Fakir ülkeler Kovid-19 aşısına erişemiyor

Fakir ülkeler Kovid-19 aşısına erişemiyor
Resmi olarak Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Tesisi olarak bilinen COVAX, aşıları doğrudan üreticilerden kolayca satın alamayan düşük gelirli ülkelere dağıtmayı amaçlayan Dünya Sağlık Örgütü tarafından ortaklaşa yürütülen bir girişim.

Resmi olarak Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Tesisi olarak bilinen COVAX, aşıları doğrudan üreticilerden kolayca satın alamayan düşük gelirli ülkelere dağıtmayı amaçlayan Dünya Sağlık Örgütü tarafından ortaklaşa yürütülen bir girişim. COVAX dünyanın fakir ülkelerinden herhangi birine aşı göndermeye henüz başlayamadı.

'Felaket, bir ahlaki bir krizin eşiğinde'

DSÖ Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, zengin ülkeleri aşıları aşırı miktarda stoklamakla eleştirerek, zengin ve fakir ülkeler arasındaki eşitsiz dağılımın pandemiyi uzatabileceği uyarısında bulundu.

Ghebreyesus, DSÖ Cenevre genel merkezinde 18 Ocak’ta yaptığı konuşmada, "Açık sözlü olmam gerekiyor; dünya feci bir ahlaki krizin eşiğinde ve bu krizin bedeli dünyanın en fakir ülkelerindeki hayatlar ve geçim kaynakları ile ödenecek" dedi.

Uluslararası aşı gözlemcisi People's Vaccine Alliance, Aralık ayında yaptığı açıklamada, örneğin Kanada'nın, önde gelen tüm aşıların onaylanması halinde vatandaşlarını beş kez aşılamaya yetecek miktarda Covid-19 aşısı satın aldığını söyledi. ABD’deki yeni Biden yönetimi, altı günde Kolombiya'nın on ayda elde ettiği aşının üç katından fazlasını güvence altına aldı. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn Cumartesi günü çevrimiçi bir belediye binasında yaptığı açıklamada, Almanya'nın 2022 için de koronavirüs aşıları sipariş ettiğini söyledi.

Zengin ülkeler arasında bile, üreticiler teslimat taahhütlerini yerine getirmekte zorlanırken, aşı tedariğinde sorunlar şimdiden daha da artmaya başladı. Geçtiğimiz hafta AB, satın alma anlaşmaları imzaladığı aşı üreticileri için ihracat izni gerektiren bir tedbirler getirdi.

Daha az zengin olan bazı ülkeler, klinik deneme anlaşmaları yoluyla aşıya daha erken erişim sağlayabilmişti. Duke Üniversitesi Küresel Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan bir analizde, büyük ölçekli klinik aşı denemelerine katılan veya aşı üretim yeteneklerine sahip olan zengin ülkelerin, üretilen ilk dozları ve sonrasında ihtiyacı olabilecek aşıları güvence altına aldığını gösteriyor.

Bogota Doktorlar Koleji sözcüsü ve Epidemiyolog Dr. Maribel Arrieta CNN'e verdiği demeçte, "Aşıyı geliştirmek için yapılan yatırım muazzam oldu. Parayı koyamayanlar denemelere gönüllülerle katıldı. Ve bu nedenle, daha önce yatırım yapanlar şu anda aşıyı alıyorlar" açıklamasını yaptı.

Daha fakir ülkeler aşıları ne zaman elde edecek?

Bununla birlikte, ülkeler aşıları uygulamaya başladı. WHO, virüsün dünyanın fakir bölgelerinde vahşileşirken, sınırlı sayıda ülkenin tüm insanlarını aşılamasının pek mantıklı olmadığını söylüyor. Örgüt, aşıların nasıl dağıtıldığına dair radikal bir düşünme çağrısında bulundu.

WHO genel müdürü Ghebreyesus, 29 Ocak'ta "İmkanları olabildiğince etkili ve adil kullanmalıyız," dedi. "Bu nedenle, hükümet ve aşı endüstri liderlerini 2021'in ilk 100 gününde bunu sağlamak için birlikte çalışmaya davet ettim. Sağlık çalışanlarının ve yaşlıların aşılanması tüm ülkelerde devam ediyor" açıklamasını yaptı.

Ghebreyesus, bunu yapmanın zengin ülkelerin mevcut aşılama hedeflerinden vazgeçmelerini ve halihazırda satın aldıkları aşıların bir kısmını daha fakir ülkelerle paylaşmalarını gerektirebileceğini ifade etti.

Georgetown Üniversitesi'ndeki O'Neill Küresel Sağlık Hukuku Başkanı Lawrence Gostin, kısa süre önce Foreign Affairs dergisinde, adalet konularının ötesinde, varlıklı ülkeler arasında sürü bağışıklığı elde etmek için yarışmak yerine dünya çapında en savunmasızları aşılamanın ekonomik olarak daha mantıklı olabileceğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.