"FinTech İstanbul" kuruldu

"FinTech İstanbul" kuruldu
Türkiye'de finansal teknolojiler ekosistemini büyütmeyi amaçlayan "FinTech İstanbul" kuruldu- BKM Genel Müdürü Canko:- "Gelecek FinTech'te. BKM olarak önümüzdeki dönemde de girişimcilere desteğimiz sürecek"- "BKM, gelişen dijital dönüşüm doğrultusunda, ye

İSTANBUL (AA) - Türkiye'de finansal teknolojiler ekosistemini büyütmeyi amaçlayan "FinTech İstanbul" kuruldu.

İstanbul’da yapılan basın lansmanıyla, Türkiye’nin alanındaki ilk platformu, "FinTech İstanbul”un kurulduğu açıklandı.

Türkiye girişimcilerinin FinTech alanında lider rol almasını misyon edinen "FinTech İstanbul", yeni gelişmeye başlayan Türkiye Finansal Teknolojiler Girişimcilik Ekosistemi'nin sağlıklı büyümesi için, gereken tüm yapı taşlarını bir arada toplamayı amaçlıyor.

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) de öncü destek verdiği "FinTech İstanbul", eğitim, girişim ve veri analiz konularında uzman, bu alanlara gönül vermiş öncü isimlerle yola çıktı.

Platform, temel amaçlarına destek verebilecek her yeni kişi ve kurumun iş birliğine açık bir yapılanmayı da ilke ediniyor. Girişimcilik dünyasında son 2 yıldır en çok duyulan kavramlardan biri olan "FinTech", finansal hizmetlerin daha iyi, daha hızlı ve daha kolay verilmesi amacıyla finans ve teknolojinin bir araya gelmesi olarak tanımlanıyor. Bir başka bakış açısıyla teknolojinin yardımıyla, finansal hizmetleri daha kullanıcı dostu haline getirerek tüketicilerin finansal hizmetlere erişiminin yeni yollardan sağlanmasını amaçlıyor. Bu yolla finans dünyasına dijitalleşme ile hız, esneklik, bireysel çözümler getiriyor.

Bu amaçla "FinTech İstanbul", girişimcilik için olmazsa olmaz girişimci adayı yetenekleri, onlara destek verecek, müşterisi veya iş birlikçisi olacak profesyonelleri ve sektöre hakim yatırımcıları bir araya getirerek, bu ekosistemin buluşma noktası olmayı amaçlıyor. Böylece finans sektörünün rekabetçi duruşunu devam ettirmesini ve sektörün girişimci altyapısıyla geleceğe yönelik hedeflerinin gerçekleşmesine yardımcı olmayı ilke ediniyor.

BKM Genel Müdürü Soner Canko yaptığı konuşmada FinTech alanındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve gelecek yılların FinTech dönemi olacağını söyledi.

FinTech İstanbul'a verdikleri desteğe değinen Canko, geleceğin Fintech'te olduğunu ve BKM olarak girişimcilere desteklerinin süreceğini vurguladı.

Canko, şunları kaydetti:

"Türkiye’de bugün FinTech girişim ve yatırımlarının çoğu ödeme sistemleri alanında gerçekleşiyor. Tüm bu kapsam içinde BKM, nakitsiz toplum hedefi doğrultusunda, 'FinTech İstanbul'un da adeta doğal bir destekçisi olma konumunda. Tüm altyapı gelişimini 25 yıllık birikimiyle bu noktaya taşıyan BKM, yeni gelişen dijital dönüşüm doğrultusunda, yenilikçiliğe hız vermek, yeni girişimlerin önünü açmak ve finans sektörünün rekabetçi üstünlüğünü sürdürülebilir kılmak için çevresindeki ekosistemi desteklemeyi amaçlıyor. 'FinTech İstanbul' da BKM'nin ekosisteminde doğal olarak destek verdiği bir oluşum olarak ön plana çıkıyor."


- FinTech İstanbul kurucuları


"FinTech İstanbul" Platformunu hayata geçiren öncü isimler arasında alanlarında Türkiye'de tanınan uzmanlar yer alıyor. Bu isimlerden biri teknolojiye ve teknolojinin sunacağı fırsatlara inanmış bir akademisyen olarak, bu alanlarda yaptığı araştırmalar ile tanınan İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Yazıcı.

Diğer bir isim ise Türkiye girişimci ekosisteminin yakından tanınan isimlerden Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Direktör İhsan Elgin. "FinTech İstanbul"un bir diğer kurumsal destekçi ise Startups.watch oldu.

Startups.watch kurucusu Serkan Ünsal, bu platforma destek veren paydaşlardan biri olarak "FinTech İstanbul" web sitesi üzerinden bu alandaki en güncel ve kaliteli içerikleri paylaşacaklarını Türkiye ve dünyadaki tüm gelişmeleri kitlesiyle buluşturacaklarını söyledi.


- "81 FinTech firması 1 milyar dolar yatırım aldı"


İhsan Elgin yaptığı sunumda, FinTech’in sadece Türkiye’de değil tüm dünyada ciddi fırsatlar sunduğuna dikkati çekti.

Son 2 yılda ortaya çıkan gelişmelerin de bunu ortaya koyduğunu söyleyen Elgin, "Örneğin, tüm dünyada sadece FinTech ile ilgilenen hızlandırma ve kuluçka programları açılıyor. Sadece bu alana yatırım yapan FinTech Girişim Sermayeleri (Venture Capital) kuruluyor. Sadece Google son 5 yılda 37 farklı FinTech yatırımı yaptı. Aralık 2015'de 81 FinTech firması 1 milyar dolar yatırım aldı" dedi.

Türkiye'deki durum hakkında da bilgi veren Elgin, şöyle devam etti:

"FinTech konusunda, en güçlü yanımız ülkemiz girişimcileri için dünya ile aynı anda hızla büyüyen bu fırsatı yakalamak için pek çok olanağın olması. Bu açıdan doğru bir zamandayız. İstanbul da burada küresel finans merkezi konumuyla doğru bir lokasyon olarak ön plana çıkıyor. Finans sektörünün güçlü altyapısı nedeniyle doğru kaynaklara da sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. Bugün Türkiye'de bu pazarın işlem hacmi 19,6 milyar dolar. Türkiye'de finansal teknolojilerle gerçekleşen işlemlerin değeri her yıl yüzde 19 büyüyor."

Prof. Dr. Selim Yazıcı ise, "FinTech İstanbul" Platformunun hemen çalışmalara başlayacağını söyleyerek, hayata geçirilecek projeler konusunda bilgi verdi.

"FinTech İstanbul"un misyonunun ülke girişimcilerinin de FinTech alanında lider rol alması olduğunu ifade eden Yazıcı, şunları aktardı:

"Platform, girişimlerin sağlam temeller ve doğru bilgilerle ihtiyaç olan odaklara yönelmesini sağlamak amacıyla 'FinTech Eğitimleri' düzenleyerek bu konudaki eğitim ihtiyacını karşılayacak. Ekosistemi bir araya getiren 'FinTech Toplantıları' ile tüm paydaşları aynı platformda toplayarak bilgi paylaşımında bulunmalarını sağlayacak. 'www.fintechistanbul.org web sitesi' ve sosyal medya hesapları sayesinde bu alandaki en güncel ve kaliteli içerikleri paylaşacak. Topluluğun üyelerine öncelikle Londra olmak üzere San Francisco ve Singapur bağlantıları ile 3 kıtada iş birliği fırsatları da geliştirmeyi hedefleyecek."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.