İkinci elde ithalat talebi

İkinci elde ithalat talebi
Konya Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, “Bunu her ilin esnaf odalarının üzerinden yapılmasını, özel ithalatın sadece sıfır araç distribütörlerine bırakılmamasını istiyoruz” dedi.

Fiyatların artışını ortadan kaldıracak tek çarenin ikinci el araç ithalatının önünün açılması olduğunu savunan Konya Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, “Bunu her ilin esnaf odalarının üzerinden yapılmasını, özel ithalatın sadece sıfır araç distribütörlerine bırakılmamasını istiyoruz” dedi.

Son yıllarda yatırım aracı olarak döviz ve altın ile yarışan otomobil piyasasına 31 Mayıs 2022 resmî gazete- 538 sayılı VUK genel tebliği ile yeni düzenlemeler geldi. Tebliğ ile, taşınır ve taşınmazlar ile mal ve hizmetlerin alınması, satılması veya kiralanmasının temin edilmesine yönelik olarak verilen ilanların yayımlanmasına aracılık eden aracı hizmet sağlayıcıları, sosyal ağ sağlayıcıları ile yer sağlayıcılar takvim yılının birer aylık süreleri içerisinde gerçekleştirmiş oldukları söz konusu işlemlere ilişkin olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) aylık olarak bildirilecek. Bir aya ait bilgilerin, takip eden ayın son gününe kadar bildirilmesi zorunlu hale geldi. Konya Oto Lastik Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, tebliğin otomobil piyasasına yansımalarını ve oto alım satım yapan esnafların taleplerini değerlendirdi. Otomobil piyasasının dününü ve bugününü anlatan Acıbadem, “25 Aralık’ta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması ile düşen döviz kuru sonrasında mevcut ilan sayfasında 300 bin olan ilan sayısı dövizin geri düşmesiyle ilanlara girmeye stokta bekleyen araçların ilana girmesiyle araç sayısı bir anda 600 binlerin üzerine çıktı. Araç fiyatları özellikle bazı markalarda yüzde 10-15 geriledi. Kış mevsiminin de yoğun geçmesiyle piyasa çok yavaşladı. Rusya ile Ukrayna savaşı da en büyük etken oldu. Ama baharın ve yazın kendini göstermesiyle döviz kurunun da tekrar artması araç fiyatlarını tekrar tetikledi. Talebin artması ile fiyatlar yine uçtu. Hep söylüyoruz araç bir yatırım aracı değildir. İhtiyaca göre alım yapılmalı. Özellikle 2 yıldır herkes bu işi yapar oldu. Memurundan tutun aklınıza kim gelirse araç alım satımı yapıyor. İkinci üçüncü şahısların üzerine araç alım satımı yaparak kayıt dışı ticaret aldı başını gitti” dedi.

‘ESNAFIMIZIN YÜZDE 80’İ İFLAS EDER’

31 Mayıs 2022 resmî gazete- 538 sayılı VUK genel tebliğini değerlendiren Acıbadem, “31 Mayıs 2022 tarihinde Resmî Gazete de yayınlanan genelge ile araç satışları ilan sitelerinin noter sisteminin, maliyenin veri tabanına düşecek ve ilana konulan rakamların noterde satış bedelinden ve kesilen faturalardan farklı oluşması ağır cezai yaptırımlara tabi tutulacak. Bunun tedirginliği şuan piyasada epey hissediliyor. Esnaf açısından bunun en büyük sorunu pandemi süreci ile sürekli artan fiyatların araçların fatura tutarlarının çok geride kalması.

