Faydalarını bilen günde bir bardak içiyor!
120
Şalgam, mor, kırmızı ve yeşil gibi çeşitli renklerde yetiştirilen, beyaz soğanlı, popüler bir turpgiller kök sebzesidir. Şalgamın hem kökleri hem de yaprakları yenilebiliyor. Şekil ve renk açısından 30'dan fazla şalgam türü olan şalgam, Adana, Konya, Kahramanmaraş, Mersin, Hatay ve İzmir’de yetiştiriliyor.
220
Medicana Sağlıklı Bilgiler sayfasında yer alan bilgilere göre şalgam, yüksek oranda C vitamini içerir ve vücutta kanser hücrelerinin büyümesini önlemeye yardımcı olabilecek glukozinolatlar açısından zengindir. Şalgam ayrıca kan şekeri kontrolünü destekleyebilir, zararlı bakterilere karşı koruma sağlayabilir ve iltihap önleyici etkiler sağlayabilir.
320
Şalgam, insanlığın bildiği en eski sebzelerden biridir. Turpgiller familyasına ait bir kök sebzedir. Bu sebze ailesine lahana ve brokoli de dâhildir. Sert bir dokuya ve hafif tatlı, topraksı bir tada sahiptir.
420
100 gr şalgamın besin profili şu şekildedir:
Su: 91,9 gr
Enerji: 28 kcal
Karbonhidratlar: 6,43 gr
Diyet Lifi: 1,8 gr
Şekerler: 3,8 gr
Protein: 0,9 gr
Yağ: 0,1 gr
C vitamini: 21 mg
Kalsiyum: 30 mg
Demir: 0,3 mg
Magnezyum: 11 mg
Fosfor: 27 mg
Potasyum: 191 mg
Sodyum: 67 mg
Folat: 15 µg
B6 vitamini: 0,09 mg
K vitamini: 0,1 µg
Yağ asitleri (doymuş): 0,011 gr
Yağ asitleri (çoklu doymamış): 0,053 gr
Şalgamın olağanüstü besinsel faydalarından bazıları ise şunlardır:
520
SİNDİRİM SAĞLIĞINI DESTEKLER
Şalgam lif açısından zengindir. Bir fincan şalgam 2,3 gram diyet lifi sağlayabilir. Bu besin, kabızlığı ve mide şişkinliğini önleyerek sindirim sağlığını en üst seviyelerde tutar.
620
KALP VE DAMAR SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Şalgamdaki potasyum, kan damarlarını gevşetmek için gereklidir. Potasyum ayrıca normal kas ve sinir fonksiyonları için de gereklidir. Bu işlevler, düzgün kan akışı ve kan basıncı kontrolü için zorunludur.
720
KİLO YÖNETİMİNE YARDIMCI OLUR
Şalgam düşük kalorili ve yüksek lif içeriğine sahiptir. Diyete eklendiğinde uzun süre tokluk sağlar. Bu da daha az açlık hissetmeyi sağlar.
820
KEMİK SAĞLIĞINI ARTIRIR
Şalgam, kalsiyum ve K vitamini içerir. Bu iki mikro besin de sağlıklı bir iskelet sistemi için gereklidir. K vitamini, kalsiyum emilimini artırır ve kemikleri güçlü tutar. Ayrıca kemik hücresi metabolizmasına da yardımcı olur. Dolayısıyla şalgam, güçlü bir iskeletin ve yüksek kemik yoğunluğunun sırrıdır.
920
KANSERİN ÖNLEMESİNE YARDIMCI OLABİLİR
Şalgam, sülforafan ve glukozinolatlar içerir. Bu biyoaktif bileşikler antioksidandır ve potansiyel kanser savaşçıları olarak bilinir. Şalgam yediğinizde, bu bileşikler kolon ve akciğer kanseri geliştirme riskini azaltır. Serbest radikalleri ve oksidatif stresi nötralize ederler.
1020
KARACİĞERİ KORUMAYA YARDIMCI OLABİLİR
Bazı araştırmalara göre şalgam, karaciğer toksisitesini azaltmada faydalı olduğu kanıtlanmış antosiyaninler ve kükürt bileşikleri içerir.
