Facebook ve Youtube’dan video indirmek yasal mı? Facebook ve Youtube’dan video nasıl indirilir?

Facebook ve Youtube’dan video indirmek yasal mı? Facebook ve Youtube’dan video nasıl indirilir?
Facebook ve Youtube en çok kullandığımız sitelerin başında geliyor. Hem Facebook’ta hem de Youtube’da gezinirken beğendiğimiz videoları nasıl indirebilirim, bu videoları indirmek yasal mı? Gibi sorularınızın cevabı olacak bir haber...

Facebook ve Youtube internette en çok kullandığımız sitelerin başında geliyor. Hem Facebook’ta hem de Youtube’da gezinirken beğendiğimiz videoları seyrediyoruz. Beğendiğiniz bazı videoları indirmek istiyorsunuz. Bazı Youtube videolarını da MP3 olarak indirmek istiyorsunuz. Bu videoları indirmek yasal mı? Youtube ve Facebook’tan video nasıl indirilir? Youtube videosu MP3 olarak nasıl indirilir? İşte cevapları..

Facebook ve Youtube’dan Video İndirmek Yasal mı?

İnternetten film ya da müzik indirmeyle ilgili Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında özel bir yasamız var. Bu yasa 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (Kanun maddesini okumak için tıklayınız). Bu kanuna göre eser ve fikir sahibi izin vermedikçe, herhangi bir eseri (başkasına ait olan, müzik, video, film, roman, v.s.) hiçbir şekilde paylaşamazsınız, dağıtımını yapamazsınız, dijital ortamlarda yayınlayamazsınız ve eseri genele arz edemezsiniz.

Birileri tarafından genele arz edilen (internet yoluyla veya başka bir yolla) fikir ve sanat eserlerini indirmek (Facebook ve Youtube gibi sitelerden) bilgisayara veya cep telefonuna kaydetmek Türkiye Cumhuriyeti yasalarında hukuka aykırılık veya suç olarak görülmemiştir. Yasalarda kişisel kullanım şeklinde bir ayrım yapılmıştır. Ancak bu tip eserleri herhangi bir şekilde paylaşırsanız, dağıtırsanız, internetten yayınlarsanız yasa kapsamında suç olarak tanımlanmıştır. Aynı zamanda da eser sahipleri telif bedeli olarak sizden doğrudan veya mahkeme yoluyla belli bir tazminat isteyebilirler. Hatta bu tazminatın üç katını da talep edebilirler.

Türkiye’de kişisel kullanıma dönük indirmelerin cezalandırılacağına dönük haberler ve yorumlar çıksa da şu ana kadar yasal bir uygulama görülmemiştir. Avrupa’nın birçok ülkesinde, Amerika ve bazı ülkelerde kişisel kullanıma dönük müzik ve video indirmeler suç sayılmaktadır.

Facebook’tan Video Nasıl İndirilir?

Facebook’ta videoların olduğu sayfaya girerek videolara tıklıyoruz. Videonun olduğu sayfaya ulaştığımızda, Facebook bize aynı sayfa üzerinde çıkan alanda videoyu gösteriyor. İndirmek istediğimiz videonun sayfasının adresi, https://www.facebook.com/video… şeklinde devam eden kısımdan www bölümünü silip mobil siteye yönlendirecek şekilde https://m.facebook.com/video… şeklinde “m” harfi ile değiştiriyoruz. Karşımıza video çıkıyor ve videoyu başlatıyoruz. Videonun sağ alt kısmında aşağı doğru ok işareti çıkıyor. Ok işaretini tıklıyoruz ve videomuz iniyor. Ya da videonun üzerine mouse okunu getiriyoruz sağa tıklayıp ‘video olarak kaydet’ seçeneğini tıklıyoruz ve videomuz iniyor.

Youtube’dan Video nasıl İndirilir?

Youtube’dan video indirirken program kullanmadan en kolay nasıl video indirilir onu anlatalım. Youtube.com sayfasına giriyorsunuz. Beğendiğiniz videoya tıklıyorsunuz. Karşınıza https://www.youtube.com/watch?v=DC77H... bu şekilde bir link çıkıyor. Bu linkte Youtube ile başlayan kısmın başına ‘ss’ harflerini ekliyorsunuz ve link https://www.ssyoutube.com/watch?v=DC77H.. bu şekilde oluyor ve entere basıyorsunuz. Karşınıza videonuzun ön izlemesinin olduğu savefrom.net sayfası çıkıyor. Orada videonuzun ön izlemesinin hemen yanında İNDİR veya DOWNLOAD MP4 720P veya MP4 360P gibi seçenekler çıkıyor. Videonuzu yüksek kalitede indirmek istiyorsanız MP4’ün en yüksek değerini seçip İNDİR veya DOWNLOAD’ı tıklıyoruz. Ben yüksek kalite falan anlamam diyorsanız direk İNDİR veya DOWNLOAD seçeneğini tıklayabilirsiniz. Yada http://tr.savefrom.net/ sayfasına girerek ‘Just insert a link’ yazan yere indirmek istediğiniz Youtube video linkinizi yapıştırıyorsunuz. Videonuzun ön izlemesi ve indirme seçenekleri hemen aşağısında çıkıyor. Oradan videonuzun kalitesini seçip İNDİR veya DOWNLOAD diyoruz ve videomuz iniyor.

Youtube Videosu MP3 Olarak Nasıl İndirilir?

Youtube’da ki videoları müzik dosyası MP3 şeklinde indirmek istiyorsunuz. Bu işin en kolay yolu http://www.youtube-mp3.org/tr sayfasına girerek, indirmek istediğiniz Youtube video linkinizi videoyu dönüştür yazan kısmın üstündeki kutuya yapıştırıyorsunuz. Daha sonra videoyu dönüştüre tıklıyoruz. Karşımıza videonun ön izlemesi ve DOWNLOAD seçeneği çıkıyor. DOWNLOAD’ı tıklıyoruz ve Youtube videomuz MP3 şeklinde iniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum