G7 bakanlar zirvesinden "nükleer silahsızlanma" beklentisi

G7 bakanlar zirvesinden "nükleer silahsızlanma" beklentisi
İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni: - “Geçen yüzyıldaki trajedilerin hatıraları, bize nükleer silahların yayılmasını önlemek için bir haraket başlatmamıza yardımcı olabilir” - Japonya Dışişleri Bakanı Kishida: - “İtalya ve Japonya, Kuzey Kore’nin nükleer t

ROMA (AA) - İtalya, Japonya’nın nisan ayında ev sahipliği yapacağı G7 Dışişleri Bakanları Zirvesi’ni nükleer silahsızlanma için bir fırsat olarak görüyor.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Japon mevkidaşı Fumio Kishida ile başkent Roma’daki devlet konukevi Villa Madama’da bir araya geldi. Nisan ayında Japonya’nın Hiroşima kentinde yapılacak G7 Bakanlar Zirvesi ve İtalya-Japonya ilişkilerinin 150. yılı çerçevesinde yapılan ikili görüşmede uluslararası gelişmeler ele alındı.

İki bakanın görüşmelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında Gentiloni, Japonya’nın bölgedeki komşusu Kuzey Kore’nin son dönemde yaptığı nükleer ve balistik füze denemelerine atıfta bulunarak, Hiroşima’daki G7 Bakanlar Zirvesi dolayısıyla nükleer silahların yayılmasının önlenmesine yönelik bir fırsat olacağını belirtti. İtalyan bakan, “Nükleer silahlanma sorunu geçen yüzyılın sorunu değil, güncel bir mesele. Geçen yüzyıldaki trajedilerin hatıraları, bize nükleer silahların yayılmasını önlemek için bir hareket başlatmamıza yardımcı olabilir” dedi.

Paolo Gentiloni, 6 Ağustos 1945’te ABD’nin atom bombası attığı Hiroşima’da bombanın düştüğü yerin ziyaret edilmesinin önemli olduğuna inancını dile getirdi.
İtalyan bakan, Çin Denizi’ndeki soruna yönelik de tek taraflı kararlardan kaçınılması ve barışçıl çözüm arayışlarına gidilmesine ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Japonya Dışişleri Bakanı Kishida da İtalya’nın, Kuzey Kore’ye yönelik somut yanıtlar verilmesi hususunda Japonya’ya desteğini teyit ettiğini belirterek, “İtalya ve Japonya, Kuzey Kore’nin nükleer test ve balistik füze denemelerinin uluslararası toplum tarafından sert şekilde kınanması konusunda hemfikir” dedi.

Fumio Kishida, uluslararası krizin çözümünde Rusya ile diyalog kurmanın önemli olduğunu savunurken, G7 ülkelerinin bu konuda Rusya ile görüşmeye ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Bakan Kishida, basın toplantısında Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin mayıs ayı başında Floransa’da yapılacak hükümetler arası zirvede görüşeceğini de açıkladı. Gentiloni de İtalya ve Japonya arasındaki gelecekteki işbirliği savunma alanında olabileceğini bu hususta Abe’nin mayıs ayındaki ziyaretinin bunu genişletmek için bir fırsat olacağını söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.