Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik:
"Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda ciddi sunumlarımız var. Aldığımız kararlar var. Et, hayvan nasıl gelecek buraya, nasıl daha uygun şartlarda üreticiye verilecek, nasıl hibe edilecek. Bunların çalışmalarını bakanlık olarak tamamlamış bulunuyoruz" - "Et

KONYA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda ciddi sunumlarımız var. Aldığımız kararlar var. Et, hayvan nasıl gelecek buraya, nasıl daha uygun şartlarda üreticiye verilecek, nasıl hibe edilecek. Bunların çalışmalarını bakanlık olarak tamamlamış bulunuyoruz" dedi.

Çelik, Konya'da düzenlenen İç Anadolu Bölgesi Ortak Akıl Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, süt üretiminin 18,6 milyon tona ulaştığını belirtti. Süt üretiminin artmasının, hayvan varlığının artması anlamına geldiğini, bunu desteklemek gerektiğini belirten Çelik, şöyle devam etti:

"Sütü üreten üreticimizle sanayicimiz, Ulusal Süt Konseyinde oturuyorlar 'Sütün litresi 1 lira 15 kuruş' diyorlar. Kim belirliyor? Ulusal Süt Konseyi. Biz var mıyız? Yokuz. Peki şimdi kamuoyunda '85 kuruşa, 1 liraya alınıyor' lafı nereden çıktı? Oturdum sanayicilerle 'Ne yapalım' dedim. Süt günlüktür. İnek her gün sağılıyor ve değerlendirmemiz gerekiyor. 'Sütü, tozuna dönüştürürsek zaman kazanırız ve ihraç ederiz' dediler. 4 bin lira süt tozu desteği istediler, verdik. Bir süre sonra dünya piyasalarında düşme olduğu için 4 bin 500 olmasını istediler yaptık. Bir sanayicimiz de 'Ben 120 bin ton sütü çekeceğim' dedi süt tozu yapmak için. 3-4 aylık dönem içerisinde süt daha fazla çekilmiş olacak. Daha sonra zaten dondurma dönemi açılıyor ve orada fazla sıkıntı olmayacak. Sütle ilgili tekrar sorunlar yaşanmaya başlandı. Sanayici arkadaşım, 4 bin 500 lira destekle sen süt tozunu yap diye senin istediğin desteği verdik. Sen bunu yeterli görmeyip araya müteahhitleri koyuyorsan, uyanıklık yapıp 115 ton süt sözü verdiğinden, sen aradan çıkıp araya müteahhitleri gönderip ucuz sütü alıp kendi fabrikanda işliyorsan, benim seninle işim var. Ben seninle uğraşacağım. Yalnız ben değil, Bakanlar Kurulu seninle uğraşacak bunu bil."

- "Alınan kararlar et ve süt varlığımızı arttırmak içindir"

Çelik, et ve hayvancılıkla ilgili çalışmaların pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda ele alınacağını ifade etti.

İthal etin uzun süredir Türkiye'ye geldiğini belirten Çelik, hayvan varlığını belli bir noktaya çıkarıncaya kadar et ithal edileceğini dile getirdi.

Eti yarı yarıya ucuza ithal etme imkanı olduğuna dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:

"Eti ithal ederiz, piyasada fiyatı 15-20-22 liraya düşürürüz. Siz 35-32 liraya kıymayı almazsınız da 20-22 lirayla alabilirsiniz. Bu mümkün. Ama bu, bizim hayvan varlığına yapılabilecek en büyük kötülüktür. Biz böyle bir ithalat peşinde değiliz. Biz 'Gelin halkın kullandığı kıyma ve kuşbaşıyla ilgili bir tavan belirleyelim ve etle ilgili kararlarımızı revize ederiz' dedik. Birileri başka şeyler yapmaya çalışıyor. Uyanlara teşekkür ediyorum. Ama 'Ben bunu daha pahalı satarım' diye hayvan varlığımızın geleceğiyle ilgili hesapsız, kitapsız hareket edenleri milletimizin vicdanına havale ediyorum. Alınan kararlar et ve süt varlığımızı artırmak içindir. Bunu destekleyecek olan bütün taraflardır. Aksi takdirde işin kolayına kaçarız, 2 yıl alkış alırız, bu geçici olur ve hayvan varlığınız büyük yara alır. Nasıl olsa bir 100 bin ton, 200 bin ton ete ihtiyaç var. Bunu fırsat bilip yaklaşanlara fırsat vermeyeceğiz. Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda ciddi sunumlarımız var. Aldığımız kararlar var. Et, hayvan nasıl gelecek buraya, nasıl daha uygun şartlarda üreticiye verilecek, nasıl hibe edilecek. Bunların çalışmalarını bakanlık olarak tamamlamış bulunuyoruz."

- "Patates üreticilerimiz rahat olsun"

Patates üreticilerinin sorunlarına yönelik de açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, "Bizlerdeki verilere göre patateste en az 700 bin tonun üzerinde stok var. Biz bu konularla ilgili bölge milletvekillerimizle çalışmalarımızı tamamladık. Üreticimiz ve ihracatçımızı rahatlatacak yani sorunu ortadan kaldıracak çalışmamızı tamamladık. İnşallah önümüzdeki günlerde de bunu devreye koyacağız. Patates üreticimiz rahat olsun" diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.