Filistin'deki insan hakları örgütleri karar sonrası tepkili: Açlıkla ölüme sürüklemek

Filistin'deki insan hakları örgütleri karar sonrası tepkili: Açlıkla ölüme sürüklemek
Filistin'deki insan hakları örgütleri, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) finansal desteğin askıya alınmasına tepkili.

İnsan hakları örgütlerinin temsilcileri, Gazze Şeridi'nin Mısır sınırı yakınlarındaki Refah kentinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Filistin İnsan Hakları Bağımsız Kurumu Müdürü Cemil Serhan, toplantıda yaptığı konuşmada, "UNRWA'ya sağlanan finansmanın durdurulması, profesyonel karar olmaktan uzak, siyasi bir karardır. Bu, incelenmemiş İsrail istihbarat bilgilerine dayanmaktadır ve gerçek bir yasal dayanak olarak kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Filistin halkının, çok az sayıda çalışanın suçlanması nedeniyle yardımların engellenmesi üzerinden nasıl cezalandırılabileceğini soran Serhan, bunun İsrail işgal güçlerinin Gazze'de uyguladığı toplu katliamı tamamlamaya yönelik, Filistin halkının cezalandırılması için ikna edici olmaktan uzak, saçma gerekçelere dayanan bir adım olduğunu vurguladı.

Serhan, UNRWA'ya finans desteğini durduran devletlere kararlarından dönme ve Gazze'de toplu soykırıma destek yönteminden uzaklaşmaları çağrısı yaptı.

Gazze'de İsrail tarafından alıkonulanlara ilişkin konuya değinen Serhan, "İsrail güçleri, Gazze'den alıkoydukları Filistinlileri bilinmeyen gizli bir yerde tutarak onları çeşitli işkencelere maruz bırakıyor." dedi.

Alıkonulan Filistinlilerin, soğukta açık alanda tutulduğuna dikkati çeken Serhan, polis köpekleriyle üzerlerine saldırıldığını, yapılan aşağılamaların uluslararası ölçülere aykırı olduğunun altını çizdi.

Cemil Serhan, İsrail güçlerinin Gazze'den alıkoydukları Filistinlilere herhangi bir ilaç, uygun ve yeterli gıda vermediklerini vurguladı.

Mizan İnsan Hakları Merkezi Müdür Yardımcısı Semir Zakkut da, "UNRWA'nın finansını kesmek demek Gazze'de insanları açlıkla ölüme itmek demektir." ifadelerini kullandı.

Tüm dünyaya Gazze'de toplu soykırımın durması için Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) kararlarını uygulamaları çağrısında bulunan Zakkut, UAD'nin cuma günü verdiği kararlarından bu yana Gazze'de 400 kişinin şehit düştüğünü, İsrail işgal güçlerinin sivilleri hedef almayı, sivil yapıları yıkmayı, hastaneleri kuşatarak yakıt sağlanması ve sağlık ekiplerinin hareketine engel olmayı tümüyle sürdürdüğüne dikkati çekti.

Zakkut, UAD kararlarına rağmen İsrail güçlerinin toplu soykırım uygulamaktan bir adım geri atmadığını ve bunu tamamlamayı sürdürdüğünü vurguladı.

NE OLMUŞTU?

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail yetkililerinin UNRWA personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına ilişkin iddialarının acilen soruşturulmasını istemişti.

UNRWA da İsrail'in iddialarına yönelik soruşturma başlatmıştı.

Almanya, İsviçre, İtalya, Kanada, Finlandiya, Avustralya, İngiltere, Hollanda, ABD, Fransa, Avusturya ve Japonya UNRWA'ya yönelik finansal desteğini geçici süreyle durdurma kararı aldıklarını açıklamıştı.

Öte yandan, Norveç, İrlanda ve İspanya UNRWA’ya desteğini sürdüreceğini duyurmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.