Fransa Başbakanı Valls, Cezayir'de

Fransa Başbakanı Valls, Cezayir'de
Valls: "Fransa, yeniden Cezayir'le ticari hacmi en büyük ülke konumuna gelmek istiyor"- "(İfade özgürlüğü) Bu konuyu Cezayir Başbakanıyla görüştük. Cumhurbaşkanı Buteflika'yı destekliyoruz. Geleceğe yönelmeliyiz. Aramızdaki ilişkileri geliştirmenin önünde

CEZAYİR (AA) - Fransa Başbakanı Manuel Valls, Fransa'nın, yeniden Cezayir'le ticari hacmi en büyük ülke konumuna gelmek istediğini belirtti.

Valls, başkentte düzenlenen Fransa Cezayir Hükümetler Arası Ortaklık Komitesi'nin açılışı konuşmasında, Fransa'nın yeniden Cezayir'le ticari hacmi en büyük ülke konumuna gelmek istediğini söyledi.

Cezayir'de faaliyet gösteren 500 Fransız şirket olduğunu kaydeden Valls, şu anki zorluklarla mücadele için Avrupa ve Afrika ilişkilerinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Komite görüşmelerinin ardından Fransız mevkidaşı Valls'la ortak basın toplantısı düzenleyen Cezayir Başbakanı Abdülmelik Sellal, iki ülke arasında sağlık, eğitim ve yargı gibi alanlarda 26 anlaşma imzalandığını ifade etti.

Cezayir'in ilk kez 2013'te birinci ticari ortağı olan Çin'in yaklaşık 8 milyar dolarlık ticaret hacmi konumunu sürdürdüğünü, Fransa ve Cezayir'in ticaret hacminin ise 2015'te 5 milyar dolar olarak hesaplandığını belirten Sellal, Fransız ve Cezayirli iş adamlarının çeşitli alanlarda ortak proje yapmak amacıyla 12 anlaşma imzaladığını ve yeni anlaşmalar yapılması için görüşmelerin hala devam ettiğini belirtti.

Fransız gazetesi Le Monde'un Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın Panama belgesinde ismi geçmediği halde, vergi kaçakçılığı yapan liderlerin fotoğraflarının yer aldığı karede paylaşılmasına karşılık bazı Fransız gazetecilere vize verilmemesine ilişkin de konuşan Sellal, şunları söyledi:

"Karar kolaylıkla alındı. Çünkü saygın bir gazete, kendini ülkedeki önemli bir kurumun tahkir edilmesinde kullanılmasına izin verdi ve Cumhurbaşkanına yönelik yanlış bilgiler yayımladı. Hiçbir Cezayirli, Cumhurbaşkanına veya Cumhurbaşkanlığı kurumlarına hakaret edilmesini kabul etmez"

Sellal, basın özgürlüğünün kısıtlandığına yönelik eleştirileri reddederek, basın toplantısında 86 gazetecinin bulunduğunu ve ülkesinin basın özgürlüğü ile gazetecilerin hapsedilmesinin yasaklanmasına anayasasında yer veren ender ülkelerden biri olduğunu vuruladı.

- "Aramızdaki ilişkileri geliştirmenin önünde hiçbir şey duramaz"

Ortak basın toplantısında Valls da Cezayir'de ifade özgürlüğünün olduğunu belirterek, "Bu konuyu Cezayir Başbakanıyla görüştük. Cumhurbaşkanı Buteflika'yı destekliyoruz. Geleceğe yönelmeliyiz. Aramızdaki ilişkileri geliştirmenin önünde hiçbir şey duramaz" diye konuştu.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, 2 gün sürmesi planlanan resmi ziyareti için dün akşam Cezayir'e gelmişti.

Fransız gazetesi Le Monde, geçen pazartesi günkü baskısının ön sayfasında, Panama belgelerinde vergi kaçakçılığı yaptığı iddia edilen liderlerin fotoğraflarının yer aldığı haberde, Cezayir Cumhurbaşkanı Buteflika'nın da resmine yer vermişti.

Le Monde, bir sonraki günkü baskısında ise Buteflika'nın isminin Panama belgelerinde sinde geçmediğini ancak Cezayir Sanayi Bakanı Abdusselam Buşevarib gibi söz konusu belgelerde ismi geçen Cumhurbaşkanına yakın bazı isimlere işaret edildiği belirtilmişti.

- Panama belgeleri

"Panama belgeleri" olarak basına sızdırılan belgelerde çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor.

Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurt dışında kurulan ve "vergi cenneti" olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki off-shore şirketlere dünyadaki mevcut finansal varlıklar, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor.

Sızdırılan belgelerde aralarında devlet başkanlarının da olduğu 100'den fazla politikacının yanı sıra birçok küresel şirket ve ünlü simanın da adı geçiyor. Belgelerin sızdırılmasının ardından İzlanda Başbakanı David Gunnlaugsson istifa etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.