Fenerbahçe'nin rakibi Braga

Fenerbahçe'nin rakibi Braga
1921'de kurulan Portekiz temsilcisinin en önemli başarısı, 2011 yılında UEFA Avrupa Ligi'nde finale çıkması oldu- Braga, 2008 yılında Intertoto Kupası'nı müzesine götürürken, ülkesindeki tek başarısı ise 1966 yılında kaldırdığı Portekiz Kupası- Bugüne kad


İSTANBUL (AA) - Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda eşleştiği Portekiz'in Braga takımı, en büyük başarısını 2010-2011 sezonunda UEFA Avrupa Ligi'nde final oynayarak elde etti.

Portekiz'in Braga şehrinde 1921 yılında kurulan kırmızı-beyazlı kulübün tarihinde çok önemli başarılar bulunmuyor. Portekiz Ligi'nde şampiyonluk yaşayamayan Braga, kulüp tarihinin en büyük önemli başarısını 2011-2012 sezonunda Porto ile final oynayarak elde etti. UEFA Avrupa Ligi finalinde rakibine 1-0 yenilen Braga, kupayı kendi ülkesinin takımı Porto'ya kaptırdı.

Avrupa'da bir dönem düzenlenen Intertoto Kupası'nda 2007-2008 sezonunda şampiyonluğa ulaşan Braga, ülkesinde ise sadece 1966 yılında Portekiz Kupası'nı kaldırdı.

Avrupa kupalarında 107 maça çıkan Portekiz ekibi, 46 galibiyet, 21 beraberlik ve 40 mağlubiyet aldı.

Bu sezon Portekiz Ligi'nde 23 maça çıkan kırmızı-beyazlı takım, 12 galibiyet, 7 beraberlik ve 4 yenildi aldı. Braga, 41 gol atarken, kalesinde 18 gole engel olamadı. Ligde 43 puan toplayan Braga, 4. sırada yer alıyor.

UEFA Avrupa Ligi'nde F Grubu'nda Fransa'nın Marsilya, Çek Cumhuriyeti'nin Liberec ve Hollanda'nın Groningen takımıyla mücadele eden Braga, 4 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 mağlubiyetle grubunu ilk sırada tamamladı. Son 32 turunda İsviçre'nin Sion takımıyla eşleşen kırmızı-beyazlı takım, deplasmandaki ilk maçı 2-1 kazandı. Sahasındaki rövanş maçı ise 2-2 beraberlikle biterken, Portekiz temsilcisi turu geçen taraf oldu.


- Avrupa'da en golcüsü Alan


Braga'nın Avrupa kupalarındaki en golcü ismi Brezilyalı Alan olarak ön plana çıktı.

Kırmızı-beyazlı forma ile 59 maça çıkarak kulüp tarihinin en fazla Avrupa maçı oynayan oyuncusu olan Alan, bu karşılaşmalarda 11 kez fileleri havalandırdı.

Deneyimli orta saha oyuncusu, bu sezon 7 müsabakada 1 gol attı.


- Türk takımlarıyla 3 kez eşleşti


Bugüne kadar Türk takımlarıyla 3 kez eşleşen ve 6 maç yapan Portekiz temsilcisi, 4 galibiyet ve 2 mağlubiyet aldı.

İlk olarak 2008 yılında UEFA Intertoto Kupası 3. turunda Sivasspor ile eşleşen Braga, Sivas'taki maçı 2-0, sahasındaki karşılaşmayı da 3-0 kazanarak, kırmızı-beyazlı ekibi kupanın dışına itti.

2011-2012 sezonunda UEFA Avrupa Ligi son 32 turunda Beşiktaş ile karşı karşıya gelen Braga, evindeki ilk maçı 2-0 kaybetti. Portekiz temsilcisi, İstanbul'daki rövanşı 1-0 kazanmasına rağmen, kupadan elendi.

Bir sezon sonra UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Galatasaray'ın grubunda yer alan Braga, İstanbul'da 2-0 galip geldi. Portekiz ekibi, sahasındaki maçta ise sarı-kırmızılı takıma 2-1 mağlup oldu.


- Kadroda 9 ülkeden oyuncu var


Braga'nın kadrosunda 9 farklı ülkeden oyuncu bulunuyor.

Kırmızı-beyazlı takımda, 14 Portekizli, 9 Brezilyalı ile birer Rus, Mısırlı, Sırp, İspanyol, Karadağ, İtalyan ve Fransız oyuncu forma giyiyor.

Bu futbolcular arasında UEFA Avrupa Ligi'nde ikişer gol atan Mısırlı Ahmed Hassan, Sırp Nikola Stoiljkovic ve Portekizli Rafa Silva dikkati çekiyor.

Bunların yanı sıra Ricardo Ferreira, Alan, Josue, Wilson Eduardo ve Crislan birer kez gol sevinci yaşadı. Crislan, grup müsabakalarında 5 maçta forma giyerken, devre arasından sonra UEFA kadrosundan çıkarıldı.

Bu arada bir dönem Bursaspor'da forma giyen Josue, Braga'nın kadrosunda yer alıyor.


- UEFA kadrosu


Braga'nın UEFA kadrosu şu oyunculardan oluşuyor:

Kaleciler: Marafono, Tiago Sa, Daniel Clemente, Matheus

Defans: Willy Boly, Andre Pinto, Baiano, Djavan, Ricardo Ferreira, Arghus, Artur Jorge, Jose Gomes, Nurio Fortuna, Marcelo Goiano

Orta saha: Luiz Carlos, Rafa Silva, Filipe Augusto, Josue, Alan, Nikola Vukcevic, Joca, Mauro, Rui Correia

Forvet: Wilson Eduardo, Rui Fonte, Nikola Stoiljkovic, Ahmed Hassan, Pedro Santos


- Fenerbahçe'ye 5. kez Portekiz takımı


Fenerbahçe, tarihinde 5. kez bir Portekiz takımıyla eşleşti.

Daha önce Benfica (2), Porto ve Guimares ile karşılaşan sarı-lacivertliler, dörder galibiyet ve mağlubiyet aldı. Portekiz takımlarına karşı 11 gol atan Fenerbahçe, kalesinde 17 gol gördü.

Fenerbahçe, en farklı galibiyetini 1990-1991 sezonunda UEFA Kupası'nda Guimares ile yaptığı maçta elde ederken, en farklı mağlubiyetini ise 7-0 ile 1975-1976 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Benfica karşısında aldı.

Fenerbahçe'nin Portekiz takımlarıyla yaptığı maçlar şöyle:

Sezon Kulvar Rakip Skor
1975-1976 Şampiyon Kulüpler Kupası Benfica 0-7 / 1-0
1990-1991 UEFA Kupası Guimares 3-0 / 3-2
2008-2009 UEFA Şampiyonlar Ligi Porto 1-3 / 1-2
2012-2013 UEFA Avrupa Ligi Benfica 1-0 / 1-3



- Portekiz takımlarıyla 32 maç
Türk ile Portekiz takımları, daha önce 32 maçta karşı karşıya geldi.İki ülke takımları arasında oynanan 32 maçın 9'unu Türk, 16'sını Portekiz ekipleri kazandı, 7 maç karşılaşma ise berabere sonuçlandı.Söz konusu karşılaşmalarda Türk takımlarının 32 golüne, Portekiz ekipleri 56 golle karşılık verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.