Fransa'da protesto edilen tasarıda değişiklik sinyali

Fransa'da protesto edilen tasarıda değişiklik sinyali
Fransa'da yeni çalışma yasa tasarısına yönelik protestolar devam ederken hükümet, tasarıyı geri çekmenin söz konusu olmadığını ancak üzerinde bazı değişiklikler yapılabileceğini belirtti

Fransa'da, yeni çalışma yasa tasarısına yönelik protestolar devam ederken hükümet, tasarıyı geri çekmenin söz konusu olmadığını ancak üzerinde bazı değişiklikler yapılabileceğini belirtti.

Ülkenin en büyük işçi konfederasyonu CGT, tasarıyı protesto etmek için 8. kez düzenlediği Fransa çapındaki eylemlerine başladı.

Başta Paris, Toulouse, Lyon ve Marsilya olmak üzere birçok kentte sendikalar, işçi temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve yasa tasarısına karşı çıkanlar, yasanın tamamen geri çekilmesini talep etti.

Mart sonundan bu yana sendikalar ve hükümet arasında yaşanan çalışma yasa tasarısı gerginliği, Fransa'da son bir haftada neredeyse hayatı felç noktasına da getirdi.

Sendikalar, ülkedeki tüm petrol rafinerilerinin önüne barikatlar kurarak, rafinerilerden benzinliklere yakıt gönderilmesini engelledi.

Rafinerilerdeki eylemler nedeniyle ülkenin birçok kentinde benzin bulmak adeta çileye dönüştü. Araç sahipleri, benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluştururken, bazı bölgelerde araç başına yalnızca 20 litre benzin uygulamasına geçildi.

Ülkedeki 12 bin benzinlikten 4 bin 600'ünde ciddi benzin kıtlığı yaşanırken, son 3 gündür Fransa'nın stratejik petrol rezervlerini kullandığı ve rezervlerin ülkeyi 113 gün daha idare edebileceği kaydedildi.

CGT rafinerilerden sonra nükleer santrallerde de eylem kararı almış, 2 gündür kısmen başlayan kısmı eylemler nedeniyle Marsilya'daki Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezi bile elektriksiz kalmıştı.

Bugün, 8. eylem günü nedeniyle ulusal gazeteler de baskıdan çıkıp dağıtıma girememişti. Bu kapsamda, birçok gazete online versiyonları ücretsiz halka ulaştırdı.

-Bazı değişiklikler sinyali


Hükümet ve sendikalar arasındaki çekişme bilek güreşine benzetilirken, bugün hükümet kanadından beklenmedik bir açıklama geldi.

Başbakan Manuel Valls, yasayı geri çekme söz konusu olmasa da üzerinde bazı ufak değişiklikler yapılabileceğini söyledi.

Ancak Valls, sendikaların en çok karşı çıktığı tasarısının 2. maddesinin yeniden yazılmasının söz konusu olmadığını kaydetti.

Maliye Bakanı Michel Sapin ise aynı saatlerde katıldığı bir televizyon kanalında "2. madde gözden geçirilebilir." açıklamasında bulundu. Başbakan Valls, Sapin'in açıklaması üzerine özellikle söz konusu maddeye hiçbir şekilde dokunulmayacağını tekrar etti.

Sendikalar ise patronlara, işçileri koruyan yasalardan muaf olma hakkı veren 2. maddenin kesinlikle değişmesini talep ediyor.

Hükümet ile sendikalar arasındaki en büyük sorunun 2. maddeden kaynaklandığı belirtiliyor. Tartışmalı madde işverenlere, "gerektiği hallerde" işçi haklarını koruyan yasalardan muaf olma hakkı sunuyor.

Tasarının yasalaşması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını söylüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.