Gebelikte anne ölümlerinin ikinci sebebi yüksek tansiyon

Gebelikte anne ölümlerinin ikinci sebebi yüksek tansiyon
AKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köken:-"Ülkemizde anne ölümlerinin ikinci sebebi, gebelikte tansiyon yüksekliğine bağlı komplikasyonlardır. Tansiyon yüksekliği, anne ve bebek hayatını tehlikeye sokuyor. Tansiyonu yüksek gebe yakın takibe alınmal

AFYONKARAHİSAR (AA) - CANAN TÜKELAY - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülengül Köken, "Ülkemizde anne ölümlerinin ikinci sebebi, gebelikte tansiyon yüksekliğine bağlı komplikasyonlardır. Tansiyon yüksekliği, anne ve bebek hayatını tehlikeye sokuyor. Tansiyonu yüksek gebe yakın takibe alınmalı, anne ve bebek birlikte değerlendirilmelidir" dedi.

Köken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gebelikte anne adayının baştan sona belli bir hekim veya belli bir ünite tarafından takip edilmesinin önemine değindi.

Takip sırasında öncelikle gebenin risk grubunun belirlenmesi gerektiğini belirten Köken, mutlaka her gebenin tansiyon ve kilosunun ölçülmesi, tahlillerinin yapılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde anne ölümlerinin en önemli sebebinin kanama ve yüksek tansiyon olduğuna işaret eden Köken, şöyle devam etti:

"Bu tür riskleri önlemek için düzenli bir şekilde hastayı takip etmeliyiz. Takipleri sırasında idrarında protein olup olmadığına bakmamız lazım. Gebelikte tansiyon yüksekliği, idrarda protein çıkmasıyla meydana geliyor ve ölümlere neden olabiliyor. Bunu sadece tansiyon ölçerek ve idrar tahlilinde bulunarak görebiliyoruz. Ülkemizde anne ölümlerinin ikinci sebebi, gebelikte tansiyon yüksekliğine bağlı komplikasyonlardır. Tansiyon yüksekliği, anne ve bebek hayatını tehlikeye sokuyor. Tansiyonu yüksek gebe yakın takibe alınmalı, anne ve bebek birlikte değerlendirilmelidir. Tansiyon düşürücü ilaçlara başlanmalı, düşmezse erken doğum yaptırılmalıdır. Gebelerin aşırı kilo alması engellenmelidir."

- Gebeliğin ortasında başlıyor

Köken, tansiyonu yükselmiş gebenin yüksek risk grubunda olduğunu ve haftada bir kontrole alınması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu tür durumlarda bazen gebeyi erken doğuma almamız gerekiyor. Annenin gözleri görmüyor, tansiyon yüksekliğinden dolayı kriz geçiriyor. Nöbetler, beyin kanaması geçirebiliyor. Böyle bir durumda hemen tedaviye başlamalıyız. Doğumdan sonra bu rahatsızlık geçiyor. Bu hastalıkta tansiyon yüksekliği gebeliğin başında değil, ortalarına doğru başlıyor. Afyonkarahisar'da da çok fazla çocuk evlilikler oluyor. Bu hastalık, ilk gebelikte ve erken yaşta gebelik yaşayanlarda meydana geliyor. Ayrıca ileri yaş gebeliklerinde de sık çıkıyor. Hasta 35 yaşında iki gebelik yaşamış, 20-35 yaşında 3. gebeliğini yaşıyor. İlk iki gebelikte hiçbir sorun yaşamamış ama 3. gebeliğinde tansiyon yükselmeye başlıyor. Tansiyon yüksekliğini herkes her zaman fark edemeyebilir."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.