Gazze Sınırında Yeniden Tarım Yapılacak

Gazze Sınırında Yeniden Tarım Yapılacak
Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin öncülüğünde başlatılan projeyle Gazze'nin sınır şeridindeki topraklarda 15 yıl aradan sonra ilk defa tarım yapılacak

 İsrail, Gazze sınırında yer alan ve "tampon bölge" olarak adlandırılan alanda 15 yıl aradan sonra ilk defa tarım yapılmasına izin verdi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin geliştirdiği proje kapsamında Gazze sınırındaki çiftçiler 15 yıl aradan sonra ilk defa topraklarına ayak bastı.  

AA muhabirine konuşan Kızılhaç bünyesindeki İktisadi Güvenlik Birimi görevlilerinden Üsame el-Muhallelati, İsrail'in sınır bölgesinde tarım yapılmasına izin vermesinin ardından Gazzeli çiftçilere tarım projelerinde yardımcı olmaya çalışacaklarını kaydetti.

Toprakların sürüldükten sonra ekileceğini belirten Muhallelati, yağmurla beslenen tarım yönteminin kullanılacağı projede, çiftçilere tohum ve gübre sağlanacağını ifade etti.

Muhallelati, kurum olarak evleri yıkılan sebze yetiştiricilerine de yeniden ekim yapabilmeleri için araç gereç ve malzeme konusunda yardımda bulunacaklarını dile getirdi.

Kızılhaç Gazze Basın Sözcüsü Suheyr Zekkut, sınır şeridinin Gazze'deki sebze yetiştiriciliği alanında önemli bir yer tuttuğunu belirterek, "Sürekli tekrarlanan çatışma ve savaşlardan zarar gören bu insanların onurlu bir yaşam sürmesine destek olmak için bu projeyi geliştirdik" dedi.

Zekkut, 3 ay sürecek projeyle 2014 yazından bu yana sınır bölgesinde yaklaşık 10 bin dönümlük bir arazinin işlenmiş olacağını vurguladı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında 1993 yılında imzalanan Oslo Anlaşması'na göre sadece 500 metre derinlikte olması kararlaştırılan "tampon bölge" İsrail tarafından 1,5 kilometrelik bir alana yayılmıştı. İsrail, Gazze'nin yüz ölçümünün yüzde 24'lük bir kısmını oluşturan bu bölgede tarım yapılmasına izin vermiyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.