Dünya futboluna bir dönem adını altın harflerle yazdıran ve önemli başarılar elde eden Milan, Santos, Millonarios, Glasgow Rangers ve Torino gibi kulüplerin birçoğu, ekonomik sorunlar ve trajik kazalar gibi etkenlerin ardından eski başarılarını tekrarlayamadı.
Milan eski başarılarını yakalayamıyor
Son yıllarda yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle eski parlak günlerinden uzak bir görüntü çizen İtalyan temsilcisi Milan, futbol tarihinde uzun yıllar adından söz ettirmişti.
Santos, Avrupa'yı korkutmuştu
Dünya futboluna 1960'lı yıllarda damga vuran Brezilya'nın Santos takımı, o dönemde altyapısından çıkardığı Pele, Pepe, Toninho Guerreiro, Coutinho gibi yıldız futbolcularla adından söz ettirmişti.
Millonarios, yıldızları kadrosunda toplamıştı
Kolombiya'nın ekonomisinde 1940'larda yaşanan hızlı büyümenin ardından ülke futbolu da aynı ölçekte bir gelişimin içine girdi. Başkent Bogata'nın Millonarios adlı takımı, döneminin dünya yıldızları Alfredo di Stefano, Adolfo Pedernera, Julio Cozzi, Antonio Baez, Hugo Reyes ve Nestor Rossi gibi futbolcuları transfer etti.
Torino'yu uçak kazası vurdu
İtalya'nın Torino takımı, özellikle 1940'lı yıllarda gösterdiği performansla Avrupa'nın en çekinilen takımları arasında yer aldı.
Takımın kaptanı Valentino Mazzola liderliğinde aynı dönemde 5 kez üst üste Serie A'da şampiyonluk sevinci yaşayan İtalyan temsilcisi, trajik bir olayın ardından başarılı dönemine veda etmek zorunda kaldı.
Glasgow Rangers, eski günlerine dönmek istiyor
İskoçya'nın 1872'de kurulan köklü kulüplerinden Glasgow Rangers, 54 kez ligi zirvede tamamlayarak dünyanın en fazla şampiyonluk sevinci yaşayan takımı oldu.
Ayrıca, İskoçya Kupası'nı 33, Lig Kupası'nı ise 27 kez müzesine götüren Rangers, 2000'li yıllarda ligdeki en önemli rakibi Celtics karşısında da üstünlük sağladı.
Nottingham Forest 3 yıl rakipsiz kaldı
İngiltere'nin 1865'te kurulan, en eski kulüplerinden Nottingham Forest, İngiliz teknik adam Brian Clough önderliğinde özellikle 1977-1980 yılları arasında futbol dünyasında adından söz ettirdi.
Leeds United finali geçemedi
Ada ülkesinin bir dönem popüler takımlarından Leeds United ise 1968-69, 1973-74, 1991-92 sezonlarında şampiyonluğa ulaştı.
Namağlup şampiyon Preston North End
Bir diğer İngiliz temsilcisi Preston North End ise 1888-89 sezonunda lig şampiyonluğu ve İngiltere Kupası'nı müzesine götürdü. O sezon 12 takımlı 1. Lig'de ilk kez mücadele veren Preston North End, 40 puanla ligi zirvede tamamlarken, forvet oyuncusu John Goodall attığı 22 golle başarıda büyük pay sahibi olmuştu. Aynı sezonda tek bir mağlubiyet bile almayan İngiliz temsilcisine "Yenilmezler" lakabı takılmıştı.
Puskas'ı yetiştiren Honved
Macaristan'ın Honved takımı, 1950'li yıllarda altın çağını yaşayarak 4 şampiyonluk yaşarken, takımın çekirdeğini oluşturan Ferenc Puskas, Sandor Kocsis, Jozsef Bozsik ve Zoltan Czibor gibi yıldız oyuncular, özellikle milli düzeyde gösterdikleri üstün performansla adından söz ettirdi.
Alman futbolunun 1970'lerdeki lokomotifleri
Doğu Almanya'da bir dönem önemli başarılara imza atan Dinamo Dresden, özellikle 1970'li yıllarda gösterdiği performansla göz doldurdu.
Dresden, Doğu Almanya 1. Futbol Ligi'nde 1953, 1971, 1973, 1976, 1977, 1978, 1989 ve 1990 yıllarında 8 kez şampiyonluk sevinci yaşarken, UEFA Kupası'nda ise 1989'da yarı finale yükselme başarısını gösterdi.
Mönchengladbach kendine geldi
Dinamo Dresden'in Doğu Almanya'da şampiyonluklar yaşadığı dönemde, Bundesliga'da ise Borussia Mönchengladbach aldığı başarılı sonuçlarla öne çıktı. 1969 ile 1977 yılları arasında 5 şampiyonluk sevinci yaşayan Almanya temsilcisi, Avrupa'nın da en başarılı takımları arasında yer aldı.