Filipinler'deki barış süreci

Filipinler'deki barış süreci
Filipinler hükümetinin başmüzakerecisi, milletvekillerinin Bangsamoro Temel Yasası konusundaki eylemsizliğinden yakındı

ZAMBOANGA (AA) - Filipinler Hükümeti Başmüzakerecisi Miriam Coronel Ferrer, meclis seçim çalışmaları nedeniyle tatile girmeden önce ülkenin güneyinde kalıcı barışı tesis edecek Bangsamoro Temel Yasası'nın (BTY) kabul edilmeyişinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

Ferrer, meclisin kapanışında yaptığı konuşmada, özellikle Bangsamoro'da yaşayan ve yeni yasaya umut bağlayan halkın, yarının getirecekleriyle ilgili "yaslı, yaralı ve çekingen" olduklarını söyledi.

Yasa görüşüldüğü sırada milletvekillerinin "ilgisizliği ve sürekli devamsızlığından" yakınan Ferrer, onlarca açık duruşmanın ve hükümet oturumlarının, vergi mükelleflerinin müzakerelerin finansmanı için harcanan milyonlarca pesosuyla beraber boşa gittiğini vurguladı.

Ferrer, "Milletvekillerimizin, Yasa üzerine yapılan görüşmelerin tamamlanmasındaki toplu eylemsizliği, Bangsamoro barış sürecinin hızını durdurmadı ve durduramayacaktır" ifadesini kullandı.

İtidal ve sabır çağrısı yapan Ferrer, hükümetin ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nin (MİKC) 2014'de yapılan barış görüşmesinden kaynaklanan taahhütlerine bağlı kalacağını dile getirdi.

Görev süresi haziran ayında dolacak Devlet Başkanı Benigno Aquino, pazar günü ülkedeki barış sürecinin devam ettirilmesi için yeni bir birim oluşturulması talimatını vermişti.

Filipinler'in güneyindeki direniş hareketi MİKC, yaklaşık 40 yıl süren çatışmaların ardından hükümetle 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Bunun ardından Mindanao’ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen Bangsamoro Temel Yasası'nın nihai taslağı eylül ayında Filipinler meclisine sunulmuştu.

Yeni dönem çalışmalarına 18 Ocak'ta başlayan meclis 9 Mayıs'ta yapılacak genel ve devlet başkanlığı seçimleri nedeniyle bugün yeniden tatile girdi. Seçimler sonrası oluşacak siyasi tablonun Yasa konusunda nasıl tavır takınacağı önem taşıyor. bilinmiyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.