Bugünler Konya İslami Dayanışma Oyunları'na fırsat olacak

Bugünler Konya İslami Dayanışma Oyunları'na fırsat olacak
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Bugünler de en güzel şekilde geçecek. Bunu, Türk sporu açısından fırsata çevirme gayretlerimiz var. Bırakın irtifa kaybını, sporumuz açısında inşallah fırsat Konya'nın İslami Dayanışma Oyunları'na olacak”

 

 Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla çok iyi mücadele ettiğini söyledi.

Bakan Kasapoğlu, konuk olduğu Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakanlık olarak her alanda olduklarını belirten Kasapoğlu, "Salgın döneminde tabii ki gençlerimize yönelik çalışmalarımız, gençlik merkezlerimiz, kamplarımız bir duraksama dönemine girdi. Bu anlamda faaliyetlerimizi durdurmayarak on-line şekilde iletişime devam ettik. Sporcularımızın performansını düşürmemek için antrenmanları ve moral motivasyon noktasında çalışmaları en azami şekilde destekleme çabasındaydık. İletişimimizi her bir sporcumuz ve gencimizle on-line programlarımız ve faaliyetlerimizle diri tutmaya çalıştık. Hamdolsun bunu başardık." ifadelerini kullandı.

Dünyanın salgın nedeniyle zor bir süreç yaşadığını dile getiren Kasapoğlu, şunları kaydetti:

"Kimsenin görmediği yaşamadığı bir salgın. Ülkemiz, sizlerin de iyi bildiği gibi süreci en güçlü, başarılı şekilde yürüttü. Herkesin gıptayla baktığı süreci de hamdolsun yaşıyoruz. Millet olarak, insanlık olarak hep birlikte inşallah sağlığa selamete ulaşırız. Bu doğrultuda gerek Bakanlığımız, gerek diğer kurumlar ciddi gayretler gösteriyor. Özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrası kurumlar arası koordinenin ne kadar güçlü olduğunu bu anlamda yaşadık. Yeni hükümet sisteminin negatif bir şekilde algılanmasını isteyen çevrelere de güzel bir bilgi oldu bu dönem."

 

- "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle birlikte kurumlar daha etkin hale geldi"

 

Bakan Kasapoğlu, 2018'de yeni geçilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin öneminin bu süreçte daha iyi anlaşıldığını aktardı.

Kasapoğlu, sistemin önemini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"2018'de geçilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle birilikte yapıların etkinleştirilmesiyle kurumların daha etkin hale getirilmesiyle Bakanlığımızda önemli bir yapısal dönüşümü gerçekleştirdik. İller gençlik spor ve kredi yurtlar il müdürlükleri vardı. Aynı amaca hizmet edenleri tek çatı altında topladık. Kaynakları güçleri birleştirdik. Verimliliği artırarak tasarrufu sağladık. Bakanlığımızın bünyesine aldığımız yapılar oldu. Bakanlığımız birimleri daha güçlü bir konsensus halinde güçlü bir sinerji üretmek için 2 yıldır bu yapıyla çalışıyor. Bunun meyvelerini bu süreçte yurtların başarılı karantina dönemi geçirmesiyle aldık."

 

- "97 ülkeden vatandaşımızı yurtlarda ağırladık"

 

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, Bakanlığa bağlı yurtların pandemi sürecinde önemli bir rol üstlendiğini belirtti.

700 bine yakın öğrencinin eğitim dönemlerinde yurtlarda kaldığını anlatan Kasapoğlu, "Bu süreçte yurtlar farklı bir misyon yüklendi. Tabii malumunuz virüs yurt dışı kaynaklı. Bundan dolayı yurt dışından gelen vatandaşlarımıza yurtlarımızı açtık. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatıyla 'Yurt dışından kim gelmek istiyorsa alacağız' politikasıyla Dışişleri Bakanlığı'mızın da ciddi gayretleriyle hareket ettik. Vatandaşlarımız yurda geldiğinde de İçişleri Bakanlığı'mızla bir koordinasyonumuz oldu." dedi.

