Gerçek hayata "yapay" dokunuş

Gerçek hayata "yapay" dokunuş
Hayatın her alanında insana doğrudan temas eden her konuda var olan yapay zekâ, temelinde insan hayatını kolaylaştırmayı ve daha konforlu hale getirmeyi hedefliyor.

Hayatın her alanında insana doğrudan temas eden her konuda var olan yapay zekâ, temelinde insan hayatını kolaylaştırmayı ve daha konforlu hale getirmeyi hedefliyor. Bu amaç doğrultusunda robotik teknolojilerle birleşen yapay zekâ, en riskli işlerden insana el çektirerek iş sağlığı ve güvenliği alanına ciddi katkılar sunuyor

Başta ChatGPT olmak üzere ‘yapay zekâ’ teknolojisi günlük hayatın birçok kullanım alanında yerini aldı. Geliştirilmiş teknoloji ile ‘yapay zekâ’ eğitimden iş hayatına, teknolojik cihazlardan sağlığa kadar geniş kulanım alanıyla hayatımıza dâhil olduğunu ifade eden AKINSOFT–AKINROBOTICS Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Akın, “Yapay zekâ teknolojileri hayatımıza çok hızlı bir şekilde dâhil olmuş durumda. Telefon uygulamaları ile not defterleri, sağlık-seyahat değerlendirmeleri, kişisel asistanlar, dil çevirileri, navigasyon programları gibi birçok alanda hemen her birey aktif olarak kullanmakta. Bu uygulamaların kişisel gereksinimlerimiz dışında iş hayatında da hızla büyüyen bir kullanım alanı yer alıyor. Big Data, sonuç analizleri ve değerlendirmeler ile işletmeler tek bir tuşla tüm bilgileri görebilmekte. Düzenli, sürekli olan basit işler ya da karmaşık sistemlerde kullanılan robotik teknolojiler ile yüzde 100’e yakın verimlilik sağlanabilmekte. Hata oranları sıfır hedeflenerek yapılan işlerde yapay zekâ ile bütünleşen donanımlar görevlerini oldukça iyi yerine getirmekte. Bizleri her geçen gün yeniliklere sürükleyen yapay zekâ sistemleri; ev içi yaşamsal ihtiyaçlarımızdan sağlık verilerimize, eğitimden iş hayatımıza ve alışveriş alışkanlıklarımıza kadar tümüyle hayatımıza dâhil olacak. Bu sistemler bazen bir uygulama aracılığıyla bazen de robotik teknolojiler ile büyümeye devam edecek” diye konuştu.

dr-ozgur-akin1.jpg

HATA SIFIRA İNİYOR

‘Yapay zekâ’ teknolojisi hatayı en aza indirgeyerek hizmet vermeyi amaçladığı için daha kalifiyeli imkân sunduğunun altını çizen Dr. Özgür Akın, “Hem günlük hayatımızda hem de iş hayatımızda yer alan tüm yapay zekâ teknolojileri kullanım alanlarında riskleri, hata payını sıfıra indirgemeyi hedefleyerek bir sonraki işlemler için bizlere değerlendirmeler sunmaktadır. Basit ve sürekli işlerde insan gücü gereksinimlerini devralan robotik teknolojiler ile daha kalifiye zaman ve iş hacmi oluşmaktadır. Yapay zekâ teknolojileri daha kaliteli yaşam sunmak için günden güne büyümeye devam etmektedir” şeklinde konuştu.

avantaj.jpg

KONFOR ALANI SUNUYOR

İş hayatında sunmuş olduğu konfor alanıyla yapay zekanın iş takibi ve iş gücü gibi alanlarda veremliliği artırdığını dile getiren Dr. Özgür Akın, “İş yaşamının yazılı olmayan tüm kuralları değişti denebilir. Verimlilik, takip, iş gücü gibi insana bağlı tüm faktörlerde yapay zekâ teknolojileri çalışanlara çok büyük bir konfor alanı açtı. Zaman tasarrufu ile daha verimli ve kalifiye işlere odaklanmayı sağladı. Yapay zekâ teknolojileri ve büyük veri ile yapılan işin her aşamasında sağlanan hâkimiyet, takip, raporlama gücü ve hataların rahatça gözlemlenmesi, zaman, kaynak ve para gibi birçok unsurda kazanca dönüştü” dedi.

