Fındıktaki rekolte tahmini tartışmaları

Fındıktaki rekolte tahmini tartışmaları
UFK Yönetim Kurulu Üyesi Başaran:- "Hiçbir kurum ve kuruluş, piyasaya etki edecek, kendi çıkarları doğrultusunda yaptığı çalışmaları kamuoyuna beyanda bulunmayacak"

DÜZCE (AA) - Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, fındık rekolte açıklamalarına ilişkin, "Hiç bir kurum ve kuruluş, piyasaya etki edecek, kendi çıkarları doğrultusunda yaptığı çalışmaları kamuoyuna beyanda bulunmayacak" dedi.

Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rekolte tahmin çalışmalarının, yakın geçmişte alınan bir kararla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yetkisine bırakıldığını söyledi.

Bakanlık bünyesinde çalışan uzman personelin sahada çalışma yapacağını anlatan Başaran, şöyle konuştu:

"Bu çalışmayı da kendisi açıklamayacak. Türkiye İstatistik Kurumuna (TÜİK) bildirecek. TÜİK de bu tür verileri bünyesinde toplayıp yayınlama yetkisi olan tek kuruluş haline gelecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik'in Trabzon'daki bölge toplantısından sonra, kendileri dışında hiçbir kurum ve kuruluşun bundan sonra fındıkta rekolte tahmini yapmaması gerektiğini ve yaparsa da gerekli cezai işlemi uygulayacaklarını açıkladı. Bu önemli bir şey. Hiçbir kurum ve kuruluş, piyasaya etki edecek kendi çıkarları doğrultusunda yaptığı çalışmaları kamuoyuna beyanda bulunmayacak."

Başaran, alınan bu karar sonrası fındıkla ilgili yapılacak tahminlerin doğru olmayacağının bilinmesini istedi.

Ani hava değişimlerinin fındık için bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Başaran, özellikle fındık alıcıları tarafından fiyat kurgulanmasının istikrarı bozduğunu, kimsenin böyle bir çalışmanın içine girmemesi gerektiğini dile getirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.