Gelmek isteyen herkesin Türkiye'ye getirildiğini vurgulayan Kasapoğlu, "Burada önemli olan yurt dışı kaynaklı olan virüsün ülkeye olan girişini en minimal seviyede tutmaktı. Vatandaşlarımızı da 'sizi getiremeyiz anlayışında' değiliz. Sadece Türk vatandaşlarına değil, ülkemiz nerede ihtiyaç sahibi varsa elini uzatır. 18 yıllık politikamızda bu var. Tüm dünya bunu biliyor. Sadece Türk vatandaşları değil yabancı vatandaşlar da yurtlarımızda kaldı ve 14 gün misafir ettik. 97 ülkeden vatandaşımızı yurtlarımızda ağırladık. 77 bin vatandaşımız; çoluk çocuk, profesyonel, öğrenci, gurbetçi, herkes... Kim gelmek istiyorsa kucak açtık. Onları yurtlarımızda bir yuva şefkatinde misafir ettik, mutlu ayrıldılar." değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlık çalışanlarına gösterdikleri emek için teşekkür eden Kasapoğlu, güzel anılar da olduğunu anlatarak şöyle konuştu:

"Personele bahşiş bırakandan odasında kaldığı öğrenciye not bırakana kadar pek çok hikaye var. Ülkemiz insanının ne kadar asil ve kadirşinas olduğunu gördük. Bizler için unutulmaz anılar geride kaldı. 'Bir gün gitsen bile hatıran yeter' sloganıyla her kalan vatandaşımız için ağaç diktik. 77 bin ağacı toprakla buluşturuyoruz. 50 bini dikildi. Bu tesisler öğrenci yurdu olarak adlandırılıyor ama günü geldiğinde bu milletin tüm evlatlarının yurdu olduğunu ispat etmiş olduk. Dünyada başka bir örneği yok. Dünyaya önemli bir mesajdır, Türkiye'nin geldiği nokta katkısında. Yurt dışında gençlik ve spor bakanlarıyla iletişim halindeyim. Onlar da şaşırarak Türkiye'nin muazzam altyapısıyla, mükemmel bir durumu ortaya koyduğunu söylediler. Yurtları ülkemizde 190 binden 700 bin kapasiteye getirdik. 'Biz nasıl kalacağız 14 gün' diye düşünüp gelenler 'Biraz daha kalalım' dedi. New York'ta, Paris'te öğrenci olup bu vesiyleyle gelenler, orada kaldıkları yurtlarla buradaki yurtlar arasındaki farkları ifade ettiler."

Türkiye'nin her alanda başarılı olduğunu söyleyen Kasapoğlu, "Bu bir devrimdir. Türkiye'nin nasıl sağlıkta, ulaşımda, sanayide, ekonomide gerçekleştirdiği başarı hikayeleri varsa burada da büyük bir başarı hikayesi var. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın her daim yurtlarımızın öğrenciler için kalitesini, kapasitesini sorması, takip etmesi, bunla ilgili koyduğu vizyon bizim için örnek, bir ilham kaynağıdır." ifadelerini kullandı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle her sektörün önemli sınavdan geçtiğini belirten Kasapoğlu, şöyle devam etti:

"Spor da bundan en ciddi etkilenen konulardan biri. Düşünün olimpiyatlar ertelendi, bazı organizasyonlar iptal edildi. Bu denli büyük çapta etki durumuyla kulüpler, federasyonlar, sporcular ilk kez karşılaştı. Biz ülke olarak gerek Gençlik ve Spor Bakanlığımız, gerek federasyonlar, kulüpler, sivil toplum kuruluşlarımız ciddi bir iletişim ve çalışma halindeydik. Bu irtibatı koparmadık. İlgili kurumlar kendi çalışmalarını çok dikkatli bir şekilde gerçekleştirdi. TFF, kendi paydaşlarıyla liglerin ne zaman, hangi şartlarda oynanmasıyla ilgili çalışmalar yaptı. Basketbol, voleybol, hentbol federasyonları, diğerleri başka çalışmalar gerçekleştirdi."

