Evinizi mikroplardan korumanın yolları

Evinizi mikroplardan korumanın yolları
 Editör
Daha fazla evde kalma ve kuru ev havası, kış aylarında hastalanma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bu yararlı ipuçlarıyla mikropları evinizden uzak tutun.

Soğuk hava denince aklınıza otomatik olarak soğuk algınlığı ve grip mevsimi gelir. Hastalığa neden olan bazı virüsler, sonbahar ve kış aylarında yaygın olarak görülen serin ve kuru koşullarda daha iyi hayatta kalır.

Temizlik rutini oluşturun

Öncelikle temizleme, sterilize etme ve dezenfekte etme arasındaki farkları inceleyelim.

Temizleme: Bu işlem, bir yüzeyin su ve sabunla fırçalanmasını içerir. Bir yüzeydeki mikropların ve kirlerin tamamını olmasa da çoğunu temizlemeye yardımcı olabilir.

Sterilize etme: Bu işlem, bir yüzeydeki mikropları azaltmak için temizleyici veya sanitasyon spreylerinin kullanılmasını içerir. Bir yüzeyi sterilize etmeden önce temizlemek önemlidir.

Dezenfekte etme: Bu işlem daha güçlü temizleyici solüsyonların veya kimyasalların kullanılmasını içerir. Bir yüzey veya nesnedeki çoğu mikropun temizlenmesine yardımcı olabilir. Bir yüzeyi dezenfekte etmeden önce temizlemeniz daha iyi neticeler verir.

Sterilize etmeye ve dezenfekte etmeye başlamadan önce, kapı kolları, ışık anahtarları, mutfak tezgahları ve cihaz kulpları gibi evinizin en sık temas edilen yüzeylerini belirlemeniz etkili temizlik için önemlidir. Sık kullanılan yerleri ve yüzeyleri en sık temizleyin. Ayrıca tezgahlar gibi görünür şekilde kirli yüzeyleri düzenli olarak silin.

Evinizdeki bir kişi kendini hasta hissediyorsa veya hasta hisseden biriyle yakın fiziksel temasta bulunuyorsa, dezenfekte etmeye daha fazla dikkat edin.

Temizlenecek yüzeylerin listesini kafanızda tutmak bunaltıcı olabilir. Bunalmışlığın bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabilecek günlük ve haftalık temizlik görevlerinden oluşan kağıt veya dijital bir kontrol listesi oluşturun.

Evinizin nem seviyelerine dikkat edin

Evinizdeki nem seviyesinin viral bir hastalığa yakalanma riskinizi etkileyebileceğini biliyor muydunuz?

2021'de yapılan bir araştırma, %40 ila 60 arasındaki orta nem seviyelerinin viral bulaşma riskini ve bazı virüslerin havada hayatta kalma olasılığını azaltabileceğini öne açıkladı.

Ayrıca kuru iç mekan hava koşulları alerji yaşama olasılığınızı artırabilir.

Birçok cihaz iç mekan nem seviyelerini ölçer. Evinizin nem oranı %30'un altına düşerse, bir nemlendirici almayı düşünmelisiniz. Soğuk algınlığı ve grip mevsimi geldiğinde daha sık el yıkamayı ve yüzeyleri dezenfekte etmeyi içerebilecek ekstra önlemler almayı ihmal etmeyin.

Nevresim ve çarşaflarınızı düzenli olarak yıkayın

Yatağınıza düzenli olarak ter ve deri hücreleri dökersiniz. Tüm bu kirler, yatak çarşafları, yastıklar ve battaniyeler de dahil olmak üzere evinizin etrafındaki yumuşak yüzeylerde birikir.

Bakterilere neden olan kir ve pislik oluşumunu önlemek için çarşaflarınızı haftalık olarak değiştirin ve yıkayın.

Yatak örtülerini düzenli olarak yıkamak, çarşaflarınızda saklı toz akarlarını, alerji belirtilerini en aza indirmeye de yardımcı olacaktır.

Temizliği en üst düzeye çıkarmak için işte birkaç ipucu:

Çarşafları ve yatak takımlarını yıkarken sıcak su kullanın.

Değiştirmeyi kolaylaştırmak için ikinci veya üçüncü yedek bir çarşaf takımı alın.

Bakım talimatlarına bağlı olarak çarşaflarınızı kurutmak için yüksek ısılı kurutucu ayarı kullanın veya kuruttuktan sonra ütüleyin.

Daha az dağınıklığa sahip düzenli, düzenli olmak mikropların evinize girmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

Evinize girer girmez ayakkabılarınızı çıkarın.

Dışarda giydiğiniz ayakkabılar için belirlenmiş bir alan oluşturun.

Özellikle dış kapının olduğu yerde dezenfektan sprey ve mendil gibi temizlik malzemelerini yakınınızda bir rafta veya sepette saklayın.

Isıtma, havalandırma ve klima sisteminiz varsa evinizin havasını temiz tutmak için filtreleri düzenli olarak değiştirmeniz önemlidir.

Daha kalın filtreler daha uzun süre dayanır ve daha fazla alerjeni ve hastalığa neden olan parçacıkları yakalar.

Düzenli bir mutfak, oturma odası veya banyo, uyandığınızda hissedebileceğiniz stresin bir kısmını ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir. Evinizi düzenli tutmak psikolojiniz ve mikroplardan zauk bir yaşam için iyi neticeler verebilir.

Ayrıca dağınıklığı ortadan kaldırmak, evinizin yüzeylerini temizlemeyi ve dezenfekte etmeyi kolaylaştırabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.