Farabi'nin Hayatı Uluslararası Sempozyumda Anlatılacak

Farabi'nin Hayatı Uluslararası Sempozyumda Anlatılacak
"Medeniyet Düşünürü Farabi Uluslararası Sempozyumu", 13-15 Kasım'da yurt içi ve yurt dışından 40 bilim adamının katılımıyla Eskişehir'de gerçekleştirilecek

 Türk ve İslam dünyasının yetiştirdiği en büyük düşünürlerden biri olan Farabi'nin hayatının ve düşünce sisteminin anlatılacağı "Medeniyet Düşünürü Farabi Uluslararası Sempozyumu", 13-15 Kasım'da Eskişehir'de gerçekleştirilecek.

Yurt içi ve yurt dışından 40 bilim adamının katılacağı sempozyum, Eskişehir Valiliği, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti (TDKB) Ajansı, Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanlığı, Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM), Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve Anadolu Üniversitesi'nin iş birliğiyle ESOGÜ Konferans Salonu'nda düzenlenecek. 

Sempozyumun tanıtım toplantısı ise 11 Kasım'da İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Konferans Salonu'nda 14.00'te başlayacak ve ilk defa verilen "Türk Dünyası Kültür Hayatına Hizmet Ödülleri" bu toplantıda sahiplerini bulacak.

Eskişehir 2013 TDKB Ajansı'ndan yapılan açıklamada, Farabi'nin, Türk ve İslam dünyasının yetiştirdiği en büyük düşünürlerden, gerek yazdığı eserleri ve geliştirdiği fikirleri gerekse doğuda ve batıda uzun süre devam eden etkileri ile evrensel bilim, düşünce ve felsefenin önde gelen şahsiyetlerinden birisi olduğu belirtildi.

Türk dünyasının sembol şahsiyeti ve İslam felsefesinin kurucu önderi Farabi'nin, hayatını, düşünce sistemini, eserlerini ve tesirlerini konu alan "Medeniyet Düşünürü Farabi" konulu uluslararası sempozyumun tanıtım programının da yapılacağı aktarılan açıklamada, Farabi felsefesine yaptıkları katkılar nedeniyle ilk defa "Türk Dünyası Kültür Hayatına Hizmet Ödülleri"nin verileceği vurgulandı. Bu ödüle ise Farabi'nin Ahlak Felsefesi konusundaki çalışmaları nedeniyle Medeniyetler İttifakı Projesi'nin Türkiye Eş-Başkanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde Türk-İslam Düşüncesi Ana Bilim Dalı'nı kurarak Türk ve İslam düşüncesi ile ilgili çalışmaları ve yayınları nedeniyle Prof. Dr. Nihat Keklik ile Farabi mantığıyla ilgili çalışmaları dolayısıyla Prof. Dr. Mübahat Türker Küyel'in layık görüldüğü açıklandı. 

"Bu büyük düşünürün uluslararası bir toplantıyla anılması Türk Dünyası açısından apayrı bir anlam taşımaktadır" ifadelerine yer verilen açıklamada, yine büyük düşünürün hayatını, fikirlerini, eserlerini ve tesirlerini konu alan "Bir Medeniyet Düşünürü Farabi" isimli bir eser ile doğduğu, gezdiği ve yaşadığı yerleri özgün görüntülerle tanıtan ve fikirlerini görsel bir dille aktarmaya çalışan "Bir Medeniyet Düşünürü Farabi" konulu bir belgesel hazırlandığı bildirildi.

Ayrıca "Farabi'nin Eserlerinden Seçme Metinler" başlıklı bir kitap yayımlandığına değinilen açıklamada, bunların yanı sıra 13-20 Kasım arasında Eskişehir, ETİ Arkeoloji Müzesi'nde, "Batıya Doğru Akan Nehir Küresel Medeniyetler Sergisi"nin açılacağı kaydedildi.

Bakanlar Kurulu kararıyla "2013 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti" olarak ilan edilen Eskişehir'de, bu bağlamda Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı kurularak 2013-2014 boyunca Türk dünyasının dini, ilmi, fikri, entelektüel ve kültürel zenginlikleriyle ilgili pek çok etkinlik gerçekleştirildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.