"G20'den, Terörü Bitirecek Önlemler Çıkmalı"

"G20'den, Terörü Bitirecek Önlemler Çıkmalı"
SOCAR Türkiye Başkanı Yavuz:- "Türkiye'nin terörden çektiği sıkıntıları dünya maalesef bugüne kadar anlayamadı, anlamak istemedi"

NURAN ERKUL - SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, "Türkiye'nin terörden çektiği sıkıntıları dünya, özellikle batı dünyası maalesef bugüne kadar anlayamadı, anlamak istemedi. G20 Zirvesi'nden terör şerrinden kurtulmamız için geleceğe yönelik pozitif birtakım önlemlerin çıkmasını ümit ediyorum" dedi.

G20 Liderler Zirvesi için geldiği Antalya'da AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yavuz, zirvenin Türkiye'de özellikle siyasi istikrarın kazanıldığı bir dönemde gerçekleştirilmesinin önemine değindi.

Fransa'daki terör saldırılarını da değerlendiren Yavuz, Türkiye'nin terör bölgeleriyle en fazla sınırdaş ülke olduğunun altını çizerek, "Türkiye en başından beri terörün aslında tüm dünyayı, insanoğlunu ilgilendirdiğini savundu. Türkiye'nin terörden çektiği sıkıntıları dünya, özellikle batı dünyası maalesef bugüne kadar anlayamadı, anlamak istemedi. 'Bana dokunmayan yılan bin yaşasın' mantığının yanlış olduğunu bir kere daha gördük. G20 Zirvesi'nden terör şerrinden kurtulmak için geleceğe yönelik önlemlerin çıkmasını ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.

- Göç ve terörü durdurmanın yolu

Toplantılarda ayrıca refahın daha adil paylaşımı, yeni iş gücü alanlarının yaratılması gibi konuların da tartışıldığına işaret eden Yavuz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Göç ve terör aslında refahın paylaşılamamasından ve fakirlikten kaynaklanıyor. Maalesef tüm konuşmalara tartışmalara rağmen sermaye ve teknoloji birikiminin gelişmiş ülkelere doğru kaymaya devam ettiğini görüyoruz. Bu yüzden göç de bu ülkelere doğru oluyor. Göçü durdurmanın yolu bu kaymayı engellemek. Tüm insanoğlunun enerjisini, ham maddesini dünyanın sadece yüzde 15'i kullanırsa bir refah yaratılamaz. Bugün olduğu gibi milyonlarca insan aç ve susuz bir şekilde bu ülkelerin kapısına dayanır ve bu durum daha çok çözümsüzlüğe doğru gider."

Yavuz, bundan sonraki adımın ise uygulama olduğuna dikkati çekerek, "B20'nin bu sorunların aşılmasında bir yol haritası olabileceğini düşünüyorum ama kolay değil" ifadesini kullandı. 

- "KOBİ sorunlarının çözümüne daha fazla odaklanılmalı"

Yavuz, Türkiye'nin G20 başkanlığı döneminde çok örnek ve başarılı bir açılım yaptığını, özellikle alt açılım gruplarında çok farklı yeni gündemler oluşturduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"G20 kapsamında düzenlenen B20 toplantılarından dünyadaki istihdam deposu olan KOBİ'lerin problemlerinin çözümüne daha fazla odaklanılması gerektiği sonucu ortaya çıktı. KOBİ'lerin her biri düşük nitelikli insanların da iş bulabildikleri yaygın işletmeler ve az gelişmiş ülkelerin de büyük ölçüde KOBİ'lere dayandığını görüyoruz. Dolayısıyla B20, KOBİ'lerin ve işletmelerin birbirleriyle konuşabildikleri, iletişime geçebildikleri bir mekanizmanın kurulması, yatırımlarını ve teknolojilerini yenileyebilmesi, karşılaştıkları sıkıntıları aşabilmesi noktasında önemli açılımlar getirdi."

Yavuz, ayrıca enerji alanında 'Afrika'da enerjiye erişim' konusunun ana tema olarak belirlendiğini ve yabancı ülkelerin Afrika'yı bir kaynak deposu olarak görmekten vazgeçmesi gerektiğini de anlattı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.