Fiyatı Konya belirliyor

Fiyatı Konya  belirliyor
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Karabulut, “Konya’da şu anda 750 bin büyükbaş hayvan mevcut. Bu nedenle sektörde öncü olan Konya, et fiyatlarının da belirleyicisi oluyor” dedi

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, kırmızı et sektörü ve 2014 genel değerlendirmesini gazetemize yaptı. Üretimin ve tüketimin az olduğu şu dönemde çiftçilerin ikinci dönem desteği beklediklerinin ve bunun bir an önce dağıtılmasını dört gözle beklediklerinin altını çizen Karabulut, “2011 yılında hayvan sıkıntısı yaşanmıştı ve mecburi ithal etmeler başlamıştı. Et fiyatları yükselmişti. İthal girmeye başlayınca yerli üreticinin hayvanları elinde kalmıştı. Yerli üretici zarar etmeye başlayınca bakanlık, hayvan başına 300 TL’lik destek verdi. 2013 yılında 300 TL iken devlet bu yıl hayvan başına 200 TL destek verdi” diye konuştu.
Karabulut, İthalatın başladığı yıllarda üreticinin büyük sıkıntı çektiğini, et fiyatları yüksek olduğu için ithalat yapılması gerektiğini ama İthalat yapıldıktan sonra üreticinin elindeki hayvanları kestiremez olduğunu söyleyerek, “2010 yılında 10 milyon büyükbaş hayvan vardı. Şu anda ise 14,5 milyon büyükbaş hayvan var. Bir artış olduğunu görüyoruz. O ithalat dönemini atlattıktan sonra bakanlığın da üreticiyi desteklemesiyle, özellikle bu yıl üreticiye kazandırdı” dedi. Karabulut, her kurban sonrası satışların düştüğünü, Kurban ve Ramazan bayramları haricinde satışların en hızlı olduğu zamanların yaz sezonu olduğunu, Kurban ve Ramazan bayramı dönemlerinde doğal olarak büyük bir artış yaşandığını söyledi.

“TÜRKİYE GENELİNDE KONYA BİRİNCİ”
Konya’da şu anda 750 bin büyükbaş hayvan mevcut olduğunu sözlerine ekleyen Karabulut; “Birkaç yıl öncesine kadar 400 bin civarındaydı. Bu da iyiye delalet. Hem süt inekçiliğinde hem besi danasında Türkiye genelinde Konya’mız birinci. Et fiyatlarını Konya belirliyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerin et tedarikçileri gelerek buradan alıyor. Mezralarda kestirerek etin sevkiyatını yapıyorlar. Önümüzdeki yıllarda daha iyiye gidecek gibi görünüyor” dedi. 
2014 yılını değerlendiren Karabulut; “2014 et üreticileri açısından güzel geçti. Et fiyatlarındaki artış üreticiyi memnun etti ama tüketici açısından iyi olmadı. Et fiyatlarının yükselmesini biz hiçbir zaman arzu etmiyoruz. Yem girdilerinin aşağıya çekilip etin makul bir fiyata satılması hedefindeyiz. Ama yem girdilerinin önüne geçemiyoruz. Bakanlığımız son bir yıldır bunun mücadelesini veriyor. Eti ne kadar az maliyete üretebiliyorsak o kadar aşağı satarız. Maliyetler yüksek olunca et fiyatlarına yansıyor. Şu an Konya’da toptan et fiyatı 20 TL civarında. Son 4 yıldır ithalat baskısıyla et fiyatlarında bir yükselme olmadığı gibi düşüşe geçmişti. Üretici o dönemlerde para kazanamadı. Et fiyatları son 4 yıl yükselmeyince haliyle bu yıla yansıdı” dedi. (Emine Şeyma Yıldız)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.