Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Konukoğlu:

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Konukoğlu:
"AB'den gelecek 3 milyar avro paranın nüfusa göre oranlanmasını istiyoruz"

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye göndereceği 3 milyar avronun nüfusa göre oranlanmasını istediklerini söyledi.

Konukoğlu, AB Bakanlığı tarafından Şehitkamil Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen "Türkiye'nin AB'ye Üyelik Süreci ve Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı"nda, AB Bakanı Volkan Bozkır'ın Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gaziantep'in son dört yıldır binlerce Suriyeliyi ağırladığını belirten Konukoğlu, Gaziantep halkı ve yerel yönetimlerin, sığınmacıların her türlü ihtiyacını karşılamak için ellerinden geleni yaptığını vurguladı.

AB'nin, mülteciler için Türkiye'ye 3 milyar avroluk maddi destek sağlayacağını hatırlatan Konukoğlu, şöyle konuştu:

"3 milyar avronun dağılımı konusunda biz eşitlik değil, adalet istiyoruz. Mültecilerin çoğunluğunu Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin'de ağırlıyoruz. Gaziantep'in 1 milyon 850 bin nüfusu içinde 350 bin kayıtlı Suriyelinin oranı çok daha yüksektir. Bundan dolayı AB'den gelecek 3 milyar avro paranın nüfusa göre oranlanmasını istiyoruz."

GSO olarak, uluslararası tescilini 2013'te AB'den aldıkları Antep baklavasının Türkiye'den tescil edilen ilk ve tek ürün olması açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Konukoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in yoğun çabaları sonucunda, Gaziantep'in UNESCO tarafından gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na alındığını ve bu alanda Türkiye'nin öncü şehri olduğuna dikkati çekti.

AB'nin finansman desteğiyle çeşitli kuruluşlarla yaptıkları projelere de değinen Konukoğlu, "Sayın Bakanım, siz bize destek verdiğiniz müddetçe ülkemizi uçurmaya hazırız. Yeter ki Gaziantep'in önünü açın, bu destekleri vermeye devam edin. Önümüzdeki yolu açmaya devam ederseniz, biz taahhüt ettiğimiz 30 milyar dolar ihracatı 2023 yılında gerçekleştiririz" diye konuştu.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde kurdukları Mesleki Eğitim Merkezi'nin mayıs ayında devreye gireceğini, buradaki laboratuvar eksiklerini tamamlamak için destek beklediklerini kaydeden Konukoğlu, Gaziantep'te AB Bakanlığı Temsilciliği için yer vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Toplantıda daha sonra sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, iş dünyası kuruluşları ve üniversitelerin temsilcileri söz alarak, üyelik süreciyle ilgili görüş ve önerilerini paylaştılar.

AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin'in yönettiği toplantıya AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Vali Ali Yerlikaya, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Nejat Koçer ve Abdulkadir Yüksel ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile davetliler katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.