egitim1.jpeg

İNSANİ YAŞAMIN STANDARTLARI YÜKSELİYOR

Yapay zekânın çalışma hayatında bulunan riskli sektördeki insan gücünün yerini alarak insancıl bir çalışma hayatı sunacağını belirten Akın, şu şekilde konuştu: “Yapay zekâ ve robotik teknolojiler, insanlığa hizmet etmek ve insanların çalışma standartlarını yükseltmek adına hareket etmektedir. İnsan sağlığına uygun olmayan iş alanları, risk teşkil eden çalışma ortamları veya stabil ve sürekli işçilik gereksinimi duyan çalışma hatlarında insanlara bu sistemleri yönetme vasfı kazandıran ve hayati riskleri ortadan kaldıran bir yaşam sunmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda yer alan riskli iş sektörlerinde kesinlikle insansız çalışma prensipleri olacak ve bu alanlarda insanların çalışmaları durdurulacak. Ama yine aynı alanlarda insanlar çalışma kontrolleri ve takiplerini devralarak insancıl bir yaşam sürdürülebilecek.”

hizmetrobotlari.jpg

SÜREKLİLİĞİN DEVAMI İÇİN İŞ HAYATINA DÂHİL EDİLMELİ

‘Yapay zekâ’ teknolojisinin tüm sektörlerde tehdit değil destekleyici bir unsur olarak görülmesi gerektiğini aktaran Dr. Özgür Akın, “İşçi ve işyeri güvenliğini tehdit eden tüm sektörler işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalacaktır. Bu olumsuz değil olması gereken bir gelişmedir. Ustalık isteyen alanlar da dahil tüm sektörler yapay zekâ teknolojisini süreçlerine dahil etmek zorundadır. Mesela bugün var olan aşçılık mesleği sürekli devam edecektir. Ancak bir aşçı yapay zekâ ile sunum yeteneklerini, pişirme tekniklerini ya da hatırlatma ayarları ile derece ölçümlerini birleştirdiği sürece var olabilecek” ifadelerine yer verdi.

saglik.jpg

isdunyasi3.jpg

isdunyasi2-2.jpg

YASALLAŞMA SÜREÇLERİ BAŞLATILMALI

Kişisel verilerin güveliği açısından risklerin belirlenip gerekli yasal önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yapan Dr. Özgür Akın, “En çok ilerlenmesi gereken alanlarda listenin üst sıralarında bu alan yer alıyor. Kişisel verilerin korunması, bilgi güvenliği adına alınan tüm önlemlerde haberleşme alanının dışında donanım kapsamında da risklerin hızla belirlenip standartlaştırılması gerekiyor. Yapay zekâ ve robotlar adına geleceğe dair yasallaşma süreçleri başlatılmalı ve bu çerçevede gelişim kat edilmelidir” ifadelerini kullandı.

isdunyasi1.jpg

ROBOTİK TEKNOLOJİ İLE BİRLEŞTİRİLMELİ

Eğitim ve öğretimde kullanılan ‘yapay zekâ’nın öğretici tarafından robotik teknoloji ile birleştirildiğinde eğitimden daha çok verim alınabileceğine dikkat çeken Dr. Özgür Akın, “Eğitim ve öğretimde doğru bilgiye kolay ve hızlı ulaşılabilmesi en önemli unsur. Ancak bu unsurun yanında dikkat, odaklanma, yorumlama yetenekleri kişiden kişiye değişmekte. Bu dengeyi kuran öğretmenlerimiz, bireylerin dışa dönük algılama yeteneklerinin gelişimine dair birebirde çok fazla çaba harcamaktadır. Bunların tamamını yapay zekâ uygulamaları ile aktarmak her bireyde aynı etkiyi sağlayamayabilir. Ancak yapay zekâyı robotik teknolojiler ile birleştiren sistemlerle eğitim sisteminde oldukça fazla verim alınmaktadır. Günümüzde özel eğitim gereksinimi olan bireylere hem akademik hem de uygulamalı eğitim veren birçok kurum ve çalışma bulunmaktır. Bu kapsamda AKINROBOTICS, olarak birçok eğitim kurumunda öğretmenlerimize yardımcı olarak görev alan robotlarımızın yanı sıra SOBE ile yapılan iş birliği ile otizmli çocuklarımızın eğitimlerinde de robotlarımız görev almaktadır” diyerek sözlerini tamamladı •Pakize Şengül

isdunyasi4.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.