Filipinler'de MİKC üyelerini operasyon bölgesinden çekiyor

Filipinler'de MİKC üyelerini operasyon bölgesinden çekiyor
MİKC, orduyla çatışmanın önüne geçmek için BİÖS'e operasyon düzenlenen bölgedeki militanlarını başka yerlere konuşlandırıyor

ZAMBOANGA (AA) - Filipinler'de Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC), orduyla yanlışlıkla çatışmaya girmemeleri için, hükümetin Bangsamoro İslami Özgürlük Savaşçıları'na (BİÖS) karşı operasyon yürüttüğü bölgeden binden fazla militanını çekeceğini duyurdu.

Filipinler hükümetiyle MİKC arasında yürütülen barış görüşmelerinde danışmanlık görevi yürüten devlet başkanlığı yetkilisi Carlos Sol, yaptığı açıklamada, operasyon düzenlenen bölgede ordunun rahat çalışabilmesine olanak sağlanması amacıyla militanların farklı yerlerde konuşlandırılacağını söyledi.

Ateşkes Koordinasyon Komitesi (CCCH) Başkanı Sol, hükümet ve MİKC'in yanlışlıkla çatışmaktan kaçındığını belirterek, "MİKC militanlarını yeniden yerleştiriyoruz" ifadesini kullandı.

MİKC'nin, hükümetin BİÖS'e karşı mücadelesinin destekçisi olduğunu vurgulayan Sol, Cephe'nin, operasyonun genişletilmesi durumunda militanlarını herhangi bir yere yeniden yerleştirmeye hazır ve istekli olduğuna dair teminat verdiğini ifade etti.

İsminin açıklanmasını istemeyen MİKC'nin CCCH'de görevli yetkilisi de Bangsamoro Temel Yasası (BTY) Senato'da onaylanmamış olmasına rağmen Filipinler hükümeti ile MİKC arasındaki işbirliğinin bozulmadığına işaret etti.

Yaklaşık üç haftadır süren ve BİÖS'ün hedef alındığı operasyonda 30'dan fazla militan öldürülmüştü. Filipinler'in güneyindeki bir askeri kampa cumartesi günü açılan ateşte üçü asker 20 kişi hayatını kaybetmiş, saldırıyı bölgede yeni ortaya çıkan silahlı bir grup gerçekleştirdiğini ileri sürmüştü. Askeri yetkililer dün "yeni bir terörist örgütün" güvenlik çemberine alındığını açıklamıştı.

Kuruculuğunu Umbra Kato'nun yaptığı BİÖS, 2008 yılında Mindanao'da saldırılar düzenlemeye başladı. BİÖS, Filipinler hükümeti ile barış anlaşması imzalayan MİKC'den ayrı hareket ediyor ve barış sürecini baltalamayı hedefliyor.

Filipinler'in güneyindeki direniş hareketi MİKC, yaklaşık 40 yıl süren çatışmaların ardından hükümet ile 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın imzalanmasıyla Mindanao'ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen Bangsamoro Temel Yasası'nın nihai taslağı geçen yıl eylül ayında Filipinler Kongresi'ne sunulmuştu.

Yeni dönem çalışmalarına 18 Ocak'ta başlayan Senato, 9 Mayıs'ta yapılacak genel seçim ve devlet başkanı seçimi nedeniyle şubat başında yeniden tatile girdi. Yasanın Senato'da kabulü de seçim sonrasına kalmış oldu. Seçimler sonrası oluşacak siyasi tabloda yasanın geleceğinin ne olacağı şimdilik belirsiz. BTY onaylanmış olsaydı Mindanao ve çevresinin seçim sonrası Müslümanların yönetimine geçmesi bekleniyordu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.