Fabrika cezaevleri ihracata başladı

Fabrika cezaevleri ihracata başladı
Cezaevlerinde kurulan 256 tesis ve iş yurdunda geçen yıl 40 bin 240 tutuklu ile hükümlü meslek sahibi olmak için çalışırken peynirden sucuk üretimine kadar birçok alanda hizmet veren yeni 21 tesisin de bu yıl içerisinde üretime başlaması planlandı

Cezaevlerinde kurulan 256 tesis ve iş yurdunda geçen yıl 40 bin 240 tutuklu ile hükümlü meslek sahibi olmak için çalışırken, peynirden sucuk üretimine kadar birçok alanda hizmet veren yeni 21 tesis de bu yıl içerisinde üretime başlayacak. Adeta fabrika gibi çalışan cezaevlerinde üretilen ürünler, yurt dışından gelen talep üzerine ihraç edilmeye de başlandı.

AA muhabirinin, Adalet Bakanlığından edindiği bilgilere göre, İş Yurtları Kurumu Daire Başkanlığı cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüleri ürettiği ürünleri, yurt içi ve yurt dışında satışa sunuyor.

Türkiye genelindeki cezaevleri bünyesinde hizmet veren 256 iş yurdunda geçen yıl 40 bin 240 tutuklu ve hükümlü üretime katıldı.

- Markalı cezaevi ürünleri

Cezaevlerinde üretilen farklı ürünler, farklı markalar altında halkla buluştu. Kurulan satış mağazalarının yanı sıra Adalet Saraylarında da satışı yapılan ürünler, markasını üretildikleri cezaevlerinin isimlerinden aldı. Ayaş Cezaevinde üretilen ayakkabılar Ayce, Sinop Cezaevinde yapılan gömlek, kravatlar Since, Foça Cezaevinde üretilen zeytinyağı da Foce marklarıyla piyasaya sunuldu. Ankara'nın Kalecik ilçesindeki cezaevinde üretilen süt ürünleri ise piyasada aranır duruma gelerek yoğun talep aldı.

Çalışmalarını meslek edindirme amacıyla yürüten İş Yurtları Kurumu Daire Başkanlığınca, merkezlerde üretime katılanların sigortaları ödenerek maaş almaları sağlanırken, söz konusu tesislerden kar payı dağıtılması da kararlaştırarak, hükümlü ve tutukluların ailelerine de sosyal güvence sağlanmasına katkı yaptı.

Ülke genelindeki cezaevlerinde peynir, yoğurt, ayakkabı, ev tekstili, sucuk, kuruyemiş, zeytinyağı gibi ürünlerin üretilmesini sağlayan başkanlık, her geçen gün kapasite ve üretim alanını genişletmeyi hedef edindi. Bu kapsamda, geçen yıl 12 ayrı tesisin yapımı tamamlanırken, bu yıl içerisinde de 21 yeni tesisin tamamlanması hedeflendi.

Yatırımlarını artırarak sürdüren İş Yurtları Kurumu, büyükbaş hayvan tesisi bulunan Kars Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda 250 büyükbaş kapasiteli 11 milyon 800 bin lira değerinde bütçesi bulunan projeyi hazırlayarak, ihale aşamasına getirdi.

Öte yandan, Foça Açık Ceza İnfaz Kurumunda 3 bin kapasiteli "serbest gezen et tavukçuluğu" tesisi kurulurken bu tesisin kapasitesinin 12 bine çıkartılması için çalışmalar başlatıldı.

- Kurbanlık da yetiştiriyorlar

Açık Ceza İnfaz Kurumlarında büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği de yapan hükümlü ve tutuklular geçen yıl Kurban Bayramı'nda kurbanlık satışı ile kesimini de gerçekleştirdi. Bu kapsamda Ankara'da 425, Niğde'de 350, Foça'da 300, Edirne'de ise 80 büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesimi yapıldı.

Fabrika gibi çalışan cezaevlerinde üretilen ürünlere yurt dışından da talep gelmesinin ardından İş Yurtları Kurumu Daire Başkanlığı, bir ilke imza atarak, ihracat yapmaya başladı. Denizli Bozkurt Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumunca üretilen nevresim, çarşaf ve yastık kılıfından oluşan ev tekstili ürünleri Somali'ye satıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.