‘Evim’ mağdurları çıkış yolu arıyor Hayallerimizle oynadılar!

‘Evim’ mağdurları çıkış yolu arıyor Hayallerimizle oynadılar!
Kamuoyunda “tasarrufla ev, araba sahibi olma sistemi” olarak bilinen tasarruf finansman sektöründeki 21 şirketinin tasfiye edilmesi sonrası çıkış yolu arayan mağdurlar, hayalleriyle oynandığını söyledi

Halk arasında faizsiz konut ve araba alma şirketleri olarak da bilinen tasarruf finansman şirketlerinden 21’i BDDK’nın intibak sürecinin ardından tasfiye edildi. Sisteme dahil olan yaklaşık 400 bin insandan 40 bininin mağdur olduğunu ifade eden Avukat Ali Süzgün, “Faizsiz konut sistemi ile ilgili yasa 7 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. BDDK şirketler için intibak süreci de böylece başlamış oldu ve 7 Nisan 2021 tarihine kadar başvuru yapmaları şartı getirildi. Yasa ile bazı şartlar getirildi. Bunlar, 100 milyon lira sermaye şartı, kurumsal sistem, birliğe üye olma, üst yönetim standartları. Şirketlerden bazılarının müşteri ödemelerinin kayıtlarını dahi tutmadığı ve kurumsal kaydı olmadığı anlaşıldı. İntibak süreci 8 Nisan’da başladı, bu şartlara uymayan şirketlere 6 ay süre verildi. Süre içinde şartları tamamlamayan 21 firma da tasfiye edildi” dedi.

GECİKMİŞ BİR KARAR

Bu firmalara karşı önlem alınmakta geç kalındığının altını çizen Süzgün, “Bu işlerin temeli esasında kadınların kendi aralarında yaptıkları altın günlerine dayanıyor. Yani onu taklit ederek oluşturulmuş bir sistem. Bu sisteme sahip tasarruf finansman şirketleri de Konya’nın en nezih yerlerinde ve ana arterler üzerinde kendilerine iş yeri açtılar. Güveni sağlayan firmalarıyla insanların tasarruflarına talip oldular. Sonuçta her insan hayatı boyunca bir ev sahibi olmak ister. Oraya para yatıran insanlarımızın ellerinde kalan son umudu da ellerinden aldılar diyebilirim. Konya’da geçmişte de benzeri durumlarla insanlar ciddi darbeler aldı. Onun dışında Çiftlik Bank ve bitcoin dolandırıcılıkları da Türkiye genelinde birçok vatandaşımızı mağdur etti. Aslında sebebi biraz da yasal düzenlemelerin gecikmiş olmasından kaynaklı” diye konuştu.

MAĞDURİYET HEMEN GİDERİLEMEYEBİLİR

TMSF ve BDDK’nın bir komisyon kuracağından bahseden Süzgün, “Komisyonun kurulduğu zaman herkes alacağını oraya kaydettirecek. Ama tabi kaydı olamayanlarda olabilir. Komisyonda tüm firmalar ve müşterileri ele alınacak. Evlerde oturan ve tapusunu almamış olanları da evden çıkaracaklar. Biriken para da dağıtılacak. Ama öncelikli alacakların ödenmesi gerekiyor. Örneğin işçilik alacakları, vergi borçları, SGK borçları ödendiği zaman elde kalan çok ciddi bir para olacağını düşünmüyoruz. Mağduriyet hemen giderilemeyebilir. Uzun senelere yayılabilir. Çünkü zaten o altı aylık intibak sürecinde çoğu firma mallarını kaçırdığı için şu an hiçbir mal varlığı yok gibi gözüküyor. İnsanlar böyle bir projeye dahil olacağı zaman belge ve bilgileri doğru araştırması lazım. Oradan söylenen sözler ve firmanın ambiyansı insanlara güven veriyor. Bir de bazı devlet büyükleri, vakıf başkanları ve kanaat önderlerinin de bu gibi firmalarda fotoğraf vermesinden kaynaklı vatandaşta bir güven oluşuyor. Mağduriyetlerin tekrar etmemesi için bunlara da dikkat edilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

