Fransa'da grev ve protesto dalgası devam ediyor

Fransa'da grev ve protesto dalgası devam ediyor
Fransa'da yeni çalışma yasa tasarısını protesto amacıyla demiryolu sektörü çalışanları süresiz greve giderken nükleer santraller ile Paris ve civarındaki toplu taşıma araçlarındaki çalışanların grevleri devam ediyor

Fransa'da yeni çalışma yasa tasarısını protesto amacıyla demiryolu sektörü çalışanları süresiz greve giderken nükleer santraller ile Paris ve civarındaki toplu taşıma araçlarındaki çalışanların grevleri devam ediyor.

Paris ve çevresindeki toplu taşıma ağı kuruluşu RATP'nin çalışanları, grevin oldukça kısıtlı olduğu ve hayatı aksatmayacağını bildirdi.

RATP'den yapılan açıklamada, grevin yalnızca 2 banliyö hattındaki seferlerde 3'te 1 oranında etkili olduğu belirtilirken, metro, tramvay ve otobüs hatlarında herhangi bir aksama yaşanmadığı kaydedildi.

Fransa Demiryolları (SNCF) çalışanları da 31 Mayıs'ta süresiz greve çıkmış ve grevden banliyö ve şehirler arası trenlerin yanı sıra İtalya, İspanya ve Almanya'ya giden trenler de etkilenmişti.

Hem SNCF hem RATP, grevlerin ne zaman sonlandırılacağını henüz açıklamadı.

Dün akşamdan itibaren enerji sektöründe başlayan grevde, hükümet binaları ve işveren örgütleri hedef alınacak.

CGT’den geçen hafta yapılan çağrı sonrası 9 nükleer santralde üretim durmuş ve 6 bin megavat üretim kaybı yaşanmıştı.

-Havacılık sektöründe grev iptali


Sivil havacılık sektöründe ise yarın başlaması beklenen 3 günlük grev iptal edildi.

Ulaştırma Bakanı Alain Vidalies, hava kontrolörlerinin yüzde 70'ni temsil eden 2 sivil havacılık sendikasıyla anlaşıldığını ve 3-5 Haziran arasında hava trafiğinde herhangi bir aksama olmayacağını duyurdu.

Vidalies'in açıklamasının ardından 2 sivil havacılık sendikası daha grev kararını geri çektiklerini kaydetti.

Ancak Air France pilotlarının en büyük ikinci sendikası SPAF, 11 Temmuz'da greve çıkacaklarını duyurdu. Grevin 2 ila 4 gün arasında devam edebileceği ancak henüz bitiş tarihinin netleşmediği ifade edildi.

Air France pilotlarının bağlı olduğu en büyük sendika SNPL de haziranda 6 günlük greve gideceklerini duyurmuş ancak tarihi netleştirmemişlerdi.

Her iki sendikanın grevlerinin çakışacağı tahmin ediliyor.

-Yeni çalışma yasa tasarısı ülke gündeminin ilk maddesi


Fransa'yı büyük bir grev dalgasının içine sokan yeni çalışma yasası tasarısı, mart ayından bu yana ülkede en çok tartışılan gündem maddesi. Meclise sunulduğundan bu yana sendikalar ve hükümet arasında yaşanan gerginlik, Fransa'da son 2 haftada neredeyse hayatı felç olma noktasına getirdi.

Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını söylüyor. Tasarı 8 Haziran'da Senato'ya gelecek. Sendikalar, bu süreye kadar hükümete baskı yapmayı planlıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.