Gazze yaralarını saramıyor

Gazze yaralarını saramıyor
BM'nin yaptığı araştırma, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yerinden olan 75 bin kişinin ev ihtiyacının hala giderilemediğini, barınacak yer bulabilenlerin yarısının evlerini kaybetme korkusu ile yaşadığını ortaya koydu

KUDÜS (AA) - İsrail'in 2014'teki saldırıları sonucu Gazze'de yerinden olan 75 bin Filistinlinin ev ihtiyacı hala giderilemedi.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından Gazze Şeridi'nde 16 binden fazla Filistinli aile ile görüşülerek yapılan araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Buna göre İsrail'in 2014'teki saldırılarında evleri kullanılamaz hale gelen Filistinlilerden 75 bininin ev ihtiyacı devam ediyor. Kalabilecek bir yer bulabilenlerin yüzde 50'si ise evlerini her an kaybetme korkusu yaşıyor. Birçok aile güvenlik ve özel alandan yoksun bir şekilde çadırda, yıkık ev kalıntılarında veya dışarıda açık alanda barınıyor.

Araştırmaya göre Gazze'de yaşayan ailelerin yüzde 80'i geçen yıl hayatta kalabilmek için borç para alırken, nüfusun yüzde 40'ı gıda tüketimini kısmak zorunda kaldı. OCHA tarafından yapılan yazılı açıklamada, Gazze'nin içinde bulunduğu bu durumun nedeni olarak, "İsrail'in 2008'den buyana düzenlediği üç saldırı ve devam eden abluka" gösterildi.

- "Abulakanın kaldırılması ve acil yardım gerekiyor"

OCHA koordinatörlerinden Robert Piper, "16 binden fazla aile ile görüşülerek yapılan araştırmanın sonuçları, Gazze'de yaşayanların çoğunun çaresiz durumda olduğunu açıkça ortaya koyuyor" dedi. Piper, bu duruma bir son vermek için acil uluslararası yardıma ihtiyaç olduğunu belirterek, bunun için de sekiz yıldır devam eden İsrail ablukasının sona ermesi gerektiğini vurguladı.

İsrail, 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren "Koruyucu Hat" adını verdiği saldırılarını 26 Ağustos'ta sağlanan ateşkesle sona erdirmişti. İskan Bakanlığı, UNRWA ve BM Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle hazırlanan rapora göre, İsrail'in son Gazze saldırılarında yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkılmış, 160 bin ev hasar görmüş, bunların 6 bin 600'ü ise kullanılamaz duruma gelmişti.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.