Filipinler'deki barış süreci

Filipinler'deki barış süreci
Filipinler hükümeti, MİKC'in Bangsamoro Temel Yasası meclisten geçmemiş olsa da barış sürecinin sürdürülmesi konusunda kararlı olduklarını açıklamasını memnuniyetle karşıladı

KUALA LUMPUR (AA) – Filipinler Devlet Başkanlığı Sarayı, Moro İslami Kurtuluş Cephesi’nin (MİKC) barış sürecine verdiği destekten memnuniyet duyduklarını açıkladı.

Filipinler Haber Ajansı'nın haberine göre, Devlet Başkanlığı Sarayı’ndan yapılan açıklamada, MİKC Başmüzakerecisi Mohagher Iqbal’in, Bangsamoro Temel Yasası (BTY) meclisten geçmemiş olsa da barışın sürdürülmesi konusunda kararlı oldukları yönündeki sözlerinin memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Açıklamada, Filipinler hükümeti ile MİCK arasında varılan barış anlaşmasının geçerliliğini koruduğu hatırlatıldı.

BTY'nin beklentilerin aksine meclisten geçmediği ancak hükümetin, barış konusundaki kararlılığını sürdürdüğünü kamuoyunun bilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, Mayıs'taki genel seçimlerin ardından yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte çalışmalara yeniden başlanacağı kaydedildi.

Eski yönetim birimlerinin lağvedilerek yeni yönetim birimlerinin kurulması ve bölge halkına daha geniş siyasi haklar sunulmasını öngören BTY, Eylül'de senatoya sunulmuştu.

Daha önce belirlenen takvime göre yasanın genel seçimler öncesinde meclisten geçmesi, Mindanao bölgesinde oluşturulacak yeni yönetimlerin seçimlere kadar geçici yöneticilere devredilmesi öngörülüyordu.

Filipinler Meclisi seçim çalışmaları nedeniyle tatil edildi. BTY meclisten geçmediği için de MİCK'in silahlarını teslimi süreci de askıya alınmış oldu.

Başmüzakereci Iqbal, konuyla ilgili yaptığı açıklamada sahada güvenlik sorunları yaşanmasına rağmen, tesis edilen barış ortamını devam ettireceklerini söylemişti.

Filipinler hükümetiyle MILF arasında uzun süren görüşmelerin ardından 27 Mart 2014 tarihinde kapsamlı barış anlaşması imzalanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.