Gazze'de "yeniden hayat bulan" tarihi eserler

Gazze'de "yeniden hayat bulan" tarihi eserler
Filistin Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Kültür Mirası Dairesi Müdürü Ebu Ride:- "Zeytun Mahallesi'ndeki 430 yıllık Osmanlı konağı, İslam mimarisi, sanatı, tarihi açısından nadide bir örnek"- Osmanlı dönemine ait konağın sahibi Ebu Selame:- "Tarihi konağ

GAZZE (AA) - HİDAYE ES SAİDİ - Filistinli Ebu Selame ailesi, Gazze'de Osmanlı mimarisine uygun inşa edilmiş 430 yıllık konağı satın alarak restore etti.

Ailenin, neredeyse yıkılmak üzereyken aldığı ve altı aylık restorasyon çalışmasının ardından kullanılabilir hale gelen konağın her köşesi tarihten izler taşıyor.

Gazze'deki Filistin Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Kültür Mirası Dairesi Müdürü Cemal Ebu Ride, Eski Belde'ye bağlı Zeytun mahallesinde bulunan konağın 430 yıl önce Osmanlı döneminde inşa edildiğini belirterek, "Zamanında El-Burno ailesine ait olan konak, İslam mimarisi, sanatı, tarihi açısından nadide bir örnek" dedi.

Konağın yeni sahibi Atıf Ebu Selame, Gazze'de ev satın almak için araştırma yaparken tarihi konağın dikkatini çektiğini söyledi. Ebu Selame "Kültürel mirasımıza sahip çıkmak, bu topraklardaki haklarımızı müdafaa etmek ve bu toprakların bize ait olduğunu tüm dünyaya duyurmak için yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış bu konağı almaya karar verdim. Pek iç açıcı durumda olmayan konak, altı ay süren restorasyon çalışmasının ardından kullanıma uygun hale geldi" diye konuştu.

- "Tarihi konak, modern yaşamın tüm unsurlarını haiz"

Ebu Selame iki katlı yapıda, fıskiye ve kuyunun yer aldığı bir avlu ile kiler gibi günlük hayatı kolaylaştıran bölümlerin olduğunu belirterek, tarihi konağın, modern ve çağdaş yaşamın tüm unsurlarını haiz olduğunu ifade etti.

Eşi ve çocuklarının da durumdan memnun olduğunu kaydeden Ebu Selame, eve taşındıkları günden bu yana 5 yaşındaki kızı Lima'ya mahallede "Prenses" diye seslenildiğini aktardı.

- "Gazze'de 134 tarihi eser bulunuyor"

Gazze Şeridi'nde korunmayı bekleyen çok sayıda tarihi yapı var. Filistin Turizm Bakanlığı Araştırma Dairesi Müdürü Heyyam el-Beytar bölgede tarihi eser sayılabilecek bazı yapıların yanlış müdahaleler nedeniyle dokusunun zedelendiğini ifade ederek, "Bölgede tarihi eser statüsünde iyi durumda 134 yapı bulunuyor. Bunlar en az 180 yıllık yapılar" şeklinde konuştu.

Beytar'ın verdiği bilgiye göre, tarihi eser değeri taşıyan yapıların tespiti konusunda bakanlığın kapsamlı bir çalışması yok. Bölgedeki koşullar nedeniyle göç etmek zorunda kalanların geride bıraktıkları evlerin durumunun pek iyi olmadığını kaydeden Beytar, buna rağmen bu yapılardaki münhasır özelliklerin korunduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.