Bakan Kasapoğlu, Süper Lig'in yaklaşık 3 ay aradan sonra geçen hafta yeni normallerle yeniden başladığını hatırlatarak, "Bugün TFF 1. Lig başlayacak. Bu şekilde inşallah liglerin sağlıkla, hiçbir sporcumuza, sporsevere, camia mensubuna zarar gelmeden başarıyla tamamlanmasını temenni ediyoruz." diye konuştu.

Kulüplere başarılar dileyen Kasapoğlu, "Rekabet ne kadar yoğun olursa kalite o kadar güzel olur. Yeter ki dostluk, centilmenlik olsun. Sporun ruhu birleştirmek demek. Sahada korakor rekabet olsa da sonrasında kol kola girip yürüyebilmek, gerektiğinde birlikte hüzünlenip birlikte sevinebilmek demek." ifadelerini kullandı.

"İnanıyorum buradan yine Türk sporu kazanacaktır. Muazzam bir spor potansiyeli olan bir ülkeyiz." diyen Kasapoğlu, şunları söyledi:

"Önemli tesislere sahip bir ülkeyiz. Ciddi sporcularımız yetişiyor. 2019'da pek çok branşta muazzam başarılar elde ettik. İnanıyoruz ki o başarılar bizi önümüzdeki süreçte daha büyük başarılara götürecek. Daha büyük başarılarla taçlandıracağız. 2019'daki başarılarımızı öncü olarak görüyoruz. Futbolu, voleybolu, diğer branşlarıyla önemli bir süreci yöneteceğiz. İnşallah bugünler de en güzel şekilde geçecek. Bunu, Türk sporu açısından fırsata çevirme gayretlerimiz var. Bırakın irtifa kaybını, sporumuz açısında inşallah fırsat olacak. Biz buna inanıyoruz, bunu görüyoruz."

Konya'nın İslami Dayanışma Oyunları'na, İznik'in Dünya Göçebe Oyunları'na ev sahipliği yapacağını hatırlatan Kasapoğlu, Türkiye'nin spor altyapısını en iyi şekilde kullanmaya yönelik gayretlerin devam edeceğini dile getirdi.

Spor turizmiyle ilgili önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerine değinen Kasapoğlu, "Sağlık turizmi Türkiye için ciddi bir potansiyel, spor turizmi de bu yolda ilerliyor. Bu sürecin aşılmasıyla birlikte bununla ilgili güzel gelişmeleri sizinle paylaşacağım." değerlendirmesinde bulundu.

 

- "Yayıncı kuruluş bugün ödeme yapacak"

 

Kulüplerin yayıncı kuruluşla sorun yaşadığına dair haberlerle ilgili soru üzerine Bakan Kasapoğlu, şunları kaydetti:

"Bazı sorunlar söz konusu oldu ama dün itibarıyla TFF'nin gayretleri ve yayıncı kuruluş ile görüşmelerimiz neticesinde bugün ve önümüzdeki hafta kulüplerimiz ödeme alacaklar. O süreç devam ediyor. Spor camiası, finansal anlamda çok daha farklı bir açılım gerçekleştirmek zorunda. Ekonomik konular aslında pandemiyle biraz daha belki farklı boyuta gelse de bunların evveliyatı var. Her birinin ayrı hikayesi var. Bizim her zaman ifade ettiğimiz şu; kulüpleriyle, federasyonlarıyla artık bakış açımızı farklı şekilde geliştirmemiz lazım. Şeffaflık, profesyonellik... Yönetimler için yeni yaklaşımların ortaya konması lazım. Çünkü başarıda, finansal performansta sürdürülebilirlik bizim için önemli."

