. Pişirilmiş, oda sıcaklığında soğutulmuş pideleri dilimleyip, hava almayan kaplara koyduktan sonra derin dondurucuda da muhafaza edebilirsiniz. İhtiyacınız olunca, çözdürmeye gerek kalmadan mikrodalga fırında bile pideleri ısıtabilirsiniz.

GEREKEN MALZEMELER

*2.5 su bardağı un
*100 ml süt
*100 ml ılık su
*1 yemek kaşığı tereyağı
*1 yumurta
*1 paket kuru maya
*1 tatlı kaşığı şeker
*1 çay kaşığı tuz
*Üzeri için 1 yumurta sarısı, çörek otu ve susam

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN YERLER

-Klasik pidenin hamurunu hazırlarken mutlaka kaliteli bir un kullanmalısınız. Farklı yapılardaki unları karıştırarak pide hamuru hazırlayacaksanız; su miktarını dikkatli ayarlayın. Pidenin daha lezzetli olması için hamur karışımına zeytinyağı ilave edebilirsiniz.
- Orta yoğunlukta ve hafif cıvık bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Bu hamuru yaparken, mayanın aktif bir form alması için ılık su kullanmalısınız.
- Hamurun kıvamının tutmadığını düşündüğünüzde ekstra un ilave etmeyin. Hamur mayalandıkça kendini toparlayacaktır.
- Pide hamurunuzu mayalanması için en az bir saat kadar ılık ortamda dinlendirmelisiniz. Dinlendirme sırasında, hamur kabının üstünü nemli bir bezle veya streç filmle kapatabilirsiniz.
- Yumuşacık bir pide elde etmek için, kabaran hamurunuzun havasını aldıktan sonra şekillendirme işlemine başlayın.
- Pide pişerken şeklinin kaybolmamasın diye, hamura baklava dilimi şekli verirken, elinizi sürekli olarak unlu-sulu karışıma batırmayı ihmal etmemelisiniz.
- Pide hamuru cıvık olduğu için, tezgâha yapışmasını önlemek için tabana kepek unu kullanabilirsiniz. Kepek unu pidenin hem lezzetini artırır hem de sindirimi kolaylaştırır.

TARİF

Un, şeker, tuz ve mayayı geniş bir kaseye alıp, harmanlayın. Yumurta, su, süt ve tereyağını ekleyip yoğurun. Üstünü bir bezle örtün ve bir saat kadar dinlenmeye bırakın. Mayalanan hamuru, unlanmış tezgaha alın ve yoğurun. Hamuru elinizle bastırarak pasta tabağı boyutunda bir parça elde edin. Hamuru, yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine yerleştirin. Üstünü nemli bezle örterek, ortalama yarım saat daha dinlendirin. Pide hamurunuza yumurta sarısı sürün, susam ve çörek otunu serpiştirin. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında, pidenin üstü kızarıncaya kadar pişirin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.