Fas Kralı 6. Muhammed, Rusya'da

Fas Kralı 6. Muhammed, Rusya'da
Kral Muhammed Putin ile görüştü

MOSKOVA (AA) - Fas Kralı 6. Muhammed, resmi ziyarette bulunmak için geldiği Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, görüşmede Putin, 6. Muhammed'in babası Kral 2. Hasan'ın 50 yıl önce Moskova'ya yaptığı ziyareti hatırlatarak, ilişkilerin temelinin o dönemde atıldığını ve devamındaki yıllarda çok iyi geliştiğini söyledi.

Kral Muhammed'in ziyaretinin Rusya-Fas ilişkilerinin geliştirilmesine ivme kazandıracağını vurgulayan Putin, Kral Muhammed'in bölgesel sorunlarla ilgili görüşünü öğrenmek istediğini belirtti.

Putin, iki ülke arasındaki ticaret hacminin ise azaldığına dikkat çekerek, Avrupa ürünlerine kısıtlama uyguladıkları halde Fas'tan ithal edilen meyve ve sebze ürünlerinin hacminin azalmasına anlam veremediğini ifade etti.

Fas Kralı 6. Muhammed de Putin ile hem bölgesel sorunları hem de diğer önemli konuları konuşmayı umut ettiğini söyledi.

Rusya'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren ve Moskova'ya 2002 yılında yaptığı ziyareti anımsatan Kral Muhammed, beraberinde getirdiği bakanların Rus mevkidaşlarıyla görüşmelerinde müzakere edilen konular üzerinde çalışacağını bildirdi.

Fas Dışişleri Bakanı Salahaddin Mizvar'ın ABD'de olması nedeniyle Moskova'ya gelemediğini dile getiren Kral Muhammed, Mizvar'ın kendisiyle birlikte olmamasının Fas-Rusya ikili ilişkilerinin geliştirilmesini etkilemeyeceğini kaydetti.

Ülkesinin Fransa, Portekiz ve İspanya ile iyi ilişkiler içerisinde bulunduğunu aktaran Kral Muhammed, bu ülkelerin mevcut zor sürecin en kısa zamanda aşılmasında yardımcı olacaklarını ümit ettiğini belirtti.

Kral Muhammed, Fas ürünlerinin Rusya'ya ithalindeki sorunları konuşabileceklerini de sözlerine ekledi.

Görüşme sonrasında Putin ve Kral Muhammed, Rusya ve Fas arasındaki stratejik işbirliğinin derinleştirilmesi yönündeki bildiriye imza attı.

Daha sonra ilgili bakanlar tarafından mahkumların iadesi, doğal kaynakların korunması, balıkçılık, teşvik ve yatırımların karşılıklı korunması, askeri alanda sır teşkil edecek konuların karşılıklı korunması, uluslararası terörle karşılıklı mücadele, enerji, turizm ve kültürel alanlarda işbirliğini öngören anlaşma ve protokoller imzalandı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.