Esnaf sonuçta aracı kullanıcıdan alıyor ve kesilen fatura üzerinden alıyor almak zorunda kalıyor. Çünkü esnafın faturadan ötürü alamadığı aracı kayıt dışı alım satan yapanlar alıp satıyor. Esnafta bir süreden sonra almak zorunda kalıyor. Konya Oto Galericiler Odası Yönetimi olarak esnafımızı uyarıyoruz 01 Haziran 2022 tarihten itibaren alınan araçların faturasına mutlaka dikkat edelim. Bu şekilde hep birlikte hareket edersek aracını satmak ya da değiştirmek isteyen tam fatura kesmek zorunda kalacak. Yetkililerden esnafın mevcut stokunda bulunan 01 Haziran öncesi araçların aradaki fatura tutarına af getirilmesini istiyoruz.

iknci-elde.jpeg

Esnafın burada yapabileceği bir şey yok. Aldığı aracın fiyatlarının artması esnafın çok para kazanmış olması anlamına gelmiyor. Esnaflarımızın 2 yıllık süreçte stokundaki araç sayısı hep eridi. Şimdi bir de bu uygulama ile stokundaki araçları güncel satış fiyatları üzerinden faturalandırması esnafımızın yüzde 80’inin iflas etmesine sebep olur” diye konuştu.

‘70 BİN OTO GALERİCİ VAR’

İkinci el araç ithalatının önünün açılması gerektiğini aktaran Acıbadem, “Piyasanın düşmesini sağlayacak, fiyatların artışını ortadan kaldıracak tek çare ikinci el araç ithalatının kolaylaştırılması ve bunu her ilin esnaf odaları üzerinden yapılması. Açılacak özel ithalatın sadece sıfır araç distribütörlerine bırakılmamasını istiyoruz. Ülkemizde kayıtlı 70 bin oto galerici var. Şuan fiyatların yükselmesinin sebeplerinden sorumlu sıfır araç satan bayiler bir çok markada gelen araçları mağazalara gelen müşteriye satmıyor paravan kurdukları şirketlere fatura edip fabrika ya da distribütörün belirlediği rakamın yüzde 20-30 fazlasına el altından araç satıyor. İkinci el araç ithalatı bunların direk önüne geçmiş olacak” ifadelerini kullandı.

YAKLAŞAN KURBAN BAYRAMI

PİYASAYI HAREKETLENDİRDİ

Öte yandan yaklaşan kurban bayramı öncesi ikinci el piyasası hareketlendi.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla ikinci el araç piyasasında hareketlilik yaşandığını ve fiyatlarda yukarı yönlü artış görüldüğünü belirtti. Erkoç, yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yılın ilk 5 ayında 1 milyon 772 bin 105 adet olarak gerçekleşen ikinci el otomobil pazarının, bu yılın aynı döneminde 2 milyon 456 bin 879 adet olduğunu anlattı. Sıfır araç üretim ve tedarikinde yaşanan sıkıntıların talebi ikinci ele kaydırdığını, tüketicilerin, bayramın da yaklaşmasıyla ikinci ele yöneldiğini ifade eden Erkoç, artan talep ve yükselen maliyetlerle otomobil fiyatlarının da yükseldiğine dikkati çekti.

İKİNCİ EL ŞU AN DAHA ÇOK YATIRIM ARACI OLARAK GÖRÜLÜYOR

Erkoç, son 6 aydır piyasanın oldukça hareketli olduğuna ve satışların hızlı şekilde sürdüğüne işaret ederek şunları kaydetti: "Araç üretiminde ve tedarikinde yaşanan aksamaların devam etmesi ikinci ele olan talebi artırırken yaz mevsiminin gelmesi ve Kurban Bayramı'nın yaklaşması piyasayı daha da hızlandırdı. Ancak fiyatların neredeyse gün içerisinde yukarı yönlü değişmesi piyasayı olumsuz yönde etkiliyor. Sıfır araç tedarikinde yaşanan sıkıntılar çözülmeden ikinci el fiyatlarının düşeceğini düşünmüyoruz. İkinci el şu an daha çok yatırım aracı olarak görülüyor. Bunun önümüzdeki süreçte de devam edeceğini düşünüyoruz. Şu an piyasada araç bulmakta zorlanıyoruz. O yüzden vatandaşlarımıza otomobil ihtiyaçları varsa bir an önce karşılamalarını tavsiye ediyoruz. Vatandaşlarımızı, her zaman olduğu gibi sağlam, güvenilir, kurumsal yerlerden alışverişlerini yapmaları ve dolandırıcılara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz." (Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.