Finli Parlamenterlerden Tbmm'ye Ziyaret

Finli Parlamenterlerden Tbmm'ye Ziyaret
Finlandiya Parlamentosu Başkan İkinci Vekili Satonen ve beraberindeki heyet, TBMM'yi ziyaret etti

TBMM (AA) - Finlandiya Parlamentosu Başkan İkinci Vekili Arto Satonen ve beraberindeki heyet, TBMM'yi ziyaret etti.

Finli parlamenter heyet, TBMM Başkanı İsmail Kahraman İran ziyaretinde olduğu için TBMM Başkanvekili Yaşar Tüzün ile görüştü. Görüşmede, TBMM Türkiye-Finlandiya Dostluk Grubu Başkanı Nurettin Nebati de hazır bulundu.

Tüzün, görüşmede, Türkiye ve Finlandiya'nın dost iki ülke ve Finlandiya'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu anımsatarak, iki ülkenin bölgesel ve küresel konularda uyum içinde hareket ettiğini söyledi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde Finlandiya'nın ilkeli desteğini her zaman hissettiğini ve bu desteğin yeni fasıllar açılması, vize muafiyeti konularında da devam etmesini arzu ettiklerini belirten Tüzün, "Başta terörizmle mücadelede işbirliği, AB çerçevesindeki ortaklık, ekonomik ve ticari bağlar olmak üzere çeşitli alanlardaki işbirliğine önem veriyor ve işbirliğini geliştirmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

Yaşar Tüzün, TBMM ve Finlandiya parlamentosu arasındaki ilişkinin geliştirilmesine de önem verdiğini vurgulayarak, parlamentolar arası temasların karşılıklı ziyaretlerle yeniden ivme kazanmasını arzuladığını dile getirdi.

TBMM Türkiye-Finlandiya Dostluk Grubu'nun 6 Mart 2016 tarihinde kurulduğunu ve başkanlığını AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati'nin yürüttüğünü anlatan Tüzün, Finlandiya parlamentosundaki dostuk grubunun da Aralık 2016'da kurulmasından memnuniyet duyduklarını, bu grupların parlamentolar ve halklar arasındaki ilişkinin geliştirilmesinde büyük öneme sahip olduğunu bildirdi.

Tüzün, Finlandiya'nın 15 Temmuz FETÖ'nün darbe teşebbüsünün ardından TBMM ile dayanışma gösterdiğini ve bu dayanışmanın Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığını pekiştirdiğini kaydetti.

Finlandiya Parlamentosu Başkan İkinci Vekili Arto Satonen de TBMM'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin artırılmasını gönülden desteklediğini, parlamentolardaki dostluk grupları arasındaki ziyaretlerin artırılması konusunda da hemfikir olduğunu ifade etti.

Satonen, 15 Temmuz FETÖ'nün darbe teşebbüsünü lanetleyerek, "Ben bir milletvekili olarak bir meclisin bombalandığını duyduğum ve gördüğüm an şoka girdim. Bir meclisin varolması demokrasi için elzemdir, ne olursa olsun işlevini yitirmemelidir." dedi.

Finlandiya'nın çok uzun zamandır AB-Türkiye arasındaki ilişkileri desteklediğini anımsatan Satonen, şunları kaydetti:

"Terörle mücadelede, kültürde ve ticari ilişkilerde ortak çıkarlarımız mevcuttur. Göçmen ve göç konusunda Türkiye'nin yaptıklarına müteşekkiriz. Türkiye tarafından olumlu adımlar atıldığı sürece AB-Türkiye ilişkilerinin ivme kazanacağından şüphem yok."

Kabulde yer alan TBMM Türkiye-Finlandiya Dostluk Grubu Başkanı Nurettin Nebati ise Türkiye'nin, AB yolculuğunda Finlandiya ile ilişkilerin sıcak tutulmasından memnuniyet duyduğunu aktardı.

Parlamentolar arasındaki dostluk gruplarının ilişkilerinin geliştirilmesinde bazı sıkıntılar yaşadıklarını belirten Nebati, hükümetler arasındaki iyi ilişkinin parlamentolar arasına yansımasını istedi.

Konuk Finlandiya Parlamentosu Başkan İkinci Vekili Arto Satonen ve beraberindeki heyet, kabulün ardından 15 Temmuz darbe girişiminde TBMM’nin zarar gören mekanlarını gezdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.