Gazze'de Refah Sınır Kapısı için eylem

Gazze'de Refah Sınır Kapısı için eylem
Mahsur Kalanlar Komitesi Başkanı Ahmed:- "Ocak ayından beri Gazze-Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı sadece 3 gün açıldı"- "Refah Sınır Kapısı'nın açılmasını bekleyen birçok hasta vefat etti. İnsanlık adına kapının açılmasını diliyoruz"

REFAH (AA) - Filistinli öğrenci ve hastalar, Mısır tarafından kapatılan Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açılması talebiyle Gazze Şeridi'nde gösteri düzenledi.

Refah Sınır Kapısı'nda mahsur kalanlar komitesi tarafından Gazze kentinde düzenlenen gösteriye katılan onlarca öğrenci, hasta ve sınır kapısının kapalı olması nedeniyle bölgede mahsur kalan Arap vatandaşları, Mısır ve Filistin bayraklarıyla Refah Sınır Kapısı'nın açılması talebinde bulunarak, "Siyasetle insanlığınızı da kaybetmeyin", "Biz öğrenciler olarak burslarımızı kaybetmek üzereyiz" ve "Bize Refah Sınır Kapısı'nı sürekli açık tutun" yazılı dövizler taşıdı.

Refah Sınır Kapısı'nda Mahsur Kalanlar Komitesi Başkanı Mecdi Ahmed, göstericiler adına yaptığı konuşmada, "Ocak ayından beri Gazze-Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı sadece 3 gün açıldı. Bu nedenle Gazze Şeridi'ndeki tedaviye muhtaç hastalar, burslu öğrenciler ve çıkış yapmayı bekleyen Filistinliler zor durumda. Her insan için tüm uluslararası kanunların garantilediği seyahat hakkımızı istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Filistinlilerin yaşadığı sıkıntıların hafifletilmesi için Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye Refah Sınır Kapısı'nı açma çağrısında bulunan Ahmed, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da milli görevini yerine getirerek, Mısır-Gazze arasındaki sınır kapısı krizini çözmesi talebinde bulundu.

Hamas ve Fetih hareketlerine de Filistin halkının sorunlarının hafifletilmesi yolunda uzlaşı anlaşmasını tamamlamaları çağrısı yapan Ahmed, "Refah Sınır Kapısı'nın açılmasını bekleyen birçok hasta vefat etti. İnsanlık adına kapıyı açmanızı diliyoruz." dedi.

İçişleri Bakanlığı tarafından pazartesi günü yayımlanan istatistikte, 2015'te 24 ve 2016'in ilk aylarında sadece 3 gün açılan sınır kapısının tarihteki en kötü dönemini yaşadığı belirtilmişti.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı da Gazze'de 4 bini hasta 30 bin kişinin sınır kapısının açılmasını beklediğini kaydetmişti.

Mısır yönetimi, 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeden bu yana Gazze ile arasındaki Refah Sınır Kapısı'nı neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Darbenin ardından kapatılan kapı, yılda yalnızca birkaç kez kısa süreliğine açılıyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, daha önce yaptığı açıklamada, Ramallah yönetiminin Gazze Şeridi'ne dönmesi ve Refah sınırını kontrol etmesi halinde sınır kapısını sürekli açacaklarını belirtmişti.

Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bu kapılardan ticari amaçla kullanılan 4'ü Hamas'ın 2006 yılında seçimleri kazanarak görevi devralmasının ardından Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor. Kerm Ebu Salim Kapısı da çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.