1120
CİLT SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Şalgamın A ve C vitaminleri sağlıklı bir cilde kavuşmanın anahtarıdır. A vitamini, hücre büyümesinin ve sebum üretiminin düzgün olması için gereklidir. Öte yandan C vitamini, kolajen oluşumunu destekler. Birlikte, cilt elastikiyetini korur ve yıllar içinde oluşan kırışıklık oluşumunu azaltırlar.
1220
DİYABETİN YÖNETİLMESİNE YARDIMCI OLUR
Şalgamın lif içeriği, diyabet hastalarının insülin duyarlılığını artırmasını sağlar. Hatta diyabet hastaları tok olduklarında daha az yer ve karbonhidrat alımlarını kontrol edebilirler.
1320
SAĞLIKLI GÖRMEYİ SAĞLAR
Şalgam, içeriğindeki aktif besin maddesi lutein ile gözlere iyi gelir. Bu antioksidan, göz dokularına iyi gelir ve yaşa bağlı sorunları önler. Yaşlı hastaların en sık karşılaştığı sorunlar katarakt ve makula dejenerasyonudur. Bu antioksidan, zararlı UV ışınlarını durdurur ve ışığa duyarlı göz dokularını korur.
1420
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Şalgamda bulunan C vitamini enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Beyaz kan hücrelerinin üretimini destekler ve bağışıklığı güçlendirir.
1520
SAĞLIKLI SAÇLARI DESTEKLER
Şalgamda bulunan demir ve A vitamini, saç dökülmesini önler ve sağlıklı uzamayı destekler. Daha önce de belirtildiği gibi, sebum üretimine katkıda bulunur. Saçın nemini hapsederek esnek ve güçlü kalmasını sağlayan doğal bir yağdır.
1620
ANEMİYLE MÜCADELEYE YARDIMCI OLUR
Şalgam yapraklarındaki demir içeriği, hemoglobin üretimini ve kırmızı kan hücresi oluşumunu artırarak hastaların kansızlıkla mücadele etmesine yardımcı olabilir.
1720
ŞALGAM İLTİHAPLA MÜCADELEDE ETKİLİDİR
Şalgam yaprakları gut, artrit veya kronik ağrı çeken kişiler için faydalıdır. Bunun nedeni, şalgam yapraklarının iltihabı ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan omega-3 yağ asitleri ve K vitamini içermesidir. Şalgam, kolondaki basıncı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olarak divertikülit alevlenme olasılığını azaltmaya yardımcı olur.
1820
LİBİDOYU ARTIRIR
Birçok doğal ve bitkisel besinin afrodizyak özellikleri bilinmektedir. Libidoyu artıran ve cinsel yaşamı olumlu yönde etkileyen ürünlere afrodizyak denir. Şalgam suyu da cinsel performansı artıran bir şifa kaynağı olarak görülmektedir. Kan akışını hızlandırarak cinsel isteği zirveye çıkardığı ve sperm kalitesini desteklediği söylenmektedir.
1920
HER GÜN ŞALGAM SUYU İÇERSEM NE OLUR?
Her gün düzenli olarak şalgam suyu tüketmek, vücuttaki kötü kolesterolü düşürerek kalp krizi, felç, kan pıhtılaşması ve çeşitli kalp hastalıklarını önler. Sinirlerinizi yatıştırmaya yardımcı olur. Şalgam iyi bir potasyum ve kalsiyum kaynağı olduğu için kemikleri ve dişleri güçlendirir, kataraktı önler. Ayrıca vücuttaki toksinlerin atılmasına ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olabilir.
2020
ŞALGAMIN YAN ETKİLERİ NELER?
Şalgamı normal beslenmemize eklemeden önce yan etkilerini de göz önünde bulundurmalıyız. Bu yan etkiler arasında şunlar yer alır:
Yüksek lif ve glukozinolat içeriği nedeniyle aşırı şalgam tüketimi sindirim sorunlarına yol açabilir.
Şalgam, tiroid bezinin çalışmasını etkileyebilecek guatrojen kaynağıdır. Tiroid rahatsızlığınız varsa, şalgam tüketmekten kaçınmanız en iyisidir.
Şalgamdaki yüksek potasyum seviyeleri böbrek rahatsızlığı olan hastalarda sorun yaratabilir
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.