Filistinli öğretmenlerden gösteri

Filistinli öğretmenlerden gösteri
Öğretmenler, gösterilere katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan meslektaşlarının serbest bırakılması talebiyle gösteri düzenledi

RAMALLAH (AA) - Filistinli öğretmenler, "gösterilere katıldıkları" gerekçesiyle gözaltına alınan meslektaşlarının serbest bırakılması talebiyle gösteri düzenledi.

Batı Şeria'da başta El-Bireh kenti olmak üzere birçok kentte Eğitim-Öğretim Müdürlükleri önünde toplanan öğretmenler, özlük haklarını istemek amacıyla gösterilere katıldığı için gözaltına alınan 20 öğretmenin serbest bırakılmasını istedi. Meslektaşları hakkındaki kanun dışı uygulamaları kınayan öğretmenler, taleplerini yazdıkları dövizler taşıyarak, arkadaşlarının serbest bırakılması için sloganlar attı.

Filistinli öğretmen Vefa Alyan, "Hükümet tarafından karşılanmayan haklarımızı talep ediyoruz. Hak edişlerimiz var ancak yıllardır bunları alamıyoruz" dedi.

Filistin Öğretmenler Birliği Genel Sekreteri Ahmed Sahvil'in istifa etmesini istediklerini ifade eden Alyan , "Sahvil'i destekliyorduk ancak bizi hayal kırıklığına uğrattı. Yıllardır zamlar yapılıyor ancak öğretmenlerin zor maddi koşullar altında yaşadığı göz ardı ediliyor" diye konuştu.

Filistin Öğretmenler Birliği Genel Sekreteri Sahvil yaptığı yazılı açıklamada, "Hamas'ın öğretmenlerin taleplerini istismar ettiğini, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) oluşumlarından olan Öğretmenler Birliğine yönelik bir darbe indirmek istediğini" ileri sürdü.

Filistin Öğretmenler Birliği, iş kanunun birliğin düzenlediği etkinlikler dışında herhangi bir eyleme izin vermediğini belirterek, öğretmenlere eğitime devam etmeleri çağrısında bulunmuştu.

Filistin Eğitim ve Öğretim Bakanı Sabri Saydam da yaptığı yazılı açıklamada, öğretmenlerin taleplerini anladıklarını, şartların iyileştirilebileceğini ümit ettiklerini kaydederek, öğretmeleri eğitim öğretime devam etmeye çağırmıştı.

Öğretmenler, sosyal medya aracılığıyla Filistin güvenlik güçlerinin gösteriye katıldıkları gerekçesiyle 20 öğretmeni gözaltına aldığını duyurmuştu.

Batı Şeria'daki okullarda öğretmenler, yaklaşık bir haftadır hak talebiyle grevler ve gösteriler düzenliyor. Filistinli öğretmenler, maaşların arttırılması, uzmanlık alanlarına göre ek maaş uygulamasının getirilmesini, öğretmen çocuklarının üniversitelerde ücretsiz eğitim alması ve emeklilik kanununda düzenlemeye gidilmesi taleplerinde bulunuyor.

Öğretmenler Birliği ve hükümet arasında daha önce imzalanan anlaşmalar özellikle maaşlarda iyileştirilmeye gidilmesini öngörüyor.

Filistin Eğitim ve Öğretim Bakanlığı verilerine göre Batı Şeria ve Gazze'de yaklaşık 37 bin öğretmenin çalıştığı ve 1 milyon 200 bin öğrencinin bulunduğu belirtiliyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.