Filipinler'de kaçırılan yabancılar

Filipinler'de kaçırılan yabancılar
Militanlar, ellerindeki Kanadalı için istedikleri fidye 25 Nisan'a kadar ödenmezse, rehinelerden birinin öldürüleceği tehdidinde bulundu

ZAMBOANGA (AA) – Filipinler'de Ebu Seyyaf militanları yayımladıkları videoda, ellerindeki rehinelerden Kanada vatandaşı için talep ettikleri fidyenin 25 Nisan'a kadar ödenmemesi halinde, rehinelerinden birini öldüreceklerini açıkladı.

Yerel medyada çıkan haberlere göre, Ebu Seyyaf tarafından yayımlanan iki dakikalık videoda, geçen yılın eylül ayından beri örgütün rehin tuttuğu iki Kanadalı, bir Norveçli ve bir Filipinli kişi, silahlı militanların önünde yerde oturuyor.

Videoda kendini John Ridsdel olarak tanıtan Kanadalı rehine, "Bize söyleyen bunun son uyarı olduğudur. Eğer benim için istedikleri 8,3 milyon dolar fidye ödenmezse benim kafamı kesecekler." dediği görülüyor.

Militanlardan biri ise, "Eğer talebimizi karşılamazsanız, rehinelerden birisinin kafasını koparacağız." şeklinde konuşuyor.

Ebu Seyyaf terör örgütü, geçen yılın eylül ayında kaçırdığı 3'ü yabancı uyruklu 4 rehine için daha önce 84 milyon dolar fidye talep etmiş, Filipinler ordusu ise fidyeyi ödememe konusunda kararlı olduğunu bildirmişti.

Ülkenin güneyindeki Samal turistik adasındaki Ocean View Resort tesisine deniz motoruyla gelen militanlar, otelden bir Norveçli, iki Kanadalı ve bir Filipinliyi kaçırmış ve "Bunları komutanımıza sunuyoruz." şeklinde yazılı mesajlar bırakmıştı.

Örgütün geçen yılın ekim ayında yayınladığı 3 dakikalık videoda üç yabancı rehine, Filipinler ve Kanada hükümetlerine bulundukları bölgeye yönelik operasyonları, özellikle topçu ateşini durdurmaları çağrısında bulunmuştu. Videoda bir militanın başına bıçak dayadığı Kanadalı rehine Ridsdel, Kanada hükümetinden yardım istemiş ve Filipinli yetkililere, rehin tutuldukları bölgelere düzenlenen tüm operasyonlara son vermeleri için yalvarmıştı. Videonun sonunda maskeli bir militan, Kanada ve Filipin hükümetleriyle müzakere etmek istediklerini ve askeri saldırılar durur durmaz taleplerini dile getireceklerini belirten bir açıklama okumuştu. Filipinli yetkililer ise ordunun militanlardan gelen herhangi bir talebi dikkate almayacağını belirtmişti.

Filipinler'in güneyinde faaliyet gösteren örgütlerin en tehlikelisi kabul edilen Ebu Seyyaf, Mindanao ve Sulu'da "bağımsız İslam devleti" kurmak amacıyla 1991 yılından bu yana şiddet eylemleri düzenliyor.

Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi'nden ayrılan eski savaşçılar ve Afganistan'da savaşmış Filipinliler tarafından 1990'da kurulan Ebu Seyyaf, fidye karşılığı adam kaçırma olaylarıyla biliniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.