Gazi Mihal Hamamı için peynir veya koku müzesi planlıyor
Edirne Valisi Yunus Sezer, restorasyonu süren 15. yüzyıl eseri Gazi Mihal Hamamı'nın, "koku" ya da "peynir" müzesi olarak kullanılacağını açıkladı.
RESTORASYON ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
AA'dan alınan habere göre: Vali Sezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihi ve kültürel kimliğinin yanı sıra Avrupa'dan Türkiye'ye girişte önemli bir yer tutan Gazi Mihal Hamamı'nın restorasyon çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Hamamın ardından bir müze olarak düzenlenmesi planlanıyor.
KOKU MÜZESİ PLANI
Sezer, tarihi hamamın bir "koku müzesi" olarak düzenlenmesi üzerine bir kozmetik firmasıyla görüşmelerin yapıldığını ifade etti. Paris'teki gibi bir koku müzesi kurmayı düşündüklerini belirten Sezer, Tunca Nehri çevresinde peyzaj çalışmaları yapmayı planladıklarını da ekledi. Ayrıca, gül, lavanta gibi kokuların sergileneceği, Osmanlı'dan günümüze kullanılan kokuların tanıtılacağı bir alan oluşturulacak. Bunun yanı sıra, yöresel giysilerle sunumların yapıldığı küçük bir gastronomi ve içecek alanı da eklenmesi planlanıyor.
PEYNİR MÜZESİ FİKRİ
Sezer, hamamın bir diğer potansiyel kullanımını ise peynir müzesi olarak önerdi. Edirne'nin peynir üretiminde tarihi bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Sezer, Edirne peynirinin yanı sıra Balkanlar'daki peynir çeşitlerinin üretim aşamalarının sergileneceği ve satış alanlarının oluşturulacağı bir peynir müzesi yapılabileceğini söyledi.
GAZİ MİHAL HAMAMI HAKKINDA
Gazi Mihal Hamamı, Tunca Nehri kıyısında yer alıyor ve Osmanlı'nın erken dönemlerinden kalma önemli bir yapıdır. 1422 yılında Gazi Mihal Bey tarafından inşa ettirilen hamam, kesme taş ve tuğla malzemeden yapılmış olup, duvarları orijinal halini korumaktadır. Hamam, Gazi Mihal Bey Camisi ve İmaret Köprüsü ile birlikte külliye halinde bulunuyor. 1829'da Rusların Edirne'yi işgal etmesinin ardından ise tamamen kapatıldı.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.