Fotoğrafçıların taşeron mesaisi
900 bin kişiyi yakından ilgilendiren taşerona kadro başvuruları 2 Ocak 2018 tarihiyle birlikte başladı. İşçilerden istenilen başvuru evraklarının arasında vesikalık fotoğraf talebi fotoğrafçıların işlerinin artmasına ve yüzlerinin gülmesine neden oldu. 21 yıldır fotoğraf işiyle uğraşan, Eyyüp Doğan, taşeron başvurusundan sonra fotoğraf çektirmek isteyenlerin sayısının her geçen gün arttığını belirterek, yeni kimlik kartıyla artan işlerin, taşeron başvurularıyla birlikte zirve yaptığını söyledi.
CEP TELEFONUYLA HERKES FOTOĞRAF ÇEKİYOR
Eyyüp Doğan 32 yaşında olduğunu belirterek, 1996’dan bu yana fotoğrafçılık mesleğini yaptığını söyledi. Doğan, “Fotoğrafçılık mesleği yapıyorum. Mesleğin durumu içler acısı. Elektronik ortama girdiğinden beri meslek öldü. Herkesin elinde cep telefonu kamera herkes fotoğraf çekiyor, çektiği fotoğrafları kendi yazıcısında çıkartmaya başladı. Biz photoshop çalışma yaparken müşteri takip edip öğrenmeye çalışıyor. Evinde bilgisayar var bilgisayardan photoshop programını indiriyor kendisi bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bizim o yüzden meslek iki sene sonra bitecek fotoğrafçı diye bir şey kalmayacak” dedi.
İŞLERDE DE HAREKETLİLİK BU SAYEDE DEVAM EDECEK
Yılbaşına 2 hafta kala işlerde hareketliliğin başladığını kaydeden Doğan, “Bakanlığımız tarafından açıklanan taşerondan kadroya geçiş için gerekli evrakların arasında vesikalık fotoğraf yer alıyor. İlk etapta büyükşehirde çalışan taşeron işçilerin fotoğraflarını çekmeye başladık. Meram, Karatay, Selçuklu’da başladıktan sonra işlerde artış daha da üst seviyelere çıkacak. Bizim işlerde de hareketlilik bu sayede devam edecek” diye konuştu.
HERKES FOTOĞRAFÇI OLUYOR
Meslekte yaşanan sıkıntılardan da bahseden Doğanay, “Bizim odamız yok. Kırtasiyeciler odası çatısı altındayız. Kendi odamızı kurmak ve odanın kurallarına göre fotoğrafçılık mesleğini icra etmek istiyoruz. Bir diğer sorunda; önüne gelen herkes fotoğrafçı oluyor. Bu işi bilen, işten anlayan kişiler fotoğrafçı olsun. Birde fotoğrafçılarda sabit fiyat yok. Herkes kendi kafasına göre fiyat belirliyor. Buda müşterinin kafasını karıştırarak işlerin durgunlaşmasına neden oluyor” şeklinde konuştu.
FOTOĞRAF FİYATLARI İSE ŞÖYLE
Doğanay, fotoğraf fiyatlarını ise şöyle sıraladı: “Fiyatlarımız 6 tane biyometrik fotoğraf 25 TL, 8 tane biyometrik fotoğraf 35 TL, 12 tanesi 40 TL. Normal vesikalık fotoğrafımız ise; 8 tanesi 20 TL, 12 tanesi 30 TL, 24 tanesi 40 TL…” (Uğur Sarı)
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.