Gençlerde estetik çılgınlığı: En çok tercih edilen işlemler

Gençlerde estetik çılgınlığı: En çok tercih edilen işlemler
Dişlerde estetik uygulamalara talebin arttığı belirtilirken uzmanlar işlemlerin ehil ellerde yaptırılması konusunda uyarıyor.

Diş Hekimi Zeynep Bulut, “Maalesef estetik çılgınlığını hepimiz görüyoruz, özellikle sosyal medya, kişilerin birbirine karşı yapması nedeniyle çok fazla estetik için beklenti var. Diplomasız kişiler bu uygulamaları maalesef sırf para nedeniyle hastalara veriyor. Çok yanlış yaşlarda yapılıyor, özellikle gençlerimizde oldukça aşırı talep var. Hollywood gülüşü dediğimiz bir gülüşü, tamamen tebeşir beyazı, hiç önermediğimiz renkleri tercih ediyorlar. Ellerinde fotoğraflar internet görüntüsüyle doktorlarına başvuruyorlar” dedi.

Gençlerde estetik çılgınlığı: Dikkat edilmeli!

Gençlerde estetik operasyonlara olan talep son yıllarda giderek artıyor. Özellikle sosyal medyadaki paylaşımlar ve ünlülerin estetik operasyonları gençlerde bu konudaki merakı ve isteği daha da tetikliyor.

Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Diş Hekimi Zeynep Bulut, gençlerin estetik operasyonlara olan talebini değerlendirdi. Bulut, bu talepte sosyal medyanın ve ünlülerin büyük etkisi olduğunu söyledi.

"Sosyal medya ve ünlüler etkiliyor"

Bulut, "Özellikle sosyal meydanın ve kişilerin birbirine kıyas yapma endişesi nedeniyle çok fazla estetik beklentisi var. Bu doğrultuda güzel cevaplar da veriliyor ama burada önemli olan tıbbi neden. Gerekçe oluşmadığı sürece sadece estetik amaçlı faaliyetlerde biraz kaçınmamız ya da iyi incelememiz gerekiyor. Sadece estetik de olabilir ama bunun yan etkilerini aklımızdan geçirmemiz gerek. Yani öyle bir estetik uygulamayla karşı karşıya kalıyoruz ki hepimiz televizyonlarda, çevremizde fark ediyoruz. Yapılan diş, kesinlikle yüzüne uymuyor, konuşmasını değiştirmiş, çiğnemesinde çok zorluk oluşturuyor. İşlemin altındaki müdahale edilen dişlere zarar verebiliyor, enfeksiyona, çekime kadar giden sonuçlar maalesef ortaya çıkabiliyor. Maalesef estetik çılgınlığını hepimiz görüyoruz, yaşıyoruz. Talep doğrultusunda da ehli olmayan, hatta diplomasız kişiler bu uygulamaları maalesef sırf para kazanmak için hastalara veriyorlar" dedi.

aw091510-02.jpg

Geri dönüşümsüz sonuçlara dikkat!

Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Diş Hekimi Arif Çilingir de estetik operasyonların geri dönüşümsüz sonuçlara neden olabileceğine dikkat çekti. Çilingir, "Son zamanlarda estetik anlamında hastalarımızın beklentisi çok arttı. Lamina ve diş beyazlatma da tamamen estetik faaliyetler içerisinde bulunan şeyler. Burada önemli olan şey; bu işlemlerin cidden hasta için gerek duyup duymadığıdır. Lamina dediğimiz diş tedavileri her hastaya uygulanabilecek tedaviler söz konusu değildir. Mutlaka bu işlemler ehil olan yerlerde, hastanelerde veya diş kliniklerinde kesinlikle hekim olan kişilerce işlemleri yapılmalı çünkü maalesef günümüzde bunlar da var. Hijyen kurallarına uyulmadığında bulaşıcı hastalıklardan tutun da birçok problem beraberinde gelebilir. Hastanın çene yapısının bozulmasına ve ileride hiç geri dönüşümsüz sonuçlara da neden olabiliyor. Kişi bir yerde yaptırmasa ‘farklı bir yere gidip orada yaptırırım nasılsa’ düşüncesi içerisine giriyor" ifadelerini kullandı.

Diş beyazlatma dikkatli yapılmalı

Çilingir, diş beyazlatma işleminin de dikkatli yapılması gerektiğini belirterek, "Diş beyazlatma seans seans yapılan bir işlemdir, her seferinde daha beyaz olacağını düşünerek ‘Bir seans daha, bir seans daha yapalım’ denildiğinde beyazlatmada kullanılan ajanların bu sefer negatif etkilerini görmeye başlarız. Bu da dişlere kalıcı zararlar verir, hiç umulmadık sonuçlara ne yazık ki neden olabiliyor. Yanlış yapılan bir tedavinin kötü etkileri olabiliyor, hasta da ağız açmada kısıtlılık, eklem problemleri gibi birçok problem ortaya çıkabiliyor, bunlar için gerçekten çok dikkatli olmak gerekiyor. İnsanların bu anlamda bizi aşan talepleri olabiliyor, bunları hastalara düzgün bir şekilde söylemek gerekiyor, hayır, senin dişin böyle bir dişe sahip olmaya uygun değil diye söylenmediği takdirde bu konuyla ilgili günümüzde birçok dava da ne yazık ki görüyoruz. Uyutularak diş tedavilerinin yapılması günümüzde baya popülerleşen bir yöntem, birçok kurum bu işlemleri yapıyor. Mutlaka ve mutlaka genel anesteziyle bunu yaptırmak istediğini ileten hastalar oluyor, onlar da ama çok küçük bir azınlık. Gereken durumlarda bu uygulamayı yapıyoruz ama öncelikle bunu yapmamak adına gereken her şeyi yapmamız lazım, ısrarlı uyutularak talebi yanlış. Günümüzde merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde bu tarz işlemlerin kesinlikle yapılmamasını öneriyorum, kendi sağlıkları için bunu mutlaka tavsiye ediyorum" diye konuştu.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.