Filistinli gazetecinin serbest bırakılma talebi reddedildi

Filistinli gazetecinin serbest bırakılma talebi reddedildi
İsrail Yüksek Mahkemesi, 85 gündür hapiste açlık grevi yapan Filistinli tutuklu gazeteci Kıyk'ın serbest bırakılması talebini reddetti

KUDÜS (AA) - İsrail Yüksek Mahkemesi, idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamaları protesto amacıyla 85 gündür açlık grevi yapan Filistinli tutuklu gazeteci Muhammed el-Kıyk'ın serbest bırakılması talebini reddetti.

Yerel basına yansıyan haberlere göre, Kıyk'ın talebini reddeden mahkeme buna gerekçe olarak, "Hamas'ın terör faaliyetlerine katılan bir üyesi olduğu yönünde açık deliller bulunduğu" iddiasını dile getirdi.

Mahkeme, "Kıyk'ın kendi sağlık durumu ile ilgili konu sadece kendi elinde olan bir şeydir" açıklamasında bulundu. Filistinli gazeteci Kıyk, İsrail hapishanesinde tutulmasına son verilmesi için dilekçe yazarak yüksek mahkemeye başvurmuştu.

İsrail Yüksek Mahkemesi dün de Kıyk'ın tedavisi için bir Filistin hastanesine nakledilmesi talebini reddetmiş, bunun üzerine Filistin İslami Hareketi lideri Raid Salah süresiz açlık grevine başladığını ve imkanı olanları da açlık grevi eylemlerine katılmaya çağırdığını duyurmuştu.

- "Kıyk her an ölebilir"

Kıyk'ın hastanede acı içerisinde çığlık atıp kıvrandığını gösteren bir videonun dün sosyal medyada yayınlanması kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı (FKÖ) Esirler Heyeti Başkanı İsa Karaki, önceki gün, Kıyk'a destek için düzenlenen bir gösteride yaptığı konuşmada, Kıyk'ın sağlığının ciddi tehlikede olduğunu belirtmişti.

Karaki, "Afule Hastanesinde hazırlanan son tıbbi raporlara göre Kıyk'ın hayatı çok tehlikeli bir merhaleye girdi. Her an beyin kanaması geçirebilir. Kıyk, ölüme ilerliyor. Bunun sorumlusu İsrail hükümeti. İsrail, Kıyk'ın ölmesini istiyor ancak ona bir şey olursa bunun yankıları İsrail için zor olacak" demişti.

İsrail askerlerince 21 Kasım'da Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kıyk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında, Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kıyk'ın "Mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla İsrail istihbaratının gizli güvenlik bilgilerine dayanarak, Filistinliler 1 ile 6 ay arasında alıkonulabiliyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.