TÜKETİCİ MAHKEMELERİNE GİTMELERİ GEREKECEK

Mağdurların bir avukat ile yol haritasını belirlemesi gerektiğini söyleyen Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç ise, “Bu kurumlar bankacılık faaliyetleri yapan kurumlar gibi para topluyorlar daha sonra sırası gelenlere ev gibi araba gibi veriyorlardı. Bu tamamen ikili sözleşmelerle kurulduğu için ve rakamda hakem heyeti kurullarını aşan bir rakam olduğu için, mağdurların Tüketici Mahkemelerine gitmesi gerekecek. Bu kurumların topladıkları parayı başka bir şekilde değerlendirme durumları varsa bunları geri ödemekte zorluk çekecekleri bir gerçek. Maalesef bu sebepten çeşitli mağduriyetler yaşanacaktır. O yüzden tüketicilerin bir avukatla görüşerek yol izlemesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

KAPATILMAYAN FİRMALARIN GÜVENİLİRLİĞİ KONUSUNDA ŞU AN BİR SIKINTI GÖZÜKMÜYOR

Kapatılma kararının birkaç aylık bir süreç olduğunu dile getiren Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) bir takım kurallar ve şartlar sundu. Bazı firmalar olduğu gibi yerine getirdi, bazıları finans yönünden birleşti, hiç yerine getiremeyenler de tasfiye oldu. Kapatılmayan firmaların güvenilirliği konusunda şu an bir sıkıntı gözükmüyor. Ama şöyle bir handikap var. Şimdi bu firmalar üyelerinin hepsinden bir ay topladıkları parayı bir tüketiciye veriyorlar. Mesela birinci kişi toplanan parayla evini aldı. İkinci, üçüncü kişiye sıra geldiğinde firmanın tasfiyesine karar verildi. Şimdi ev alanda sıkıntı yaşayacak. Çünkü tapusu verilmediği için muhtemelen evi elinden alacaklar. Tabi bu bizim bildiğimiz. Belki de bir ipotek konusu olup alanlarda mağduriyet yaşıyordur. Henüz konu çok sıcak ve bize bir şikayet gelmediği için varsayımlar üzerinden konuşuyoruz” dedi.

ÇALIŞANLAR HALA ŞİRKETLERİNİ SAVUNUYOR

Finansevim mağdurlarından Mehmet Akif Sönmez, vaatlerini kısa sürede yerine getireceklerinin sözünü verdikleri için insanların bu firmalara inandığını söyledi. Sönmez, “Çok fazla arkadaşım şu anda mağdur. Zaten kayıtlı kişi sayısı fazla olsun diye, satış elemanları akrabalarını eşini dostunu buraya kaydediyormuş. Evim şirketlerinin çalışanları bu anlamda hala şirketlerini savunuyor. BDDK’nın verdiği sürede biz firma yetkililerine ulaşamıyorduk. Sadece satış elemanları ile temasa geçiyorduk. Onlarda bize bu sürede firmaların toparlayacağını, lisansın alındığını, rahat olmamız gerektiğini, söylüyorlardı. Firma sahipleri yoklar zaten. Geçenlerde bir televizyona çıkacaklarını söylüyorlardı oda olmadı. En son bir inşaat firmasına devredileceğini duyduk. Bilmiyoruz şu an beklemedeyiz” dedi.

KAZANÇLI OLAN ARKADAŞLARIMIZ DA NE OLACAĞINI MERAK EDİYOR

Evim mağduru Mustafa Ildız, “Şu an devletin kayyum atayacağını söylüyorlar bize. Paramızın iade edileceğine dair ümidimiz hala var. Biz aslında kapanmayan firmalardan birinden de araba almıştık. Hiçbir sorun yaşamamıştık. Şimdi diyoruz ki keşke oradan devam etseydik” diye konuştu. Evim mağduru olan bir vatandaş, “Satış elemanları ile konuşuyoruz. Duyduğumuza göre onların hala sigortaları devam ediyormuş ama şirket, telefonlarını ve bilgisayarlarını teslim etmelerini istemiş. Biz şu an ne olacak bilmiyoruz. Bu konuya artık devlet büyüklerimiz el atsın istiyoruz. Bu parayı firmaların bize ödemesi imkansız gibi bir şey. İlk kayıt yaptırdığımızda şirketten belge istedik bize belgenin merkezde olduğunu söyleyip ilerleyen süreçte vereceklerini söylediler. Biz onlara güvendik. Hayallerimizle oynadılar. Kazançlı olan arkadaşlarımız bile durumlarının ne olacağını merak ediyor” diye konuştu.