Bakan Kasapoğlu, yıl başında Spor Kulüpleri ve Federasyonları Çalıştayı düzenlendiklerine işaret ederek, "Ülkenin dört bir yanından, farklı branşlardan herkesi çağırdık. Herkes eteğindeki taşı döksün istedik. Ülkemiz tesis olarak muazzam imkanlara sahip, nice nitelikli gençlerimiz var. Spordaki gençlerimizi kazanalım, yetenekleri heba etmeyelim. O yüzden gençleri hangi branşta yeteneği varsa kazanma adına bakanlık olarak yetenek tarama projemize çok önem veriyoruz. Bu süreçte birkaç aylık ertelemenin ardından eylülde tekrar başlayacağız. Yine 1 milyon 300 bin çocuğumuzun taramasını yapacağız. Yarınların şampiyonlarını birlikte yetiştireceğiz." ifadelerini kullandı.

 

- "Radikal tedbirleri almaya hazırız"

 

Kulüpler ve federasyonların sorunlarıyla ilgili kritiği, muhasebeyi yapmaya yönelik daha ciddi olmaları gerektiğini vurgulayan Kasapoğlu, şöyle konuştu:

"60'dan fazla federasyon var. Fazlalığı, eksikliği bunları tartışıyoruz ama federasyonların kendi kendilerini yürütebilirlik, döndürebilirlik, sürdürebilirlik noktasında çok daha farklı noktalara gelmesi lazım. Federasyon başkanının kaç kez seçileceğine dair bir sınır yok. Böyle bir şey olmaz. Bu anlamda çalıştay süreciyle her şeyin yeniden düşünüldüğü, çalışıldığı bir süreci yaşıyoruz. Mesela çok başarılı bir federasyon, öz geliri ise yüzde 8-9'larda, devlet destekli. Bu olmaz. Uluslararası anlamda kendini ispat etmiş federasyon kendi öz gelirini sağlayacak. Devlet elbette destekler, sponsor bulur ama kendi kendinlere yetebilecek, çarkı döndürecek mekanizmayı inşa etmesi lazım. Federasyon yönetiminin bu konularda kendi planını, finansal projeksiyonunu gerçekleştirmesi lazım. Şu an itibarıyla yeteri kadar devlet desteği var ama devlet desteğinden ziyade bu anlamda kendisini geliştirmeliler. Özel sektörden alabileceği destekler, kendi çalışmalarıyla kazanacağı gelirler çok önemli. Yönetimlerin şeffaflığı, gelecek projeksiyonları bundan sonra çok kritik bir önem arz edecek. Çünkü bakıyoruz; federasyon tabii ki başarılı, tebrik ediyoruz ama mutlaka her birinin bugüne kadarki aşamaları çok iyi kritik etmeleri spekülatif durumları ortadan kaldıracak adımları atmaları lazım. Aski takdirde biz bakanlık olarak bu anlamda radikal tedbirleri almaya hazırız."

Kasapoğlu, her türlü istismara, kötü niyete müdahil olacak bir yapıyı kurmak durumunda olduklarının altını çizerek, "Spor geleceğimiz bizim çok parlak, ciddi bir potansiyelimiz var. Her yerde farklı yetenekler var. Biz sporda en önlerde olmayı hak eden bir ülkeyiz. Avrupa'dan çok daha iyi statlara, salonlara sahibiz. Kış sporlarıyla ilgili tesislerimiz var, Türkiye'nin her tarafına havuz inşa ediyoruz. 'Yüzme bilmeyen kalmasın' diyoruz. 2020 yılı için 1 milyon kişi hedef koymuştuk. Bu pandemi sürecinde birkaç ay havuzları kapattık ama kaldığımız yerden devam edeceğiz, onu da geçeceğiz. Bu kadar su kaynağı, havuzu, tesisi olan bir ülkede isteyen herkese yüzme öğretmek bizim hedefimiz. Kadınlarımızı bu işin öncüsü yapıyoruz. 'Sporun öncüsü kadınlar' projemiz var. Kadınıyla erkeğiyle spor yapan bir ülke olmak zorundayız. Piramidin altını ne kadar geniş tutarsak, o kadar elit sporcu kazandırma imkanımız var. O da olimpiyatlarda, uluslararası organizasyonlarda madalya olarak bize geri dönecek." değerlendirmesinde bulundu.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.