Fiyatı 65 dolara indi, üretici tedirgin

Fiyatı 65 dolara indi, üretici tedirgin
Dünyada demir cevheri fiyatlarının hurda fiyatlarına kıyasla daha hızlı düşmesi, ham madde olarak hurdayı kullanan demir-çelik üreticilerini endişelendiriyor.

Küresel ölçekte demir cevherinin ortalama fiyatı geçen yılın Temmuz ayında 100 dolarseviyelerinde iken bugünlerde 65 dolar düzeyine geriledi. Aynı dönemde hurda fiyatlarının demir cevherine göre daha yavaş düşmesi üretimde demir cevheri kullanan firmaları avantajlı konuma getirirken, bu durum üretiminin yüzde 70'ini hurdadan gerçekleştiren Türkiye için tehdit oluşturmaya başladı.

Avrupa'nın en büyük ark ocaklı demir-çelik üretim tesisi konumunda bulunan Çanakkale-Biga'daki İÇDAŞ firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Necati Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılının hurda fiyatları açısından parlak geçmediğini ve dalgalı bir seyir izlemesine karşın cevher fiyatlarının genellikle düştüğünü söyledi.

Geçen yılın başından itibaren cevher ve hurda fiyatları arasındaki oranın, hurdadan üretim yapan tesisler aleyhine önemli derecede bozulduğunu vurgulayan Aslan, "Geçmiş edinimlerimiz ve veriler, hurda ile cevher arasındaki üçte bir oranın avantajın ne yönde olduğunu göstermektedir. Cevher fiyatları ile hurda fiyatları arasında oran dörtte biri geçmiştir. Bu oran üretimdeki maliyet avantajının cevhere geçtiğini gösteriyor" dedi. 

"İhracat pazarlarında zorlanacağımız bir döneme giriyoruz"

Cevher fiyatlarının hurda fiyatlarına oranla daha hızlı düşmesinin ihracatı olumsuz etkilediğini dile getiren Aslan, "Maliyet avantajının cevhere geçmesi bizim gibi hurdadan üretim yapan üreticiler üzerinde ciddi bir maliyet baskısı oluşturdu. Bu durum, üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini hurdadan yapan Türkiye'nin çelik ihracatı açısından büyük bir tehdit yaratıyor" diye konuştu. Firma olarak üretimde hurdayı kullandıkları için bu süreci hiç zorlanmadan atlatmalarını düşünmenin fazla iyimser bir yaklaşım olacağının altını çizen Aslan, tesislerinin yüzde 70'i ark ocaklı olan Türkiye'nin, cevherden üretim yapan küresel tesisler için gözde bir pazar durumuna geldiğini belirtti. Cevherden üretim yapan ihracatçıların bu fırsatı kullanacaklarını dile getiren Aslan, "Eğer hurda ve cevher fiyatları arasındaki denge kısa zamanda sağlanmazsa Türk çelik üreticilerini oldukça zor bir dönem bekliyor" ifadesini kullandı.

"Cevher kullanarak üretim yapmayı hedefliyoruz"

Düşük seyreden cevher fiyatlarının entegre tesislerdeki üretimi daha cazip hale getirdiğine işaret eden Aslan, dünyada firmaların hurdadan üretimden çıkmaya başladıklarını ve cevherden eritme modeline döndüklerini söyledi. Kendilerinin de buna göre hazırlık yaptıklarını bildiren Aslan, "Cevherden üretimin maliyeti daha düşük. İşlenmiş demir cevheri kullanarak daha düşük maliyetli üretim yapmayı planlıyoruz. Bu, rekabet ve daha çok ürün satmak için gerekli bir dönüşüm" ifadelerini kullandı. Bu gelişmelere karşın hurda piyasalarının bulunması gereken noktaya geleceğini de kaydeden Aslan, çelik sektörünün hurda tedarikine ilişkin sıkıntı yaşamayacağını düşündüklerini dile getirdi. -

"Çin'in kalitesiz çeliğiyle mücadele edilmeli"

Türk çeliğine ilişkin dünyanın çeşitli ülkelerinde açılan damping soruşturmalarına da değinen Aslan, bu ülkelerden ABD'nin Türkiye'nin çelik ihracatı yaptığı önemli ülkelerden olduğunu söyledi. Türk çelik üreticilerinin ihracatlarını, yasalara uygun yaptıklarına dikkati çeken Aslan, buna karşın zaman zaman ülkelerin kendi üreticilerini korumak adına bu tür soruşturmalar başlattıklarını belirtti. Çin'in, ihtiyaç fazlası çeliği dünya ülkelerine piyasaların altında fiyatlarla sattığına işaret eden Aslan, "Türkiye kaliteli çelik üretimi yaparken, Çin'in kalitesiz ancak ucuz çeliği pazarların akışını değiştiriyor. Ülkeler önce bu kalitesiz çelikle mücadele etmeli. Türkiye daha güçlü lobilerle, karar alıcılar, siyasetçiler üzerinde daha etkin olabilmeli. Sonuçta o ülkedeki damping soruşturması, içerideki çelik firmalarının baskısıyla ortaya çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Aslan, fiyat avantajını sağlayan, üretimde maliyetini iyi hesaplayan firmaların ihracatta asla geriye düşmeyeceklerini ifade ederek, ihracatta düşüşler görülebilmesine karşın bunun kalıcı olmayacağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.