NE KADAR VERİRSEN FİRMA O KADAR ALIYORMUŞ

Başka bir evim mağduru vatandaş ise şunları söyledi: “Bu sisteme insanların güvenmesinin en büyük sebebi bankalardaki gibi bir faiz oranı olmayışı. Hatta finansal şirketler aldıkları 15-20 bin liralık faize de organizasyon ücret taksiti adı veriyorlardı. Bizlerde bunu faiz olarak algılamadık açıkçası. Mesela bir de şunu fark ettik. Ben mesela ödemeyi direkt banka üzerinden yapıyordum. Her ay aynı miktarı yatırmanız gerekiyor mantık olarak. Ama bir ay parayı yanlışlıkla eksik yatırdığım halde bankamatik kabul etti. Ve firmadan da herhangi bir dönüş gelmedi. Sonradan anladık ki ne kadar verirsen firma o kadar alıyormuş.” (Gülşen Çopur)

 

BDDK’NIN TASFİYE ETTİĞİ ŞİRKETLER

1.İKTİSAT EVİM A.Ş.

2.VİZYON EVİM A.Ş

3.DOĞRUEVİM A.Ş.

4.FİNANSEVİM A.Ş.

5.BİRİKİMEVİM A.Ş.

6.FİNALEVİM A.Ş.

7.YAŞAMEVİM A.Ş.

8.HH AYDIN Y.H. A.Ş.

9.İHTİYAÇEVİM A.Ş.

10.VARLIKEVİM A.Ş.

11.İSTEK EVİM A.Ş.

12.İKİZLEREVİM A.Ş.

13.DESTEKEVİM A.Ş.

14. GERÇEKEVİM A.Ş.

15.DEĞER TASARRUF A.Ş.

16.ÖNCEEVİM A.Ş.

17.MOREVİM A.Ş.

18.HEDEFEVİM A.Ş.

19.GELECEK TASARRUF A.Ş.

20.BİRLİKBİRİKİM A.Ş.

21.TASARRUF A.Ş.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum
  • Netice karabag / 24 Kasım 2021 23:58

    Bende ev magduruyum elimdeki birikiminin verdim banada yardım edin lütfen bana bir yol gösterin

    Yanıtla (0) (0)
  • buldozer / 26 Eylül 2021 02:29

    zerre kadar sistemi bilmeden uydurma haber yapmışsınız. kimsenin evi falan alınmayacak sadece sözleşme şartlarına göre ödemeye devam edilecek birde hukukçu ağzıyla yazıyorsunuz kazanılmış hakların tesisi nasıl yapılır bir öğrenin önce.

    Yanıtla (0) (0)
  • muhammed kurul / 03 Eylül 2021 21:17

    Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, çok uzun ve ilgili içerikle alakasız, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

    Yanıtla (0) (0)
  • Emrah Kılıç / 02 Eylül 2021 23:59

    Arkadaşlar unutmayın buradan ev alan araba alan ve sıkıntı yasamayan insanlar var firmalar kapanmadı devlet yandas olan fuzul ve Eminevimin önünü acmak için böyle bi uygulama yaptı

    Yanıtla (1) (0)
  • Veysel / 26 Temmuz 2021 23:11

    Tamamıyla bu işe el atanlar ilk müracaat ettiklerinde devlet neden faaliyetlerine izin verdi.Adamlar batmadi devlet el koydu.devlet geri ödemeleri yapmalı.

    Yanıtla (2) (0)
  • ADEM KURNAZ / 06 Ağustos 2021 19:53

    Çok doğru yazmışsın

    Yanıtla (0) (0)
  • Ozan / 15 Ağustos 2021 01:49

    Katılıyorum, nasıl bu şirketlerin faaliyetine izin veriliyor....

    Yanıtla (0) (0)